Tényleg emelkedett vagy esetleg emelni fogják a tanárok fizetését?
A magyar irodalmon és nyelvtanon meg a történelmen kívül semmihez nem értek, és igazából semmi nem érdekel annyira mint ezek, így azon gondolkodtam, hogy elmennék tanárnak.
Azt tudom, hogy sajnos ez a telefonhasználat tiltása szörnyű, de én reménykedek abban, hogy pár év múlva nem lesz ez így.
A kérdésem az lenne, hogy mint ahogy a tv-ből hallom, tényleg emelkedett vagy emelni fogják a tanárok fizetését 500ezer fölé?
Bár érdekel ezeknek a tantárgyaknak az oktatása, de azért mégis számítana, hogy mennyit keresek, és félek, hogy ha belevágnék a tanári képzésbe, és majd elhelyezkednék tanárként, csak keveset keresnék, mivel a kezdő tanár állítólag nagyon keveset keres, de közben meg azt hallani, hogy emelik a tanárok fizetését... nem tudom sajnos, hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban, ezért kérdezem, úgyhogy kérem ne támadjanak.
Keress rá a pedagógus bértáblára, elég sok helyen fent van.
Az ott lévő összeget írd bele egy nettó-bruttó kalkulátorba, mert pont annyit fogsz kézhez kapni. Azért nézz rá arra is ,hogy mennyi lesz mindez, ha elmúlsz 25 éves.
500ezer fölé nem hiszem, hogy emelik bruttóban, márpedig az a lényeg.
Ha ezt kevesled, milyen reális alternatíva van, amivel többet keresnél?
Egyébként ha mobilfüggő vagy, kezdj vele valamit.
Kb bruttó 550 ezer Ft jelenleg egy átlagos tanár bére. Nekem bruttó 634 ezer a hiányszak és a fokozatok miatt. Januártól 20 %-kal emelik a bért ha a pedagógus értékelési rendszerben jól teljesítek. Így ha minden jól megy akkor bruttó 660 ezer körül lesz a alapbér. Eree jönnek majd a pótlékok olyan bruttó 720-ra számítok.
Mindezért egyszerre 25 olyan technikumban tanuló fiút kell tanítanom akik a hátuk közepére kívánják a matekot.
Jajjaj, 4-es, kutyulsz! A pedagógus értékelési rendszerben téged nem fognak decemberben értékelni, hanem majd májusban. A fizetésed pedig szeptembertől nőhet 1 tanévre, ha a felső 20%-ba kerülsz, aminek azért nem túl nagy a valószínűsége, annyi igazgató kiskedvence biztos megvan. Januártól ígérnek valami csekély fizetésemelést, de eddig nem sok minden valósult meg az ígéreteikből. Az orrba-szájba hangoztatott 32% például masszív hazugság volt, az enyém egyetemi végzettséggel 22 volt úgy, hogy az infláció több volt, tehát romlottak az életfeltételek.
Pótlék 120? Te Meseországban tanítasz?
Elég sokat emeltek mostanában a tanárok bérén. Mondjuk nevetségesen keveset kerestek így akinek akár a duplájára nőtt a fizetése az elmúlt 1-2 évben azok sem keresnek még most sem annyit amennyit kéne.
Arról nem is beszélve, hogy a problémákból szinte semmi nem lett megoldva.
- a bér még mindig fixálva van tehát ha nem folytatják az emelgetést (már pedig erősen valószínű, hogy nem fogják hosszú távon) akkor utána egy két éven belül megint a béka bizonyos fele alatt lesz a fizetés.
- sok tanár akiket ismertem úgy mesélték, hogy nem a fizetés miatt hagyták ott és kerestek más munkát hanem a mai diákok és szülők miatt. Egyik rosszabb mint a másik (tisztelet a kivételnek persze mert azt is mesélték, hogy voltak olyanok is akik miatt jó volt tanítani)
Sorolhatnánk estig is akár a problémákat. Rengeteg gond van és megoldás nem lesz rájuk a közel jövőbben. Én biztosan nem mennék tanárnak de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!