Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Ha a tanár megüt az iskolában,...

Ha a tanár megüt az iskolában, az törvényellenes?

Figyelt kérdés

Most olvastam, hogy nem szabad nekik ütni a gyereket.

Akkor hogy van az, hogy amikor általános iskolás voltam, és egyházi (református) suliba jártam, akkor velünk gyakran megesett, hogy az osztályfőnök nekünk esett és ököllel a fejünk tetejére vágott? Pedig még különösen rosszak sem voltunk, kb. csak ilyenek miatt, hogy nem mentünk le időben a szünetre stb.

VAgy egy másik eset, hogy kiidegeltük a hittantanárt, aki sírva elrohant, erre bejött egy öreg lelkész, aki szó szerint kettő gyereket nyakonvágott...

Jó, én értem, hogy jónak kéne lenni meg minden, de nem azért vannak a felnőtt tanárok, hogy normálisan neveljék a diákot? És mindezt egyházi iskolában???

Akkor most hogy is van ez? Van valami a törvényben, de senki nem tartja be a gyakorlatban?

2015. okt. 26. 21:28
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Van a törvény és vannak az emberek, akik vagy betartják, vagy nem. Ez nem csak a tanárokra vonatkozik.
2015. okt. 26. 21:33
 2/9 anonim ***** válasza:
65%

verekedős tanárt ott abban a pillanatban vissza lehetett volna ütni... "jogos önvédelem"....

persze, hogy törvényellenes amúgy...testi sértés

egyébként továbbmegyek, egy tanárnak arra is vigyáznia kell, hogy mit mond, mert ha "indokolatlanul bántó" megjegyzéseket tesz egy diákra, akkor lehet perelni személyiségi jogok megsértéséért, hiszen mondjuk, egy osztályközösség előtt történő, ordítós, trágárkodós, kijelentés, bizony nagyon megalázó tud lenni, és egy osztály előtt történő kijelentés bizony nagy nyilvánosságnak is minősül...

valójában szerintem a diákok többsége, mint ahogy ezzel te is voltál, egyszerűen nem is tud arról, hogy mennyire törvényellenes az ahogy velük bánnak, sőt, lehet, hogy valaki tud róla, de esetleg nem mer szólni, szülők előtt, ha elmondja abból is baj lehet, mondjuk ha nem marasztalják végül el a tanárt emiatt, akkor esetleg kimondottan pikkelni fog rá, vagy a tanár karban elterjed az eset híre, és esetleg mások is lehúzzák... meg azért az egyházi iskolákban elég sok ilyesmi történik... és talán nem is az a baj, hogy kap egy taslit valaki, és ez hú de mekkora fizikai fájdalmat tud okozni, bár láttam olyat, hogy fejbe dobott valakit a tanár a könyvvel, és az bizony eléggé fájhatott az illetőnek, hanem sokkal inkább az, hogy elég megalázó helyzetbe lehet így hozni a diákokat. és lapít mindenki, nem akar magának bajt, pedig az erőszakoskodás főleg egy tanár részéről teljesen elfogadhatatlan, még ha diákok becsmérlik egymást és ütik meg egymást, és ilyen eset történik, arról is jó beszélni, és meggyőzni a feleket arról, hogy nem ez a célravezető megoldás, és egy tanár részéről tanúsított ilyen jellegű magatartás, ráadásul egyházi személytől, teljesen elfogadhatatlan...

2015. okt. 26. 21:43
 3/9 anonim ***** válasza:

Konkrétan rá.@szott egy nagyot a gyerekre, vagy csak ilyen tockos volt, jelző értékű.

Ilyenből kár problémát csinálni, kevés tanár ilyen, a diákoknak pedig tetszik.

Hivatalosan senkinek nincs joga megütni senkit, mégis mindenkit megütöttek már életében.

2015. okt. 26. 22:53
 4/9 A kérdező kommentje:

#2-es, igazad van a megalázó helyzetről, bár ezt annyira nem tartottuk annak, mert nem csodálkoztunk rajta, senkit nem ért váratlanul pl. az osztályfőnök ütése a feje tetején. És abban is igazad van, hogy nem tudtuk a jogainkat. De akkor is elgondolkodtató, hogy egyházi iskolában ilyet tapasztal az ember...

#3. Nem jelzésértékű ütések voltak, hanem "igaziak". Tehát fájdalmas ütések, és nem egyszer fordultak elő. Azt nem mondanám, hogy a diákoknak tetszik az ilyen, talán inkább elfogadtuk, mint a felnőttektől jövő "atyai" pofont. De én azt olvastam, hogy egy iskolában az ilyen teljesen elfogadhatatlan, és itt ez a lényeg, nem pedig az, hogy a gyerek hogyan veszi. Pedagógustól az, hogy így fegyelmezzen, nem megengedhető viselkedés, semmilyen körülmények között nem üthet meg egy gyereket a tanár (max. önvédelemből). Itt az elvekről van szó és a törvényekről. Lehet, hogy mindenkit megütöttek már az életében, de ez nem jogosít fel egy tanár sem arra, hogy megszegje a törvényt.

Azt nem értem, hogy akkor miért vagyunk kiakadva azon, aki mondjuk kardozott az iskolában (pár napja volt egy ilyen hír, hogy Norvégiában vagy hol karddal támadt a gyerek az iskolában lévő emberekre). Ha az élet kis területein nem tartjuk be a törvényeket, miért háborodunk fel a nagy dolgokon? Álszentnek és értelmetlennek tartom ezt.

2015. okt. 27. 00:54
 5/9 anonim ***** válasza:
21%

Embert akartak faragni belőletek. Bár a kérdésed alapján te sikeresen ellenálltál mindennemű erőszakos nevelési eszközzel szemben, úgyhogy gratulálok, győztél. Éljenek a hittan-tanárokat "kiidegelő" neveletlen tahó gyerekek!

Ha szerencsés vagy, az élettől sem fogsz soha tockost kapni, amikor érzéketlen, tahóként viselkedsz. Sőt, ez ma már lassan erény, a bunkó bugris szinonimája az igazi egyéniség, aki mindig, minden körülmények között önmagát adja.

2015. okt. 27. 01:57
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

"és egyházi (református) suliba jártam"

Itt a lényeg.

Az ugye megvan, hogy az egyházi/alapítványi iskolák nem ugyanolyan törvényi szabályozás alá tartoznak? Számos előnyt élveznek az állami iskolákkal szemben. Például hogy ha tarkón csap a lelkész, ha megpukkadsz, sem tehetsz semmit.

Az egyház meg már csak ilyen ;)

2015. okt. 27. 05:53
 7/9 A kérdező kommentje:

#5. Félreérted, igaz, hogy azt a hittantanárt kiidegeltük, de már bocsi, látszik, hogy te még soha gyerek közelébe nem mentél :D Ha a gyereket nem érdekli valami, akkor elkezd játszani, basszus, 11 évesek voltunk akkor. A hittantanár pedig nem tudott velünk bánni, nem is tanít azóta. Persze nem védeni akarom az akkori magunkat, mert tényleg csúnyán viselkedtünk, csak azt mondom, hogy félreérted, minden gyerek játszani kezd, ha nem köti le valaki. Ennek semmi köze a mostani valónkhoz, én pl. nem hiszem, hogy talpó és bunkó lennék ma azért, mert 11 éves koromban rosszul viselkedtem hittan órán. Te talán soha nem szóltál vissza tanárnak, hanem 45 percen keresztül mindig feszesen ültél a székben, mint aki karót nyelt és gépiesen jegyzeteltél a füzetbe? Mert akkor elég sz*r gyerekkorod lehetett, már bocs.

Azt nem vitatom, hogy nagyon sok iskolában a gyerekek kihasználják a törvény adta szabadságot, és bunkók a tanárral és felnőtt korukban azt hiszik, mindent szabad nekik, nem érzik a korlátokat. De ettől függetlenül nem az a megoldás, hogy az iskolában verjék a gyereket. És amikor mi kiidegeltük a tanárt, az öreg lelkész szerintem igenis törvénytelenül járt el, semmi joga nem volt "verekedni". És megjegyzem, a többi "normális" órán normálisan viselkedtünk, sokkal jobban, mint egy átlag iskolában. Amit leírtál rólam, hogy tahó és bunkó leszek, mert nem vertek eléggé (legalábbis ellenálltam a nevelésnek), az egy sztereotípia alapján leírt hülyeség, nincs igazad.

Szerinted normálissá gyereket csak veréssel lehet nevelni? Mert igazából ezt mondod a sorok között... Hát szerintem pont abból a gyerekből lesz pszichopata állat, akit vertek gyerekkorában.

#6. Az igaz, hogy az egyházi iskolák sok tekintetben kívül esnek az állami iskolákra vonatkozó szabályozásokon, de ez főként a kerettantervre vonatkozik. A tanárokra vonatkozó törvények ugyanúgy vonatkoznak az egyházi iskolára, és az egyházi iskolák külön szabályozásai sem mondhatnak ellent a törvénynek. Tehát az egyházi iskola házirendjében is tiltva van az erőszak, ott sem megengedett a tanárnak, hogy verje a diákot. (Szép is lenne :D)

2015. okt. 27. 14:53
 8/9 anonim ***** válasza:

Akkor leirom, hogy hogy működik ez a dolog, mert többet járok gyerekek között, mint gondolnád. :) És nem kell sajnálnod őket, mert nem gyepálom egyiket sem.

Tudod régen, az ún. porosz nevelési modellben alapvető elvárás volt a tekintély-tisztelet, egyben a nevelő tisztelete. Miután kötelezővé vált az oktatás, a legegyszerűbb gondolkodású emberek gyerekei is bekerültek az iskolarendszerbe. Na most sokszor a legalapvetőbb társas viselkedési normákat nem ismerték ezek a gyerekek. Mindenki azt hozta az iskolába, amit otthonról látott. És ha pl. otthon nem mutatták meg, hogy mi az amit lehet, és mi az amit nem, akkor ez a tanitóúr feladata lett. Sokszor 40-50 fős osztályokban. A fegyelmezés egyik legjobb eszköze a beirás volt, mert azt otthon minden esetben valami szankció követte. Ahogy az életben is: ha figyelmetlenül vezetsz, és nekimész valaminek, akkor felelősségre vonnak: a biztositón keresztül fizetsz kártéritést. Csak a beirás esetén letiltották a gyerek kedves foglalatosságát, esetleg kapott egy pofont. HA kellően intelligens volt a gyerek, legközelebb nem zavarta az órát, nem "idegelte" a tanitót. Aki meg nem volt kellően intelligens, az a

legközelebbi kihágás után is szivott. És ugye abban egyet értünk, hogy aki nem ismeri a határokat, az az életben is sziv, kapja a pofonokat?

Mostanra úgy áll a dolog, hogy sokszor hiába ir be a tanár, a szankció elmarad, sőt, a legostobább szülő a legönérzetesebb. Pedig sajnos ha kisgyerek-korban nem tanulja meg valaki a határokat, akkor később lehet hogy csak súlyos áron fogja megtanulni. Ha egyáltalán...

És itt nem arról van szó, hogy "jónak kéne lenni, meg minden...", hanem arról, hogy egy 11 éves gyereknek kell annyira intelligensnek lennie, hogy ha unja az órát, mert a hittantanár felkészületlen, és nem tudja elérni a gyerekek ingerküszöbét, akkor is elfoglalja magát úgy, hogy nem kell szankcióban részesülnie. Én sem voltam karót nyelt gyerek, DE tudtam, hol a határ, még az alkalmatlan, képesités nélküli pedagógusnál is! És tudtam, hogy ha beir a tanár, akkor délután nem mehetek ki játszani. Mert vannak szabályok. Ahogy az életben is.

"Szerinted normálissá gyereket csak veréssel lehet nevelni? Mert igazából ezt mondod a sorok között..." Ne csúsztass, kérlek! Ennyi erővel te pedig azt mondod: egy tanárnak tűrnie kell, hogy néhány gyerek tönkre tegye a többi tanulását a rosszalkodásával.

2015. okt. 27. 15:44
 9/9 anonim válasza:
Régen lehetett ütni a diákot
2016. jan. 1. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!