Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Tanárok! Tényleg annyira jók...

Tanárok! Tényleg annyira jók most a tanári fizetések?

Figyelt kérdés
Az utóbbi időben, amióta megvolt a tanárok béremelése, nagyon sok embertől (többnyire nem tanároktól) hallom, hogy micsoda fizetések vannak a tanári szakmában. Kereskedelemben dolgozok, sok emberrel szóba elegyedek, és rendszeresen feljön az emberek között ez a téma. A mai napon egy idős házaspárral beszélgettem, akik azt mondták, hogy aki manapság tanári képesítéssel nem megy el tanítani, az egy hülye, mert mennyi pénz van benne. Hozzátették persze azt is, hogy a nagy részük meg sem érdemli ezt a fizetést. Utánaolvastam a pedagógusi bértábláknak kicsit, és azt látom, hogy most egy gyakornok bére nettó 430 környékén indul, egy magasabb besorolású tanárnál 450-500 környékén. Nem nagyon vannak közeli pedagógus ismerőseim, így érdekelne, hogy egyrészt ez valós adat-e. Másrészről nem értem, hogy ha valós is, miért gondolják azt az emberek, hogy ez most olyan hű de jó fizetésnek számít? Én jelenleg 400 környékén keresek, és albérlet mellett egy alapvető életszínvonalat fenn tudok tartani, de pl. egy autót már nem. És mikor eszembe jut, hogy velünk szomszédos országokban ennél több pénzt lehet takarítással, kasszázással keresni, akkor felvetül a kérdés bennem, hogy mi az isten zajlik az emberek fejében?

tegnap 10:40
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
35%
Magyarul, ismersz EGY embert, és azt hiszed, ez érvényes mindenkire?!?!?!
tegnap 14:43
 12/13 A kérdező kommentje:

Erről a kötelező túlóráról pl. nem tudtam, így máris nem hangzik olyan jól az egész. Én nem hiszek ebben, hogy a tanároknak mennyire sok szabadidejük van. Tudjuk, hogy rövidebb nekik a nyári szünet, mint a diákoknak, hogy mennyi tanítási időn kívüli kötelező jellegű feladatuk van, plusz felkészülés, dolgozatjavítások, továbbképzések, stb.

Egyébként nyilván két szempontból is vizsgálható a téma. Ha az átlag magyar fizuhoz hasonlítjuk, akkor mondható hogy nem számít rossznak bérek szempontjából most a tanári pálya. De ez számomra csak arról árulkodik, hogy egyre nagyobb a nyomor az országban. Ha magamból indulok ki, 27 évesen, támogatás nélkül egy ilyen nagyságrendű fizetésből korántsem élek nagy lábon, sőt. Nagyon erősen oda kell figyelnem a kiadásaimra. És mindig sokkol, amikor egy tőlem 20-30 évvel idősebb embernek elmondom, mennyit keresek, és az a válasza rá, hogy az milyen jó fizetés.

tegnap 15:07
 13/13 anonim ***** válasza:
68%

9, azon kívül, hogy "ez nem igaz" mit tudsz mondani?

Feleségem gyógypedagógus, évi 48 szabija volt a gyerek előtt.

Általános szabadságszám 20, és kor meg kedvezményekkel ami még rárakódik. Egy átlagos gyermektelen 30 évesnek 23 nap szabija van.

és igen, be kell járniuk nyáron is.... valamennyit. De azért ha nem is 2,5 hónap, mint a diákoknak, de 1-1.5 hónapjuk nekik is van. Dec 27-31 sem munkanap, mint mindenki másnak.

Feleségemnek jellemzően úgy volt, hogy június30ig van a munka, aztán augusztus 20al indul újra. A kettő között szabad.

tegnap 16:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!