Egyes diákok miért motiválatlanok?
Leginkább azért, mert a magyar társadalom teljesen át van itatva az olyan mantrákkal, mint az "az egész középiskola tök fölösleges", "nem fogom sose használni a másodfokú egyenleteket, inkább azt tanítsák meg, hogyan fizessek be egy csekket" stb.
Egyszerűen a társadalom jórésze teljesen szűklátókörű, merthogy ő ugyan nem tanul meg másodfokú egyenleteket megoldani, mert úgyse lesz rá szükség az életben. Abba már sajnos nem tud belegondolni, hogy hmm, ez mondjuk fejleszti a logikai készségeit, az absztrakciós készségeit, a gondolkodásmódját stb.
Meg hogy ő nem magolja be a történelmet, mert úgyis elfelejti 2 hét múlva, és abba sajnos már képtelen belegondolni, hogy a történelmet nem magolni kéne, hanem meglátni a mögöttes összefüggéseket, hogy mi miért történt, ami szintén fejleszti a logikai készségeket és ad egyfajta a kritikus gondolkodást. A magyar társadalom többségének fogalma sincs róla, hogy mi az a liberalizmus például, és hogy miért baloldal a baloldal.
Ja, meg nyelveket sem hajlandó tanulni, merthogy jaj nem beszédközpontú az óra, és hogy ő nem fogok szavakat tanulni meg nyelvtant, mert az is teljesen okés, ha kézzel-lábbal el tudja mutogatni mit akar. Igen, ha mosogató lesz Londonban, akkor tényleg elég, de ha egy multinál egy középvezetői állást akar betölteni, akkor ott hülyének néznek, ha fogalmad sincs róla mi az a present perfect, és folyamatosan mindent simple pastba teszed, mondván, hogy "most miért? úgyis értik".
Logikai készség: Tudtad hogy a történelmet a nyertesek írják? CSAK az én középiskolai éveim alatt 3x változott a törikönyvünk tartalma...
Hidd el te a meséket, ha annyira logikusnak éled meg. :)
Nyelvet tanulni meg a könyvekből fogod, vagy ha mondjuk angol srácokkal táborozol, és sportolsz? :) (én az utóbbi)
Én így tanultam, a suliba 2 félévet tanultam csak angolul, most a nyelvvizsgához készülök, mert már VAN értelme (célom vele).
Játszhatod itt a középiskolai megmentőt, de attól még az absztarkciókra csak akkor lesz szükséged, ha már a hétköznapi problémákat le tudtad küzdeni!
Családi problémák, anyagi nehézségek, stb...
És csak akkor akarsz elég elvont lenni, hogy láss értelmet az érettségi pontszámok mögött, ha a szüleid (vagy más felmenőid, hétköznapi hőseid) nem csak a (rossz példa, túlságosan negatív, de így jobban érződik a lényeg) sarki kocsmából valók...
Szerencsés helyzetűnek kell lenni ahhoz, hogy az értelmetlen dolgokat valaki értelmessé varázsolja neked! :)
Egy gyerek, aki játszani akar, felfedezni, alkotni, SOHA nem fogja magától felfogni, hogy van értelme a verselemzésnek. Pedig a szép ízes beszéd részét képezi az is, de ha az nem a boldogságához kell, akkor minek tanulja? (és a tanárok sem képesek rávilágíani erre sajna)
A szerencsés helyzetű emberek ne prédikáljanak, milyen értékes a suli!
Mondom úgy, hogy én is szerencsés helyzettel vagyok megálldva, bsc ide vagy oda, a középsuli egy rakás bénaság!
Jah és hogy a liberalizmus és testvérfogalmait érted, még nem leszel semmivel sem előrébb, hogy abban tudsz (szerinted értelmes) döntést hozni, hogy jövőre melyik párt tagjai lopja el az adózott pénzed.... Mióta az eszemet tudom, egyre kevésbé látja el az állam a szociális szerepét, sőt kiosztja ezeket a feladatokat alapítványoknak, egyházaknak... Akármilyen színű szavak mögé bújtatod is...
Kéremszépen! (inkább nem megyek bele)
Komolytalan a tudatlanságod! Offolom magam.
Hát, nem tudom, a Római Birodalom története és bukásának okai szerintem nagyon változtak mostanában, ahogy a százéves háború sem, vagy Mátyás király uralkodása, és annak okai, hogy hogyhogy akkor még Bécs is rettegett tőlünk, száz évvel később pedig már három részre volt szabdalva az ország. Ezek érdekes és tanulságos dolgok.
Én 6 évig tanultam középsuliban az angolt, és leraktam utána egy felsőfokot, és azóta is napi szinten beszélek angolokkal a munkám során, és nem hallottam még panaszt sem a szókincsemre, sem a nyelvtanomra.
Absztrakcióra az élet minden területén szükséged lehet, gondolj csak bele, vannak akik a mai napig azt nem képesek felfogni, hogy hogy lehet a pénz "benne" a bankkártyában. Vagy nem képesek/nem mernek okostelefont használni, mert nekik az túl "bonyolult".
"A szerencsés helyzetű emberek ne prédikáljanak, milyen értékes a suli!"
Jó, ha a Kérdező ezt szeretné, akkor majd legközelebb beleírja a kérdésbe, hogy szerencsés helyzetűek ne válaszoljanak, csak olyanok, akik utálták a sulit.
Ha tudnák az emberek ezeket a fogalmakat, akkor látnák, hogy az itteni liberális pártok nem liberálisok, a baloldaliak nem baloldaliak, a jobboldaliak pedig nem jobboldaliak. Minden párt besorolja magát valahova, de baromi messzire állnak a mögöttes eszmétől, például az MSZP meg Gyurcsány olyan távol áll a valódi baloldaltól, mint Makó Jeruzsálemtől.
És mivel lettél okosabb, hogy tudod a római birodalom meséjét? :) Hogyan hozott ez pénzt a konyhára?
A szókincsed az egyetlen érv, amit a magolással lehet bővíteni, de amúgy a nyelvtanulást nem szerettnéd meg velem, ha nyelvtantanár lennél. :) Magoljon a fene! Nem vagyok csirke. :)
Az absztarkciós túlzásod valós, de a hétköznapi problémákat nem az oldja meg, hogy tudod miként működik a bankkártyád, vagy sem, hanem a VALÓS tudások! (hogyan teremthetsz pénzt, miként spórolhatsz, mit tanulj, hogy értékes legyél (ne azt, amit mindenki tud, hanem olyat, amit kevesen)...
És nem azt mondtam, hogy "ne válaszolj" (mert szerencsés helyzetű vagy), hanem arra akartam utalni, hogy ne mondj sületlenségeket, ha már értelmiségi vagy! :)
A sulinak kb 20%-a érték (középsuli).
A fogalmak ismerete nélkül is látják, hogy a lopás az lopás, és stadion stadion hátán van, miközben a nagymamájuk egy végbéltükrözés során olyan komplikáció lépett fel (komoly dolog egy tükrözés 2018-ban), hogy ki kellett vezetni a belét a hasán...
A szomszédom egy vértével miatt olyan fertőzést kapott, hogy a mája majdnem beadta a kulcsot, de nem gáz!
Pont nem érdekel milyen neveket aggaszt magára a tolvaj, nem oldja meg a helyzetet, hogy tudom milyennek KÉNE lennie egy liberálisnak!
Nem érted a valóság, és az absztrakció közötti hatalmas szakadékot, mivel nem voltál soha szorult helyzetben. (vagy nem láttál még elég mélyen bele...)
(ez a mondatom nem személyeskedésnek lett megfogalmazva, csupán fáj, hogy ezt mondja egy értelmiségi. (azért, mert neked valamilyen módon értéket teremtett (még nem tudjuk, hogy a szókincseden túl, mit kaptál a középsulitól igazán), akkor az MINDENKI számára JÓ-nak kéne lennie?)
Érdekes, hogy nem kell értelmiséginek lenni, hogy lássuk, nem leszek gazdagabb (szellemileg, anyagilag) a sulival, mégis azt mondod, érték?
Hogy is van ez?
Osztálytársam végig drogozta a fiatal korát, majd amikor az élete nehezebb lett (gyászos sztori), akkor vén fejjel rájött, hogy nem mehet így tovább. Velem együtt iratkozott be mérnökinfóra, de már minden órán a tanár tőle kért segítséget, annyira pro volt!
Nem autista, sima srác...
Szerette amit csinál!
Majd diákmunka keretein belül, 1800 forintos nettó órabérek között válogatott, melyik cégnél kellemes a munkahangulat! :)
Még sehol nincs iskolai végzettség, mégis volt melója.
Aztán amikor el akart jönni egy cégtől, mert a főállásúak is tőle kértek tanácsot hétvégén (és nem szerette, hogy zaklatják hétvégén), akkor felajánlottak neki egy hatalmas fizu emelést, albérletet, stb... (mégis eljött, mert 1000 helyen keresnek jó programozót, papír ide vagy oda... Lehetett volna titkárnő OKJ-s sulis diákigazolványa is!
Hagyjuk már ezt az iskolai értékek masszirozását!
Aki értékes dolgot csinál, suli nélkül is lesz melója!
Ha meg már pro vagy, akkor kisujjból kirázod majd a bsc-t, de ahhoz kéne értelmet adni a tanulásnak!
Római birodalom: Például azért hasznos, mert értem mire gondolnak, mikor egyesek azt mondják, hogy összeomlik a nyugati civilizáció, mert pontosabban a stádiumban van most, mint a Római Birodalom a bukása előtt (barbárok - migránsok, lazuló erkölcsök, elkényelmesedés stb.) Értem, hogy miről beszélnek, végig tudom gondolni, és tudom miben van igazuk, és miben nem.
Tudom, hogy ez nem hoz nekem itt és most azonnal pénzt, de attól még jó érzés tájékozottnak lenni, és képesek lenni végiggondolni ilyen elméleteket.
Nyelvtanulás: Kicsit olyan ez, hogy nyelvtant azt nem tanulok, mert minek, úgyis megértenek majd. Szavakat sem tanulok, mert az magolás, hanem majd kimegyek mosogatni, és kézzel-lábbal megértetem magam, és úgyis "rámragad" majd az angol. Hát hajrá!
Absztrakció: Feltételezem tudod mit jelent ez a fogalom, a komolyabb (jól fizető) munkákhoz bizony kell absztrakciós készség is. Vehetjük például az általad felhozott informatikát is, absztrakció nélkül ha olvasol egy osztályt, és látod, hogy még benne van másik 5 típusú változó, akkor fel kell építened fejben egy "fát", hogy el tudd képzelni és fel tudd fogni, hogy kapcsolódnak össze az osztályok. Vagy ha kapsz egy feladatot, először fejben, absztrakciós szinten el kell tudnom képzelni a dolgot, mielőtt nekiállsz kódolni. Nem véletlen, hogy az egyetemi képzéseken is rengeteg elméleti matematika/fizika van.
És lám, mégis vannak, akik mondják, hogy engem nem érdekel se a másodfokú egyenlet, se a komplex számok, se a lineáris algebra, mert én úgyis javazni fogok, ott meg nincs szükség ilyenekre.
Szerintem a jó állásokhoz szükség van absztrakciós készségekre, ahhoz meg szükség van a középiskolás tantárgyakra.
Mit adott a középiskola nekem? Általános műveltséget, és szerintem az hasznos. El tudok olvasni egy halom különféle témájú cikket, és értem őket, és nem kell minden második dolgokra rákeresnem a Wikipedián. Egyfajta komplex világlátást, látom mi mivel függ össze, meg persze jó készségeket, amivel később jó egyetemet tudtam elvégezni és jó munkát tudtam szerezni.
Tudom, hogy sok minden felesleget tanítanak az iskolákban, van aki megelégszik a kettessel, mert nem kell majd nekik, én többnyire csak azt nem értem nálunk, hogy nem csak a számukra felesleges tantárgyakat nem tanulják, de a kötelezőkre is ejtenek magasról és ha a tanár már az 5.egyest adja nekik 1 hónap alatt hisztiznek és a tanár hibáztatják, hogy milyen kcsög. És az ilyenek nagyrésze olyan szakra akar menni ahova 400 fölötti pontszám kell, és az átlaguk a hármast is alig éri el. Nekem ne mondja senki, hogy ettől még bekerülhet a választott szakára, max önköltségesre (többnyire közgázra mennének).
Este olvastam el a válaszokat, most nem, nagyjából emlékszek néhány válaszra. Ha valaki még véleményezné a kérdést írjon nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!