Mit csináljunk ha a tanárunk sírni kezd óra közbe?
Radnóti Miklóst vesszük és a tanár belőle olvasott fel, amikor fejbe lövik és sáros a füle. Amikor ezt olvasta a tanár, elkezdett könnyezni és elfordult tőlünk... Ez gáz? Majdnem mindenki elkezdett röhögni. Mit kell cisnálni ilyenkor?
szerintem édes volt <3 <3
Nem röhögtetek hanem röhögtek a többiek!!! A kérdező nem röhögött hanem tanácsot kér amiért neki ront mindenki.
Kérdezőnek: Próbálj hatni a röhögő gyenge gyáva hülyegyerekekre mert te nyílván együttérző normális gyerek vagy! Bár sok remény nincs az eredményességre de szólj rájuk nyugodtan! Hátha magába száll némelyik!
Radnótiból érettségiztem, a 4. Razglednicát ma sem tudom borzongás nélkül elszavalni... Ez egy nagyon komoly mű, Radnóti zseniálisan sűrítette bele pár sorba azt az értelmetlen tébolyt, amely az akkori Európát és a világ többi részét pusztította.
Ami a legszomorúbb, hogy nagyon nem tűnik úgy, hogy bármit is tanultunk volna elődeink hibáiból.
"Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. - Így végzed hát te is, -
súgtam magamnak, - csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. -
Der springt noch auf, - hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen."
Szentkirályszabadja, 1944. október 31.
Én Radnótiból versenyeztem kb. egy éve, szégyelljétek magatokat, hogy kinevetitek! A 4. Razglednicának, vagyis képeslapversnek komoly története van. Radnótit és több társát a szerbiai Borból vitték Bécs felé erőltetett menetben (van egy ilyen című verse is, olvasd el, érdemes). Mivel ez a II. világháború és ők zsidók voltak, nem volt könnyű neki. Leomlott gyárakban aludtak, meg ilyenek. Volt ott egy hegedűművész társa, róla szól a vers. Jött néhány lovas náci katona, akiket valamivel felidegesítettek (azt hiszem elmosolyodtak valamin). Az egyik katona elordította magát, hogy ,,Feküdj!". Mindenki lefeküdt, akik megmozdultak, beszéltek, vagy csak simán később értek a földre, lelőtték. ,,Ugorj!" Aki életben maradt felugrik, de pár ember annyira el van gyengülve, hogy nem bírnak felkelni. Azokat is lelövik. Idáig Radnóti és a hegedűs túlélte, de amikor mondják, hogy induljanak, a hegedűst odahívja az egyik katona, elveszi a hegedűjét, rálő. Radnóti támogatja barátját, ám ekkor a katona újra elüvölti magát, hogy ,,Ugorj!", de ezúttal egy másik katonának. A katona odalép, és hátulról fejbelövi a hegedűst. ,,Feküdj!" kiáltják, és kezdődik újra a mészárlás. És Radnóti ott fekszik a halott barátja mellett.
Radnótit Abdában (Győrtől nem messze) ölték meg, ha jól emlékszem 11 társával együtt. A lába megsérült a hosszas gyaloglásban, ezért különvitték őket. Maguknak kellett megásniuk a saját sírjukat, majd a peremére állni, és várni a tarkólövést.
Ha kinevettétek a tanárt, bunkók vagytok. Persze nem ismertétek a háttértörténetet, de mégis. Kérjetek tőle bocsánatot!
(Az infókat Kőszegi Ábel Töredék c. könyvében olvastam)
15/L
Ilyen csaj kell nekem 22F Hány éves ? :D hol van pontosan ? :D
De aranyos! :) Halálra ölelgetném :D
férfi a tanár, 25-30 év körül
egyébként meg nem mondanám, hogy sírt, hanem elfordult tőlunk és pár másodpercig törölgette a könnyeit... aztán visszafordult és mondta hogy radnóti ezt milyen körülmények között írhatta, és milyen már, hogy ő nekünk tanítja
és én nem röhögtem rajta, úgyhogy nem tudom, engem miért kellett szekálni
Ne haragudj :)
A kérdésedből nem derült ki, hogy te is nevettél-e. Bocsánat! :)
15/L
Én egy csomó mindent unalmasnak és feleslegesnek tartottam.
Ma meg megvádolnak, hogy minden szaron sírok.
De ha valaki ennyire túlérzékeny, ne menjen tanárnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!