Mielőtt valaki tanár lesz, az tanul ezekről?
Az alapvégzettségemet anno tanárszakon szereztem, s igen, vannak/voltak ilyen tárgyak, s szigorlat is belőlük (pszichológiából és pedagógiából)....de... Hidd el, attól senki sem lesz jó pedagógus!
A tanár, mint olyan, szerintem egy archetípus. Ha valaki nem tartozik bele az képezhető egy bizonyos szintig, de ha "helyzet" van, ahol azonnal, s jól (bármit is jelentsen ez) kell reagálni, nem biztos, hogy megállja a helyét.
Ha viszont valaki tanárnak (vagy inkább pedagógusnak) "született", az szépen "kicsiszolható" egy jó képzéssel, de sokkal inkább később, a tapasztalatok által.
Ezzel el is érkeztünk a kritikus ponthoz: ugyanis nem az az igazi kérdés, hogy van-e ilyen, olyan, amolyan tárgy a tanárok képzésében, hanem az, hogy van-e a képzés ELŐTT bármiféle (pálya)ALKALMASSÁGI szűrés... ilyenről nem tudok. Sajnos. Arról érdemes lehet vitázni, hogy pontosan mi lenne a módja egy ilyen "vizsgálatnak", s mik lennének a kritériumok, de - legalábbis szerintem - az biztos, hogy nagyon hasznos lenne... ha lenne.
Megint más kérdés, hogy a jelenlegi oktatási rendszerből az, aki az említett archetípushoz tartozik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!