Csak engem zavar a baromi nagy osztálylétszám?
Utálom, hogy ilyen sokan vagyunk (32), volt osztályom is 34 főből állt. Szóval rengetegen vagyunk egy osztályban, általánosban 21-22 fő között volt az osztálylétszám, az még emberi volt, most viszont úgy érzem futószalagon tanítják gimnáziumban a diákokat. Ti is jobb szeretitek a kisebb osztályt? Mennyi szerintetek az ideális létszám?
Szerintem olyan 15 körül van.
Én nagyon rühellem, általánosba voltunk kb. 12 en, aztán 9. be 33 an... Most megint csak 18 an vagyunk.
Sokkal jobb a kisebb létszámú osztály.
1.-ben 25-en voltunk azt hiszem, most pedig egy másik iskolában jelenleg 29-en, ez is 25-től emelkedett, minden eddigi évben jött/ment valaki.
Engem is zavar, mert sok ember, nagyobb zaj, meg itt még az is igaz, hogy több idióta, de ennek nem csak hátránya van. Szóbeli feleletnél kisebb a valószínűsége annak, hogy pont téged választanak ki (ezt írta is valaki), és igazából ezen kívül pozitívumot nem is tudok mondani...
Én is szeretném, ha kevesebben lennénk, mondjuk olyan -10 emberke. Habár valószínűleg megy innen valaki, illetve van, aki bukni is fog valamiből (hát igen, egyeseknek 7. osztályban is sikerül 1,5 alatti átlagot összehozni, hozzáteszem, ezeknél a személyeknél nem áll fenn tanulási zavar sem), szóval ha lecsökkenne mondjuk 25-re, annak már örülnék... Ideális létszám, hát, legyen olyan 18-20. Nálunk 1000 diákra jut 60-70 pedagógus, ezzel a felosztással szerintem érthető a magas osztálylétszám.
Mi gimiben 27-en voltunk a legvégére, 31-től kezdtük, áltsuliban nem emlékszem, de többen. Nekem nem volt bajom a 27-tel, nem éreztem túl soknak vagy túlzsúfoltnak, de lehet, azért, mert azt szoktam meg. Később, amikor ilyen kis létszámú fakt volt, nekem az volt a furcsa. Szóval sztem leginkább megszokás kérdése az egész.
Amúgy most egyetemen MA-n kb. 10-15-en vagyunk, mert van fluktuáció, ez sem rossz amúgy, de ez inkább szemináriumnál működik nálam... klasszikus előadásnál, "a tanár beszél" tanóránál vhogy feszélyezne a kis létszám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!