Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Ez normális egy tanártól?

Ez normális egy tanártól?

Figyelt kérdés

Van egy tanárnőnk.Úgy nincs panasz vele, mindig becsülettel ellátja a dolgait,viszont folyton késik az órákról. 5-10 perceket, meg óra után is láttam, hogy szalad ki telefonálni.

Mikor órai munkánk is van, folyton telefonozik.

Szólhatnánk azért, hogy mindig késik?Mindennap késik.

2016. ápr. 1. 14:50
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Amúgy meg Azt gondolom, nem tartozik ilyen tanári viselkedés az elfogadható kategóriába. Eleve az sem, hogy a 45 perces órát a negyedével csökkenti, de az is fura, ha mindig a telón lóg. Még akkor is, ha ti kamaszok - tisztelet a kivételnek - ugyanezt teszitek minden szituációban. Ugye, milyen visszatetsző?

Viszont lehet rá esetleg indoka, ha pl. kritikus állapotban kórházban van valakije, vagy a gyerekét ellenőrzi telón, esetleg valami más ok, de akkor sem szabad ennek a tanítás rovására mennie. Ráadásul rossz példát mutat ezzel a függőséggel.

2016. ápr. 2. 11:43
 12/19 A kérdező kommentje:
*mi kamaszok
2016. ápr. 2. 11:44
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Én nem engedem meg, hogy a gyerekek telefonozzanak órán, és a tanárnak ezt joga van korlátozni. De természetesen én sem veszem elő a telefont óra közben, mert egyrészt ez munkahely, másrészt valahogy nem lenne fair dolog. Aki valamit elvár a "beosztottjaitól", az tudja is megcsinálni ugyanazt. Vagyis ha órán nem engedi meg a tanár a telefonozást, akkor ne tegye ő sem azt.

Bár egyébként jogilag megteheti, mert nem korlátozza semmilyen törvény azt, hogy a tanár telefonozzon (nyilván, mert nem gondolják a jogalkotók, hogy ebből lehet probléma).

2016. ápr. 2. 14:34
 14/19 anonim ***** válasza:

#13: Tehát ő is csak akkor beszélhet órán, ha ugyanezt a diákjainak is megengedi?

Más szerep, más szabályok.

2016. ápr. 5. 10:38
 15/19 anonim ***** válasza:

Nem. Félreérted, amit írtam. A tanár megteheti, hogy telefonál egész órán, azt is megteheti, hogy késik öt percet (én lazán szoktam), viszont a gyerek ezeket egyáltalán nem teheti meg. Ha a tanár teszi, nincs semmi, ha a gyerek teszi, büntetés van. Eddig tiszta sor.

Viszont szerintem az a fair dolog, és a nevelés szempontjából is szerencsésebb, hogy ha a tanár elvárja a gyerekektől, hogy ne telefonozzanak, hogy ő se tegye ugyanezt. Az olyan nevelésnek semmi értelme nincsen, hogy csak tiltjuk a gyereknek, hogy ezt ne tegye, meg azt ne, és mi simán megcsináljuk az óra előtt. Ha a tanár meg akar tiltani valamit, akkor ő se tegye meg azt a gyerek előtt. Pedagógiailag ez szerintem így szerencsésebb.

(A késés más kérdés, mert a gyerek is örül, ha késik a tanár :D)

2016. ápr. 5. 15:33
 16/19 anonim ***** válasza:
*orra előtt (nem óra előtt)
2016. ápr. 5. 15:34
 17/19 anonim ***** válasza:

A telefonhasználat meglehetősen megosztó kérdés.

Én a sok helyen tapasztalt korlátozásokat túlzásnak tartom. Egyre több helyen lehetne az oktatásba bevonni ezeket az eszközöket is. Miért kéne akkor tiltani?

Persze, ne facebookozzanak, meg Candy Crash Saga-zzanak órán, de most ezért a telefont zsigerből tiltani olyan, mint ha tiltva lenne bárminemű beszéd az órán, csak azért, mert "azt használhatják egymás közötti trécselésre is".

Amúgy meg továbbra is azt mondom, hogy ha ő 35 perc alatt is el tudja érni azt az eredményt, amit más 45 alatt, akkor mi a baj vele?

#9: Egy fix idős termelő munka nem hasonlítható össze egy pedagógusi munkával. Valóban, ha a TESCO-ban ilyen mértékű lazaságot engednék meg magamnak, kirúgnának. De egy rakodómunkás nem fogja még hazaérve is a munkáját végezni, adott esetben órákon keresztül.

2016. ápr. 8. 14:57
 18/19 anonim ***** válasza:

Előttem válaszoló kissé offolt, mert most nem az a téma, hogy jó-e a telefonhasználat a tanórán, de ha már szóba hoztad, én vitatkoznék vele kicsit. :D

Ha rajtam állna, én tiltanám az okostelefont az iskolában, és sokkal szigorúbban meghúznám a határokat, hogy mikor lehet használni és mikor nem. Tanórán pl. egyáltalán ne lehessen. Persze, azért nem lehet egyáltalán megtiltani, mert a gyerek oda viszi a magántulajdonát, ahová akarja, szóval azt nem lehet megtiltani, hogy bevigye az iskolába. De a tanórán én megtiltanám, hogy elő lehessen venni.

Ez, hogy lehet az oktatásban is használni, egy mese. Jó, elhiszem, hogy bizonyos feladatoknál, bizonyos órákon kreatívan lehet alkalmazni tanórai feladatok megoldásához, de ez egyáltalán nem általános dolog. A másik, hogy a gyerekek többsége egyáltalán nincs olyan értelmi szinten, hogy felfogja, hogy mit mikor lehet és mit nem. Egyszerűen nem lehet elmagyarázni nekik, hogy most rakják el, most meg vegyék elő, mert feladatot oldunk meg vele. Ez elit gimikben lehet, hogy megy, de egy noname vidéki iskolában egyáltalán nem. A diákok nagy átlagának, ha megengeded, hogy értelmes célokra elővegye a telefonját, akkor csak annyit látnak, hogy "jé, ez a tanár megengedte, hogy telefonozzunk órán" - és onnantól kezdve mindig elő fogják venni, és facebook-oznak rajta, felvételeket csinálnak az óráról stb. Ezzel csak ennyit érsz el. És ezután még nehezebb rávenni őket, hogy tegyék el.

Én nem vagyok a technika ellensége, és nem vagyok begyöpösödött sem, sőt, kifejezetten támogatom az ITK eszközök bevitelét az oktatásba, de nem az okostelefonok formájában. Szerintem inkább arra kéne nevelni a gyereket, hogy nem minden a telefon, és hogy nélküle is van élet.

Amúgy, amit írtál, hogy ha ennyi erővel beszélgethetnek is, szóval tiltsuk be a beszédet is órán stb. - ez bocsi, de mesekönyvi szöveg (vagyis a pedagógiai szakirodalomban van benne van ez), de most komolyan, menj el egy vidéki szakiskolába, ahol flegmán bunkóznak veled a gyerekek, és megsértődnek, hogy mit akarsz te ott velük... órát tartani? Na ott az ilyen reformpedagógia nem fog menni.

2016. ápr. 8. 19:43
 19/19 anonim ***** válasza:

Ugyan már fiatal :)

Ezzel addig nincsen gond, amíg az nem megy a tanítás rovására. 10 perc viszont már sok. Ha például angolt, vagy törit tanítana, én biztos, hogy szólnék, mert azok nem azok a tantárgyak, amiből ki lehet hagyni 5-10 perceket.

2016. ápr. 14. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!