Mik azok a tulajdonságok, amik miatt azt mondod, hogy egy tanár jó tanár, akit szeretsz, és akire felnézel?
Jól magyaráz, ért is ahhoz, amit tanít, korrekt, és föl tud mutatni dolgokat, amiket már elért. Megbízható, türelmes, ösztönző.
Nekem volt egy ilyen tanárom, nagyon szerettem, tiszteltem, és sokat tanultam tőle.
Jelenleg gimnazista vagyok es a tanaraim tobbseget kedvelem, de ket olyan van, akikre kifejezetten fel is nezek.
Az egyikuk a biosz-focitanarom es egyben az osztalyfonokom is. Hihetetlenul jol magyaraz, szigoru, de egyben korrekt es nagyon lelkes, inspiralo, latszik, hogy elvezi, amit csinal, szeret tanitani. Pedig boven nem palyakezdo, szerintem kb.45-55 ev kozott lehet valahol. Emberileg is maximalisan tisztelem, nagyon jo osztalyfonok, gyakorlatilag masodik anyank lett, barmilyen problemaval fordulhatunk hozza:) nagyon megerto, turelmes es sokat segitett/segit nekunk most is az orientalodasban, akinek meg nincs celja, azt megprobalja terelgetni valamerre, senkit sem hagy magara es a szulokkel is tartja a kapcsolatot. Olyan igazi mentortipus.
A masik ilyen az angoltanarom, egy eleg fiatal (kb.27-28 eves) pasi, akiert az iskola nonemu kozossegenek kb.90 %-a rajong:)) de akinek egy csopp esze is van, az kepes ennel tovabb is latni es eszreveszi, hogy viszonylag palyakezdo ellenere nagyon ugyes, ratermett, szerintem az igazi tanartipus. Turelmes, megerto, nagyon vicces es jofej, de mindig tudja, hogy hol a hatar es nagyon profin magyaraz, de ha valaki valamit nem ert, inkabb elmondja neki ezredszerre is mindenfele kiabalas meg hiszti nelkul (amit sajnos gyakran tapasztalok par tanarnal), nem csak rahagyja, hogy "a kis hulye majd megtanulja". Ezenkivul ami meg nagyon szimpatikus benne, az az, hogy egy abszolut pozitiv eletszemleletu ember, mindig mosolyog, mindennek tud orulni, en meg soha sem lattam szomorunak vagy mergesnek, hisztisnek. Nekem nincs vele olyan nagyon szoros kapcsolatom, de a sajat osztalyaval o is olyasmi, mint az en ofom, tehat nagyon tamogato.
2-es, köszönöm, hogy ezt leírtad!
Annyira jó fiataloktól olvasni, hogy van még olyan tanár, akire fel lehet nézni.
Kb. leírtad az én véleményemet is, mitől jó egy tanár?
Szerencsére az én fiam iskolájában is akad néhány, aki nem csak tanárként, hanem emberileg is szuper :-)
Tud motiválni, és ő is motivált a tanításra. Nekem az angoltanárom volt ilyen, minden osztályát külön ismerte, azokat a feladatokat vitte be amelyikről tudta, hoyg az adott osztálynak megfelelő. Sőt láttam, hogy mindig jegyzeteket készí a füzetébe a nevek mellé, hogy annál a személynél mit kell erősíteni, az érettségin mindig az ő csoportjai teljesítettek legjobban. A tanítási évek végén mindig kért visszajelzést, hogy neki mit kéne változnia.
Máig nem tudom, hogy, hogyan bírta ezt energiával, főleg mivel van három gyereke, akik szerint mindig szakít rájuk időt.
De úgy tűnik, hogy vannak elrejtett gyémántok még az oktatásban, az előző válaszadók szerint is.
"A tanítási évek végén mindig kért visszajelzést, hogy neki mit kéne változnia."
Igen, szerintem ez egy nagyon jó "taktika" a jó munkavégzéshez - én is szoktam alkalmazni, pedig én nem is vagyok tanár :-)
"Máig nem tudom, hogy, hogyan bírta ezt energiával, főleg mivel van három gyereke, akik szerint mindig szakít rájuk időt."
Na igen, ez talán még nagyobb csoda!! :-)
- szereti a tárgyat, amit tanít
- tényleg nagy a lexikai tudása (még tesinél is)
- következetesen osztályoz, büntet
- nem kivételez senkivel (csak indokolt esetben)
- tud érdekesen magyarázni, megmutatni dolgokat
- nem felejtette el, hogy ő is volt diák anno, megpróbálja átérezni azt, min mennek át a diákok (pl. ha 3 tz-t akarnak egy napon íratni, átrakja az övét, nem beszél pejoratívan bárkiről azért, mert nem jó a tárgyából / nem színötös, nem ad karót házihiány miatt annak a gyereknek, aki a baleseti sebészeten volt előző nap stb.)
- nem tukmálja rá a politikai
- próbálja megmutatni a tárgy gyakorlati hasznát
- tanít is, nemcsak haverkodik
- tud fegyelmet tartani
- érti a poént, van humora
- megadja a felkészülés zavartalanságához szükség minden fontos dolgot azoknak, akik a tárgyából akarnak továbbmenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!