Betiltják a mobiltelefon-használatot a iskolákban nektek erről mi a véleményetek? Videó alul lesz! Egyértetek ezzel?
Biztos sokan nem fognak velem egyetérteni, de leírom a véleményem erről. Hozzáteszem, hogy a linket még nem nyitottam meg, illetve nem még olvastam utána alaposan a témának, mivel én már pár éve nem vagyok iskolás, így nem érint és ezért nem tudok róla még részleteket.
2009-2015 között jártam általános iskolába, utána hatosztályos gimibe mentem. Nem tudom, hogy azóta mi van abban az iskolában és milyen szabályok vannak, de nekünk már akkor is elég szigorúan korlátozták a telefonhasználatot, pedig akkor még sok minden nem is volt, amik most vannak, nem volt tiktok, nem volt annyi funkciója az okostelefonoknak (már amikor már voltak, mert eleinte még az sem volt, az első telefonom nekem is gombos volt), az iskola épületében sem volt wifi stb. Mégis volt pár olyan eset, amikor a felsősök játszottak vagy sms-t küldözgettek órán és ezért az iskola kitalálta (lehettem 4.-es ekkor, már nem emlékszem), hogy a telefonokat mindenkinek reggel egy névvel ellátott tartóban le kell adnia a portán és tanítás után, amikor mentünk haza, felvehettük. Arra sem emlékszem egyébként, hogy sokan kijátszották volna a rendszert, lehet előfordult 1-2 ilyen eset, de többnyire mindenki betartotta és érdekes módon sem köztünk, sem a szülők között nem keltett ez közfelháborodást. Olyan is volt, amikor már volt telefonom, igaz, gombos, hogy a barátnőmmel 4.-ben átmentünk az utolsó óránk után a zeneiskolába, akkor pedig fel kellett hívnunk a szüleinket, hogy elindultunk, majd épségben odaértünk (közel volt a sulihoz), ekkor elvihettük a telefonunkat, de utána, mivel alsóban 4-ig bent kellett lenni, amikor visszamentünk, újra le kellett adni addig, amíg haza nem indultunk és ez meg volt mondva a portásnak, hogy pl. mi a 4.b-ből 1 óra körül elmegyünk zeneiskolába, akkor adják ki, de utána 2 körül visszaérünk, utána le kell adni a mobilokat. Ha valakivel volt valami, akkor az iskola vagy a tanár felhívta a szülőket. Amikor táborban voltam még alsóban, akkor is az volt, hogy miután odaértünk a táborba, beszedték a telefonokat (nem volt azért még mindenkinek) és azt hiszem minden nap volt egy olyan óra este, amikor megkaptuk és fel lehetett hívni a szülőket, de egyébként nem volt telefonozás ott sem.
A gimiben már volt wifi is meg nálunk lehetett a telefon, alapvetően az volt a szabály, hogy órán nem lehet használni, hacsak nincs valami olyan feladat vagy a tanár nem mondja, hogy elővehetjük, amúgy legyen lenémítva a táskában, de persze rengeteg probléma volt már akkor is, 2015-2020 között (azért így írom, mert utána online oktatás volt, otthon voltunk többnyire) a telefonozásokból, szerencsétlen tanárok nem tudtak órát tartani, valakire 3x is rászóltak szépen, hogy tegye el a telefonját, de továbbra sem tette el, sokszor az ültetés sem volt megoldás és én már tökre sajnáltam a tanárokat, mert tényleg teljesen aranyos, korrekt, rendes tanáraink voltak, nem ezt érdemelték volna. Volt egy tanár, a kedvenc tanárom, akit majdnem kirúgtak egy hasonló esett miatt, mert egy osztálytársam óra kezdetekor sem tette el a telefonját, miután többször rászóltak, azután sem, a tanár meg poénból ezek után fogta, elvette tőle a telefont és beírt valamit a chatbe annak, akivel a lány éppen chatelt (semmi durvát), aztán a lány persze ezt otthon elpanaszolta a szülőknek, akik emailt írtak a tanárnak meg bementek és majdnem kirúgatták, majd az egész iskola erről beszélt. Az meg mondjuk meg sem fogalmazódott a szülőkben, hogy a lányuk is esetleg hibás, mert miután már ötször rászóltak, azután sem tudta eltenni a telefont. Ráadásul ez pont egy olyan órán történt, ami egy nagyon pici teremben volt, kiscsoportos óra és ez a lány pont a tanár orra előtt ült elől, pláne bunkóság így.
Én saját magamon is tapasztalom az állandó telefonozás, internetezés, képernyő bámulás negatív hatásait és éppen azon vagyok, hogy ezen tudatosan változtassak. Rám is rossz hatással van úgy is, hogy azért én a gyerekkorom nagy részét offline töltöttem (a mai 8 évesek is már folyton a telefonon lógnak, nekem annyi idősen nem volt), de most ha egyedül vagyok, ráérek, itthon vagyok, én is állandóan tiktokozok, youtubeozok, fórumokat olvasgatok, instagram stb., és egyre kevésbé tudok én is koncentrálni, elmélyedni, figyelni, márpedig ezek a dolgok fontosak és igen, nagyon sok jó dolog is van az okostelefonokban és az internetben, de túlzás, amit manapság csinálunk meg ami felé tartunk és valamilyen szintű korlátozásra szükség van, főleg a gyerekek esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!