A mobiltelefon az iskolákban nem minősül magántulajdonnak?
Nagyon sokszor tapasztaltam, hogy a tanárok begyűjtik őket óra előtt.
Nyilván én nem szoktam odaadni, hiszen magántulajdon, ne vegye el senki.
Nincs igazam?
Valaki megerősíthetné, hogy a mobiltelefon az magántulajdonnak minősül, KIVÉVE : iskola, stb...
Ez így van?
Házirendről hallodtál, majom?
Ha belépsz az intézménybe, akkor automatikusan elfogadod azt!
"Valaki megerősíthetné, hogy a mobiltelefon az magántulajdonnak minősül, KIVÉVE : iskola, stb... "
Meg is válaszoltad a kérdésedet! Te is operátor keszel a szalag mellett!
Nyugodj már le, ember...
Csak megkérdeztem valamit....
Azért veszik el,mert a sok kis majom telefonfüggő pr0ligyerek azt nyomkodja,és hülyének nézik a tanárt,aki csak a munkáját végzi,és szeretne egy kis észt adni a tanulóknak.
És akkor még vannak az ilyen tefajták,akik még elkezdik a magántulajdon dumát károgni.
Azt hiszed bárkinek is kell az a műanyag emberhülyítő ótvar 20 forintotos telefonod bárkinek?Majd visszakapod,ha bekussolsz,és normálisan odafigyelsz órán.
Nem szoktam órán nyomogatni soha.
Szünetben szoktam elővenni.
De nem szoktam kirakni a telómat.
Ugyan nem vagyok jogász, de a közoktatási törvényben (10. § (2)) szerepel, hogy:
"Az Alaptörvényben foglalt ingyenes és kötelező alapfokú, ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú nevelés-oktatáshoz való jog biztosítása az érettségi megszerzéséig, illetve a szakképzésről szóló törvényben meghatározott feltételek szerinti második szakképesítés megszerzését biztosító első szakmai vizsga befejezéséig a magyar állam közszolgálati feladata."
Namármost, ez alapján az állam feladata az, hogy te tanulj. Azzal, hogy tanulás helyett órán mobilozol, esetleg másokat is zavarsz, saját magadat (és esetleg másokat) fosztod meg a tanulás jogától, amihez nincs jogod. Ha az iskola ezt csak úgy tudja megakadályozni, hogy elveszi a mobilod, akkor alighanem helyesen jár el.
Másrészről lásd a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet 4. § (2) bekezdés i) pontja kimondja, hogy "(2) Az iskola, kollégium szervezeti és működési szabályzata az (1) bekezdésben foglaltakon kívül tartalmazza:
i) a fegyelmező intézkedések formáit és alkalmazásának elveit,"
Tehát a fegyelmezés - jogszabályi határokon belül - az iskola dolga. Mivel a telefon elvételének célja nem a magántulajdon elbirtoklása, ezért itt nincs jelentősége, hogy az magántulajdon-e, vagy sem.
Illetve hát lásd még 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről:
25. §
(3) A házirend előírhatja az óvodába, iskolába, kollégiumba a gyermekek, tanulók által bevitt dolgok megőrzőben, öltözőben való elhelyezését vagy a bevitel bejelentését. A házirend az óvodába járáshoz, a tanulói jogviszonyból, kollégiumi tagsági viszonyból származó kötelezettségek teljesítéséhez, jogok gyakorlásához nem szükséges dolgok bevitelét megtilthatja, korlátozhatja vagy feltételhez kötheti. Ha az előírt szabályokat megszegik, a bekövetkezett kárért a nevelési-oktatási intézmény nem felel.
De nyugodtan kérdezz meg egy jogászt, vagy az ombudsmant.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!