Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Miért nem fogadják el, amivel...

Miért nem fogadják el, amivel kínálom őket?

Figyelt kérdés

Tanfolyamon néha meg szoktam kínálni a társam meg a velünk majdnem egykorú tanárunkat azzal, ami éppen nálam van (süti, gyümölcs stb.). Ők viszont élből nemet mondanak mindig.

Nekem ez furcsa, mert én úgy lettem nevelve, hogy ha olyan kaja van nálam, ami kínálható, akkor azt fel kell ajánlani, amikor enni kezdem, de egyébként is jó szívvel szoktam csomagolni annyit, hogy nekik is jutna belőle. Másrészről, amikor kínálnak és nem olyan kajáról van szó, amire allergiás vagyok vagy zsigerből gyűlölöm, akkor illik egy szemet/darabot elvenni belőle.

Hát, nem sokszor fordult elő ilyen kínálgatás, de most már nem is fogom törni magam, mert picit rosszulesik, amiért meg sem hajlandóak kóstolni a sütijeimet például. :D mi a véleményetek?

Ők amúgy férfiak, én pedig nő vagyok, és mindannyian huszonévesek vagyunk.

2016. jún. 5. 17:33
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A tanár nem akarja, hogy "megvesztegessék". Még ha ez nem is áll szándékodban, de egyes csoporttársaid később gondolhatják majd azt, hogy pl. azért kaptál jobb jegyet, mert a tanár kivételezik veled a süti miatt. És nem nem számít, ha egyébként rossz jegyeket kapsz, mert akkor is azt fogják hinni, hogy el akarod nyerni a tanár "kegyeit".
2016. jún. 5. 17:38
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Megkínálod, nem kérnek, akkor nem kérnek, ezen nem kell fenn akadni.
2016. jún. 5. 17:43
 3/8 anonim ***** válasza:

"Másrészről, amikor kínálnak és nem olyan kajáról van szó, amire allergiás vagyok vagy zsigerből gyűlölöm, akkor illik egy szemet/darabot elvenni belőle."

Egyáltalán nem feltétlenül. Az udvarias visszautasítás nem gond, és sok más oka is lehet, pl. nem kívánja, nem különösebben szereti, épp előtte negyedórával evett stb, de akár az is, hogy nem akar veled bizalmaskodni. Nem feltételezem, hogy te ilyen vagy, de ahogy más is utalt rá, sokaknak a sütikínálgatás csak egy eszköz arra, hogy valamit elérjenek másoknál.

Na meg ez nem is mindig alkalomhoz illő. Ha pl. kirándultok, leültök piknikezni, akkor oké a süti vagy csemege kínálgatása, ugyancsak oké suliban, munkahelyen, hogy megkínálod a legjobb barátaidat vagy a legközelebbi kollégáidat, de egy tanfolyamon nekem kicsit erőltetettnek tűnik mindenkit megkínálni.

2016. jún. 5. 18:00
 4/8 A kérdező kommentje:

Mi összesen így vagyunk 3-an, jól ismerjük és közvetlenek vagyunk egymással. Volt már, hogy együtt mentünk vacsorázni vagy más közös programokra.

A tanfolyamon nincsenek jegyek és a végén sem kell semmit sem teljesíteni - addig járunk, amíg jól érezzük magunkat. Nincs is olyan tulajdonképpen, hogy vége lenne. Vagyis nem lehet szó lekenyerezésről.

Mindegy is, nekem furcsának hat így a dolog, de hát ez van...

2016. jún. 5. 18:16
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig nem halt ki ez a traktálás, zsarolás "egyél, hát jó szívvel kínálom/direkt neked készítettem/'megsértesz, ha nem fogadod el" mizéria? Az étel az csak étel, nem szeretet, nem híd, nem a barátság és nem a sértődés jelképe, vagy oka. Ne így mutasd ki a nyitottságodat és ne gondold túl, ha nem kérnek a kajádból.

Én sem fogadnám el, fel sem merülne bennem, hogy te eleve úgy csomagoltál, hogy majd tudj kínálgatni, ezért még ha éhes is lennék és kedvelnélek is, mindig visszautasítanám, hogy ne egyem el előled. Nincs ebben semmi udvariatlanság.

2016. jún. 5. 18:17
 6/8 A kérdező kommentje:
Értem. :) többé nem fordul elő. Csak szeretem megosztani, amim van.
2016. jún. 5. 18:23
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

"Még mindig nem halt ki ez a traktálás, zsarolás "egyél, hát jó szívvel kínálom/direkt neked készítettem/'megsértesz, ha nem fogadod el" mizéria? Az étel az csak étel, nem szeretet, nem híd, nem a barátság és nem a sértődés jelképe, vagy oka."

Igen, ettől én is falra mászom. Vannak, akik személyes ügyet csinálnak abból, ha nem akarják elfogadni a kajájukat, tökmindegy, hogy azért utasítják vissza, mert az illető előtte a koszos kezével fogdosta össze a gyümölcsöt, vagy mert nincs hozzá gusztusuk, vagy mert egyszerűen nem kívánják.

Volt, akitől azért fogadtam el végül, amit egyáltalán nem kívántam, mert tudtam, hogy ellenkező esetben elkönyvel egy visszautasító bunkónak. Most már magasról teszek az ilyenre.

Más az is, ha mondjuk vendégségbe megy hozzád valaki, akkor nyugodtan lehet sütivel, gyümölccsel kínálni, de akkor sem kell megsértődni, ha nem kérnek.

2016. jún. 5. 18:28
 8/8 Kései Sirató ***** válasza:
Lehet közöttük cukorbeteg is, akinek szigorúan diétáznia kell és nem ehet sütit, lehet, hogy más nem szereti, tele van éppen, vagy azért nem eszik sütit, mert nincs nála víz és tudja, h szomjas lenne, millió oka lehet, akár fogyókúra is, szóval ezen ne stresszelj, te egyél és ne foglalkozz másokkal..
2016. jún. 7. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!