Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Dadogásnál, hogyan tudnék...

Dadogásnál, hogyan tudnék segíteni neki?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy van egy jó barátom aki dadog. De nem mindig. Ha az osztálytársaival beszélget, akkor egyáltalán nem dadog, és ha az órán kérdezik már akkor se nagyon, bár vannak esetek, amikor nem tud beszélni. Kérdeztem mitől, azt mondja, fél mások véleményétől. Előkészítőre járunk, és ott kérdezték, és mivel az előkészítő egy teljesen idegen hely számára dadogni kezdett. De annyira hogy kb 20 másodperc után sem tudta kimondani a szót. És nem ez a megduplázás mármint nem ez a ere, ere... eredmény, hanem ez a nehezen kimondós, ez nnnnnnnnnnévszói-igei állítmány. És közben rázkódik, vagy rángatózik, tehát ül a székben kérdezik, megakad az első betűnél, és előre-hátra rángatózik a széken. Múltkor megoldottam, a hátára csaptam és kinyögte. Mindig is ilyen "gátlásos" volt ő én nem. Én bárkivel tudok beszélgetni, ő nem, vagy csak nagy nehezen dadogással. Mit lehetne ez ellen tenni?

2013. dec. 15. 17:44
 1/7 anonim ***** válasza:
Logopédushoz kell fordulni.
2013. dec. 15. 17:51
 2/7 A kérdező kommentje:
Régen járt logopédushoz, de most nem.
2013. dec. 15. 18:30
 3/7 anonim ***** válasza:
Elfogadással és türelemmel kell hozzá fordulni. A hangos olvasás, a szótagolás segíthet. Nem szabad kinevetni!
2013. dec. 15. 21:22
 4/7 A kérdező kommentje:
Épp ez az. Én nem nevetem ki de a többiek elmosolyodnak rajta. Ez a gond, hogy olvasni se tud dadogás nélkül órán hangosan. Nagy ritkán tartanak egy hangos olvasást, akkor is dadog, mert akkor csak is az ő olvasását figyeli az osztály. Viszont ha csak a barátai vannak ott, akkor hangosan dadogás nélkül olvas.
2013. dec. 15. 21:28
 5/7 anonim válasza:

mintha csak engem írtál volna le. mondjuk nekem nem ennyire durva és én egyáltalán nem vagyok gátlásos, ha pl. idegenekkel beszélek egyáltalán nem dadogok. egyébként ő ezek után az "esetek" után ő hogy reagál? mit szokott csinálni? amúgy furcsa, de nálam tanárfüggő is, hogy mikor dadogok és mikor nem.

a kérdésre válaszolva, sajnos nem igazán tudsz neki segíteni (magamból kiindulva), de ha az használ, hogy rácsapsz a hátára, akkor azt nyugodtan csinálhatod, nyilván neki is jó, hogy végre kimondja, amit akar.

de amúgy nagyon aranyos vagy, hogy így törődsz vele! :)

2014. febr. 23. 18:00
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem mindenkin segít a logopédus. Például, akit gyermekkorban átneveltek a balkezességről, s ezáltal összeveredett az írás-és beszédközpont idegnyalábja, azon nemigen tudnak segíteni.

Kérdező, beszéld rá a haverodat, hogy kezdjen balkézzel írni. Ha az nem segít, tegyen gyakorlásként fejhallgatót a fejére, bömböltesse a zenét, és úgy beszéljen. (Ha nem hallja magát, nem dadog.) Vagy szokjon rá a dallamos beszédre, mint pl. Galla Miklós.

2014. febr. 23. 18:26
 7/7 A kérdező kommentje:

5-ös válaszoló: Mindig másképpen reagál. Kérdezték mennyi pontos felvételit írtál nem tudta kimondani a magyar tanár azt mondta: Mutasd fiam mutasd. Erre mindenki nevetett még ő is. Máskor is így reagál vagy nevet, elmosolyodik, vagy nem szól hozzá semmit, amikor nehezen de kimondja a szót. Középiskolában nem tudom mi lesz...

6-os válaszoló. Köszi a tippet mondani fogom neki. Köszönöm szépen a válaszokat, zöld kéz jár ezért!

2014. febr. 23. 21:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!