A 70'-es,80'-as évek gyermekei miben különböztek azoktól az emberektől, akik mondjuk 1990 és 2000 között születtek? Több ismerősöm is, aki 1970 és 1980 között született, visszasírja az iskolás éveit. Miért?
Bár én a 2000-es évek elején születtem, azért van némi rálátásom a dolgokra. Az idősebb testvéreim '86-'98 között születtek, és elmondhatom, jobban függnek a modern kor vívmányaitól, mint én. :D Nem nézek TV-t, a mobilomat csak zenehallgatásra és telefonálásra használom (pedig okostelefonom van, és nem, nem viszem szinte sehova magammal, csak akkor, ha több ideig leszek távol, mint egy nap), a számítógépet pedig csak akkor kapcsolom be, ha éppen sorozatot/filmet/YT videókat szeretnék nézni, zenét akarok letölteni a telefonomra, vagy utána akarok járni pár engem érdeklő témának, elolvasni egy könyvet, ami nincs sem itthon, sem könyvtárban, néha felnézni FB-re, GYIK-re...Az idősebb tesóim pedig létezni sem tudnának TV, mobil és számítógép nélkül. Naponta nagyon maximum 2 órát töltök internetezéssel, és ebben benne van egy sorozatrész, YT, FB, "kutatás"...
Egyébként, még én is sokszor kazettán néztem a meséket, hallgattam a zenéket, rengetegszer a játszótéren ökörködtem a többi gyerekkel, a fiatalabb tesómmal (aki szintén a 2000-es évek elején, sőt, mondhatni a legelején született) Barbie babáztunk (emlékszem, mindig építettünk egy hatalmas házat az otthon található tárgyakból a babáknak, aztán órákig játszottunk velük, egy átlagos család életét modelleztük velük), lófráltunk a kertben, bicikliztünk, sátrat állítottunk a kertben, és ott aludtunk stb. Persze, a kortársaim java része elképzelhetetlennek tartja, hogy offline legyen akár csak egy percig is, interneten élik az életüket, de ez ellen mégis mit lehet tenni? A modern technika alaposan beköltözött a mindennapi életünkbe, elvégre már nem kell a postáig cammogni a csekkekkel, elég, ha interneten kifizetjük a számlákat. Ruhákat, könyveket, bútorokat sokan már meg sem nézik élőben, hanem interneten megrendelik azt, amire szükségük van. Ez van, a világ fejlődik, és fejlődni is fog, ez pedig szerintem bámulatos. Persze meg kell találni az egyensúlyt a való és virtuális világ között, de nem kell visszasírni a "régi szép időket" csak azért, mert manapság teljesen más életszemlélet uralkodik, mint 20-30 éve. S el kell árulnom valamit: az '50-'60-as években is teljesen más felfogás uralkodott, mint a '70-'80-as években, s ez így van rendjén.
U.I.: Visszatérve az iskolára, mai szemmel kegyetlen, mit meg nem engedtek maguknak a tanárok, azért mostanában nem kell attól tartani, hogy egy rossz szó miatt kapsz egy maflást... Mondjuk, ma meg a sok neveletlen kis görény a probléma, de nem veréssel kell megoldani! A szüleik nem nevelték meg őket, mégis a generációmat szidja mindenki, hogy milyen neveletlenek vagyunk (már aki, ugye, csak ezt elfelejtik mondani...), de ha hagyja valaki, hogy a gyereke szimplán nőjön, mint egy gomba, és még annyira sem méltatja a gyereket, hogy felnézzen a telefonjából, ott nem a gyerek a hibás, hanem az idióta szülők. Na, és őket ki nevelte, na ki? :D Öngól, emberek, öngól. Ne ámítsa senki magát azzal, hogy ő volt az utolsó normális generáció, tudnék mesélni, mégis miket műveltek az idősebb testvéreim kamaszkorukban. :D Lehet magatokba szállni, és nem szidni az utánatok jövő generációkat olyan dolgokért, amiről nem is mi tehetünk! Nem mi kértük, hogy a mobiltelefonok, smart TV-k, internet korába szülessünk...
napi maximum 2 órát netezel? hát ez NAGYON sok. az heti 14 óra, egy teljes napnak az ébren töltött órái.
elveszik egy napod a hétből.
gratulálok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!