:ki monta, mikor és kinek? Soroly fel néhány asszonyi höstete? Az egriek heroikus csatában győznek de mi lesz ceceyvel, évával, gergelyel, doboval, jancsikával, szelimmel, jumurdzsákkal?
Megtanultam a magyar helyesírás szabályait!
Én mondom, neked!
Barbikácskám:D
A legelső, Eszter volt. Tudod a Bibliai Eszter volt, ki később királynővé lett, és megmentette a zsidó népet a teljes pusztulástól, ki felé kinyujtotta az aranypálcáját a király,akiről énekel Friderika is:)
Ezt verd be a buksi fejcsikédbe, mert szép történet:D
Gárdonyi monDta (nem monta) el a regény olvasóinak, hogy a csata után mi lett a hősök sorsa. Felsorolta( nem soroly) az asszonyok hőstetteit is. Csak el kell olvasnod a regényt!
A szereplők neveit NAGYBETŰVEL kell írni!
Látom senki se akar segíteni akkor majd én.
Amúgy az első kérdéshez nincs semmi írva, szóval nem tudom ki mit mondott mikor és kinek. Gondolom nem véletlenül tették fel ezeket a kérdéseket a tanárok, mert elég sok történelmi dologgal összefügg a szereplők további sorsa.
Soroly fel néhány asszonyi höstete?
Amikor a török előhad Eger alá ért, akkor a helyi parasztasszonyok ételt főztek a török katonáknak, és úgy viselkedtek velük, mintha örülnének nekik. De igazából mérget tettek az ételükbe és a legtöbb török katona meghalt.
Az egriek heroikus csatában győznek de mi lesz ceceyvel, évával, gergelyel, doboval, jancsikával, szelimmel, jumurdzsákkal?
1. Éva: összeházasodnak Gergellyel de miután Gergely megtudja, hogy Évának egy janicsártól lett gyereke, összevesznek és a vita hevében leszúrja Évát aki meghal.
2. Gergely: nyilván ezután el kell menekülnie. Sokáig bujdosik az országban, de végül csatlakozik Görgey Artúr seregéhez, és miután leszolgál a seregében egy évet automatikusan megbocsájtják a bűneit. Majd Debrecenbe költözik, és ezután nincs semmilyen információ a további életéről.
3. Dobó: fél attól, hogy a törökök visszatérnek, és ezért újjáépíti a lerombolt Eger várát. Az egész életét erre teszi fel.
4. Jancsika: árvaházba kerül, ahonnan nagykorúvá válása után egy parfümkészítő mesterhez kerül. A mester rájön, hogy a fiúnak nagy tehetsége van az illatokhoz, ezért megtanítja mindenre. De a fiú elméje idővel elborul és az lesz a mániája, hogy megalkossa a tökéletes parfümöt, emiatt sok fiatal lánnyal végez is. Amúgy ebből pár éve készítettek egy filmet is, már nem tudom pontosan mi volt a címe, de róla szólt.
5. Szelim: visszaadják a szüleinek, de mivel ittléte alatt nagyon megkedvelte a magyarokat, ezért az út során megszökik a szüleitől, és egy kis dunántúli faluba kerül, ahol letelepedik és miután felnő, kocsmárosként kezd el dolgozni. Később részt vesz az utolsó (14.) keresztes hadjáratban és elvileg a Szentföldön hal meg.
6. Jumurdzsák: ő nem volt igazi hithű török katona, ezért a vesztes csata után nem is tért vissza hazájába, hanem emigrált Spanyolországba és ott részt vett Pancho Villa forradalmához. Ennek a forradalomnak egy csatájában halt meg a spanyolországi Teotihuacan tartományban.
Remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!