Fiú osztálytársam mindig csak a fiúkat nézi. Akkor ő most meleg?
"egy zárkózott egyén
az osztály 4/5-e lány
elég jól néz ki, kéthavonta edzőtáborban van és ha ő felel, végig rajta tartja a szemét"
Nem hiszem, hogy meleg.
Egyszerűen itt hatalmas női túlerő van.... mondhatnám női elnyomás, és muszáj harcban maradnia, ehhez viszont monitoroznia kell a férfi 'populációt'.
Ringben kell maradnia, ehhez neki is változnia kell a környezetével. Gondolom az osztályotokban ez az 'edzős' egyén lesz a domináns, vagy legalábbis a szemében ő lesz az. Próbálja a sikeressége okát felmérni, sőt hasonlítani is talán, vagy csak felméri az ő tükrében a saját képességeit- esélyeit.
"a féltékenykedés/irigykedés sokkal inkább a nőkre jellemző, nem ránk :P ő meg biztos nem egy ilyen alkat..."
Ezt nem tudatos szinten kell értelmezni (lásd evolúciós pszichológia). Mi nem féltékenykedünk, mi simán dominancia harcot vívunk, abból is elég keményet (ne arra gondolj, hogy két hím szarvas agancs csatát vív, az embereknél már kifinomultabb harcterek vannak).
Még ha gatyában bámulna titeket az öltözőben sem biztos, hogy azt jelentené, hogy homoszexuális, hiszen ezt ilyenekből nehéz eldönteni.
Van egy jó könyv, ami erről a témáról is szól, ez a címe:
Darwin a szupermarketben - Az evolúció hatása mindennapi viselkedésünkre, szerző: Mark Nelissen
Ebben Ő, mint evolúciós pszichológus beszél, ha gondolod majd olvasd el.
Ez is erről a témáról szól:
Bereczkei Tamás: Rejtett indítékok a párkapcsolatban
Ezt pedig egy hazánkfia írta, és ezt nagyon olvasd el.
Nem gondolom, hogy minden esetre rá lehet húzni az evolúciós magyarázatokat, de van amikor ez igaz. De ebben az esetben nem hiszem. Egyébként biológia órán néztünk tesztet erről, hogy emberekből ki hozzák a darwini szokásokat, úgyhogy az evolúciós eredetű magatartásokat nem vitatom.
"...női elnyomás, és muszáj harcban maradnia, ehhez viszont monitoroznia kell a férfi 'populációt'." --> Nem igazán értem a gondolatmenetet. Ha sok a női egyed, akkor kisebb fokú a versengés, mert egy hímre sok női egyed jut. Egyszerű matematika. De te pont a fordítottját mondod.
A Darwin a szupermarketben-t már meg is találtam, le is töltöttem, majd elolvasom. :)
"rá lehet húzni az evolúciós magyarázatokat"
Ez azért nem így működik. :)
Mindenben jelen van, a kérdés, hogy felismerjük-e az eredetét, és tudjuk-e kezelni (feltéve ha szükséges kezelni:)
"emberekből ki hozzák a darwini szokásokat"
Nem tudom, hogy itt mire gondolsz.
" Ha sok a női egyed, akkor kisebb fokú a versengés, mert egy hímre sok női egyed jut."
A minőség számít. A sok női egyed a legjobb gént akarja megszerezni a saját génjeinek a tovább adására, azaz a képzelt- vagy valós srácot az osztályotokban, ehhez pedig a fúk között nő meg a versengés.
Gondolj egy oroszlán falkára, ahol sok a nőstény, akár 10-15 db is van egy falkában, de csak 2-3 db hím egyed van, sőt igazából az év nagy részében csak 1 db van felnőtt van (még a fiatal idegen hím egyedeket is megöli sokszor). Majd Bereczkei könyvében találsz utalást a jó gén modellre, illetve megemlíti a Dawkins önző gén elméletét is (apropó Richard Dawkinstól érdemes olvasgatni könyvet ha érdekel a téma).
Szerintem a visszahúzódó srác magát a hierarchia aljára- vagy legalábbis az alsó szintjére gondolja, és egyszerűen nem mer kezdeményezni.
"A Darwin a szupermarketben-t már meg is találtam, le is töltöttem, majd elolvasom. :)"
Nagyon jó könyv! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!