Mit jelent tisztelni egy tanárt?
Hogy kell tisztelettudóan viselkedni? Ez miben merül ki? Mi van akkor ha a tanár nem tiszteli a diákot? Megteheti?
Ha a tanár nem tiszteli a diákot akkor a diáknak miért kéne tisztelnie a tanárt?
Szerintem a tiszteletet ki kell érdemelni!
Az én volt tanáraim egytől-egyig kiérdemlik a tiszteletet! (É.Tamás ,T.Tibor ,N.Roland...)
A tiszteletet viszonozzák és ha baj van meg lehet velük beszélni a dolgokat.
Bár igaz ,ez már egy "felnőtt" korosztályos osztály volt ,itt már könnyebb tiszteletről beszélni!
Azért aközött is van kbség, hogy vkinek megadom a tiszteletet, mert mondjuk a társadalom elvárja, vagy hogy tisztelem is mint tanárt. Mert emberként és tanárként is lehet vkit tisztelni.
Ha a tanári munkája miatt nem lehet tisztelni vkit, attól még a diák sztem adja meg neki a kellő emberi tiszteletet, mert ezzel is csak felkészül az életére... ott sem feltétlenl lesznek nagyon tiszteletre méltó főnökei. Ezt most úgy értem, hogy nem rendetlenkedik órán, nem szól be neki alpári módon, nem késik ok nélkül, nem flegmáskodik vele, nem rágalmazza. Aztán innen már egy lépés, hogy tényleg belülről is tiszteled-e mint tanárt.
Azért tiszteld, mert:
-a koránál fogva: idősebb, mint te. Gondolom, neked sem esne jól, ha egy 11 éves kisfiú leköpne vagy belédrúgna vagy visszapofázna (túloztam, de értsd jól)
-mert okosabb, mint te: ha tanít, van diplomája, neked még nincs. Tiszteljük a rangban felettünk állókat, ez evidens.
-mert miatta leszel tanult. Szerintem ha nem lenne muszáj bent ülni az órékon, és készülni a dolgozatokra, akkor nem sok mindenkiről tudnám elképzelni, hogy önként leül, rászán 8 órát az életéből, mint a dolgozó felnőttek, és megtanul mondjuk 5 féle helyről származó ismeretet, hogy művelt legyen.
-tiszteled, mert tiszteletben tartod a munkáját, a tanítást. Gondolom, apukád sem örülne, aki tegyük fel, festő, hogy valaki leönti egy adak szutyokkal a munkáját, stb.
Nagy vonalakban ezért kell tisztelni a tanárokat.
Ha a tanár nem tisztel téged, akkor vagy okot adtál rá, vagy a tanár nem intelligens annyira, hogy tiszteljen. Első esetben a gyereknek kell magába szállni, a második esetben nem tudsz mit csinálni, túléled az óráit.
De szerintem nem sok ilyen tanár van, 13 éves "pályafutásom" alatt egyetlen ilyenbe botlottam bele, de ő is szerethető.
Tisztelettudóan úgy viselkedsz, hogy csendben maradsz az óráján, akkor beszélsz, ha felszólít, nem a telefonodat nyomkodod, nem dobálod semmivel, nem szégyeníted meg a többiek előtt, rá figyelsz, jegyzetelsz, és megpróbálod nem lesz.rni a tárgyát, hanem mégha egyáltalán nem érdekel, akkor is megtiszteled a figyelmeddel.
Miért ne tehetné meg a tanár, hogy nem tiszteli a diákot??? Mert neked kötelező tisztelni?
Nem, csak jobban teszed, mert fiatal vagy, és egy csomó dolog, amiről neked még fogalmad sincs, neki már a kezében van; és ha tiszteled, átadja neked. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!