A 70'-es,80'-as évek gyermekei miben különböztek azoktól az emberektől, akik mondjuk 1990 és 2000 között születtek? Több ismerősöm is, aki 1970 és 1980 között született, visszasírja az iskolás éveit. Miért?
> Nem az volt, hogy a szülő bement verni az asztalt,
Tényleg? Én biztos rosszul emlékszem.
Bírom már nagyon ezt az "én generációm volt az utolsó normális" dumát :DD
Ugyanezt hallgatom az 50+ éves szüleimtől, a huszonéves, de még a 14-15 körüli ismerőseimtől. Kb. minden ember ezt mondja a saját generációjáról.
Gondolj bele, aki ekkor született, annak az élete alatt sokkal több változás történt, mint másokkal halálukig.
Nézel régi filmeket, ahol a szereplők valami extra fejlődésként élik meg, hogy van áram, vagy feltalálták a telefont. A sima tárcsásat, amivel csak telefonálni tudsz. És ez egy emberélet alatt történik. A telefon marad telefon.
87-ben születtem. A mi életünkben először bakelitlemezen hallgattunk zenét, aztán audiokazin, cd-n, mp3-on. Megjelent a mobil, előbb telefonáltunk, smseztünk, mms-t küldtünk, ami általában meg sem érkezett a másikhoz. Annyi fejlődés és változás történt, hogy le sem tudom írni. A 83 éves nagypapám is mondhatja, hogy sokat változott a világ, de neki ez az élete egy szeletében történt, nekem egész életemben.
Nemrég láttam egy képet tumblr-ön, angol felirattal, volt rajta egy audiokazetta meg egy grafitceruza. És a felirat, hogy a fiatalabbak nem fogják tudni, mi az összefüggés. (Ami ugye az, hogy valamelyik tekerőgomb szinte mindig elromlott a magnón, walkman-en, így cerkát dugtál a kazi egyik lyukába, és azon pörgetted tekerés gyanánt.)
Nem vagyok benne biztos, hogy a generációm különleges-e, de az biztos, hogy mi vagyunk az utolsók, akik gyerekként mobil nélkül is léteztek, akár egy kis ideig is. Egyik elkövetkező generáció sem fogja megélni azt a szabadságot, amikor nincs telefonod. Nem ugyanaz, mint kikapcsolni. Egyszerűen nincs. A szüleidnek úgy kell nevelnie téged, hogy bajban tudj reagálni, mert lehet, hogy a következő fülke messze van.
Én is Anya munkahelyén kezdtem a jill.exe, lionking.exe játékokkal. :D Nézd meg A hálózat csapdájában-t. Onnan jutottunk el odáig, hogy zombikat ölök a telefonomon hihetetlen grafikával.
Azt hiába választod meg, hogy TE milyen tartalmakat látogatsz, mert Kim Kardashian attól még létezni fog, az emberek instagramon fogják mutogatni magukat, és a világ ehhez mérten fog változni.
Régen összeültünk megnézni a nyaralásos képeket, ma már kipakolják facebook-ra, azt nézd meg egyedül. Régen ha el kellett mennem valahova, apukám rajzolt térképet, ha nem értettem, meg kellett szólalnom, hogy mi merre van. Ma ott a GPS, amit használhatok, egyedül.
A kedvencem, az "írd ki facebookra, hogy kapcsolatban vagy, különben nem hiszik el". És ez nem annak a fejéből pattan ki, aki mondja, hanem neki is többen mondják, annak a többnek is ezt mondják, meg azoknak is...
Ne érts félre, elég introvertált vagyok, de ha már nekem is sok az elszigetelődés, ami történik, az tényleg sok. :D
Mindig az a legfontosabb ember, akit csak telefonon tudunk elérni, a jelenlévőknek kaki. Soha nem lesz olyan, hogy valakinél nem lesz ott a telefonja, miközben beszél hozzád.
29/N
86-os vagyok és magam sem tudtam volna jobban leírni mint az utolsó.
Én még nintendoztam (sima 2D, nemám a mostani) nagyinál fekete-fehér TV-t néztem, volt 3-4 adó, azt jónapot.
Egész héten a Disney délutánt vártam, nem volt mesecsatorna. Volt benne Kacsamesék, Knight Rider meg még mi is?
30/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!