Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Fel lehet jelenteni a csúfolód...

Fel lehet jelenteni a csúfolódó embert?

Figyelt kérdés
Ha iskolában csúfolnak, mocskos dolgokat mondanak rólam akkor feljelenthetem az illetőt?
2017. aug. 5. 13:22
 1/8 anonim ***** válasza:

Érdemesebb lenne előbb helyi szinten kezelni. Ha az adott személyekkel nem megy, akkor az osztályfőnöki óra erre van többek között kitalálva, vagy te külön megkeresed az osztályfőnököt, vagy ha iskolán belüli akkor az igazgatót.

Nem rögtön mindenre az a megoldás hogy ha nem tetszik akkor feljelented, beperled.

2017. aug. 5. 13:27
 2/8 anonim válasza:
Egyetértek az előző válaszolóval. Van egy bizonyos szolgálati út, ami azt jelenti, hogy először az osztályfőnöködnek szólsz. Ha nem talál megoldást, akkor mehetsz a felsőbb igazgatáshoz. Feljelentést/perlést csak bűncselekmény vagy bűncselekmény-gyanús történés után érdemes csak tenni.
2017. aug. 5. 13:35
 3/8 anonim ***** válasza:
Nem lehet, mert nem valósul meg bűncselekmény (pl. fenyegetés, rágalmazás, komolyabb zsarolás).
2017. aug. 5. 13:46
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nézzük a hatályos BTK-t.

Az iskolákban bőven megtalálhatók ezek a tényállások, csak senki nem veszi komolyan:

XXI. FEJEZET

AZ EMBERI MÉLTÓSÁG ÉS EGYES ALAPVETŐ JOGOK ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK

Kiszolgáltatott személy megalázása

225. § (1) Aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető

a) az (1) bekezdés szerinti magatartásra való rábírás során ellenszolgáltatást ad vagy ígér,

b) a magát megalázó személyről felvételt készít, vagy ilyen felvételt a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé tesz.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt üzletszerűen követik el.

Rágalmazás

226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

a) aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt, vagy

c) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítése78

226/A. §79 (1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt készít, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatala80

226/B. §81 (1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt hozzáférhetővé tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2)82 A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) nagy nyilvánosság előtt, vagy

b) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

Becsületsértés

227. § (1) Aki a 226. §-ban meghatározottakon kívül mással szemben

a) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben vagy

b) nagy nyilvánosság előtt

a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.

2017. aug. 5. 13:56
 5/8 anonim ***** válasza:
Mondjuk én személy szerint nem feljelenteném, hanem pofánvágnám egyenként az összes gúnyolódó taknyot, de úgy, hogy a fal adja nekik a másikat.
2017. aug. 5. 13:58
 6/8 anonim ***** válasza:
Ne legyél vamzer. Hasonlo helyzetben voltam amikor elkezdtem suliba jarni. Kaptam eleget aztan egyszer csak meguntam es kiosztottam par pofont. Nyilvany sok konfliktusba kerultem de ma bekenhagynak mert tudjak hogy velem nem szorakoznak. Ha feljelented,szegyent hozol magadra.
2017. aug. 5. 14:00
 7/8 A kérdező kommentje:

hát engem folyton kiröhögnek.

elkezdenek bámulni.

ha megszólalok utánozzák a hangomat és röhögnek.szólítgatnak hogy nézz már ide.

utánozzák a mozdulataimat.

fogyatékosnak neveznek.

2017. aug. 5. 14:00
 8/8 A kérdező kommentje:

egyáltalán ezzel foglalkoznak?

mert a tanárok nem azok is néha beszólnak a diákoknak.

2017. aug. 5. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!