Miért mentik fel mindig a tanárokat a felelősség alól?
Minden alkalommal, ha a tanárokról van szó, és valamilyen negatív színben lennének feltűntetve, van egy seregnyi ember, aki felmenti őket.
Ha egy gyereket terrorizálnak az iskolában, és a tanár nem csinál semmit, akkor arra is van magyarázat, ha nem mennek el tüntetni, azt is megmagyarázzák, ha az osztály nagy része szar jegyeket kap, és korrepetálásra kell járniuk, az alól is felmentik a tanárokat, szinte bármilyen esetben, amikor őket is terhelné a felelősség, az emberek kihozzák, hogy Ők semmiben nem hibásak soha.
A helyzet nem ennyire fekete-fehér, ráadásul sok, egymással össze nem függő dolgot összemosol.
A tanárok sem egyformák, és igen, mint minden szakmában, köztük is vannak a pályára alkalmatlanok is. De ettől még nem lesz mindenki alkalmatlan, és attól, hogy vannak korrupt emberek is köztük, még nem lesz mindenki korrupt.
"Ha egy gyereket terrorizálnak az iskolában, és a tanár nem csinál semmit, akkor arra is van magyarázat"
Nem tudom, hogy képben vagy-e, hogy jogilag mit szabad metgenni egy tanárnak, és mit nem? Nem tudom, megvan-e az az eset, amikor egy tanár cigizésen kapta az egyik tanulót, és a lebukás után nem engedte, hogy elfusson. Ezek után csak az elnöki kegyelemnek köszönhette, hogy a bíróság nem meszelte el. Ezeket tudva szerinted ép eszű tanár majd kockáztatni fogja az állását, ha lát valami attrocitást?
"ha nem mennek el tüntetni, azt is megmagyarázzák"
Ez meg igazából mindenkinek a magánügye. És tudod, amikor az a tét, hogy vajon következő hónapban is lesz-e munkád, vagy netán a fenntartó elintézi, hogy ha tüntetni voltál, akkor ellehetetlenítsen, akkor ötször is meggondolja az ember, hogy elmenjen-e tüntetni úgy, hogy egyébként nem sok érdemi hatása van.
"ha az osztály nagy része szar jegyeket kap, és korrepetálásra kell járniuk, az alól is felmentik a tanárokat"
Nyilván itt meg lényeges lenne tudni, hogy miért kapnak rossz jegyeket? Esetleg azért, mert a többség lusta, és nem akar tanulni? Netán már eleve úgy érkeznek pl. középiskolába, hogy több évnyi lemaradásuk van? Több, mint 10 éven át tartottam korrepetálásokat matematikából, és megdöbbentett, hogy miket láttam. Szakmunkás 9.-es tanuló nem tudja, hogy mi az a méter? 10.-es szakközépiskolás (amit most szakgimnáziumnak, meg technikumnak hívnak), és meglepődik azon, hogy ha egy számot önmagával elosztunk, 1-et kapunk? 9.-es vendéglátós tanuló, és nem tud 10-es számkörön kívül számolni? 9.-es erdészetis srác, és nem tudja, hogy mi az a kivonás? Végzős kereskedelmis lány, és azt hiszi, hogy egy óra az 10 perc? Ők mind több éves lemaradással kerültek középiskolába, ahol nem fognak a tanárok azzal bajlódni, hogy alsó tagozattól kezdve újra átvegyenek velük mindent. És nem is várható el ez tőlük. Vannak olyan szakok, vagy inkább teljes képzési formák, ahol teljesen általános, hogy többéves lemaradással kerülnek oda a tanulók. A tanár meg választhat: vagy előlről átveszi velük általános iskola 3.-tól az anyagot, akkor viszont azzal nem fog haladni, amit tanítania kellene, vagy pedig tanítja, ami az előírás, de akkor meg az osztály 80%-a nem fog érteni semmit, mert ahhoz, hogy értsék, szükség lenne a hiányzó tudásanyag bepótlására. Akárhogy is dönt a tanár, mindenképp ő lesz a rossz. Az első esetben azért, mert nem tanította meg, amit kellett, a második esetben meg azért, mert nem értik a tanulók, amit tanít. Jogilag meg az első forgatókönyv az, ami kevésbé magyarázható ki.
#10: Láthatóan nem sikerült értelmezned a helyzetet. A fizetés csak az egyik része annak, amit a tüntetők követeltek. De még ha csak azért tüntettek volna, az ellen sem lehetne morálisan semmi kifogásunk, hiszen az a fizetés arcpirítóan kevés.
"már vagy 100 éve a poroszos oktatási rendszert szolgálják ki, meg az államot"
Lehet, hogy nem vagy tisztában vele, de ez egy olyan terület, ahol nem választhatod meg, hogy "kit szolgálsz ki". Egy tanár nem mondhatja azt, hogy "oké, tanítok, de a saját elképzeléseim szerint, és csak akkor, ha ehhez a környezetet biztosítják", mert ez egész egyszerűen nem így működik.
"érdekes módon ezeket a tanárokat imádják a diákok, mégis van tekintélyük"
Vagy nincs. Attól is függően, hogy milyen iskolában, és kiket tanítanak.
"Online oktatás is épp hogy kialakult a covid alatt, nagyon sokan megszerették."
Igen? Valóban? Érdekes, én nem láttam azokat a tömegeket, akik követelték volna vissza az online oktatást, mert az annyira jó, és hatékony lett volna.
"És a tanárok sem nagyon ugrálnak a változásért."
De.
Csak te fordítva ülsz a lovon, és még a napnál is világosabb tényeket sem vagy képes értelmezni.
11
Amíg a többség úgy gondolkozik ahogy te, addig nem is lesz változás.
Jobban becsülöm azokat a tanárokat, akik mar felébredtek és inkább felmondanak. Vagy akik inkább nem mennek tanárnak.
Azért, amiért a magyarok többsége eltűri a fideszt 13 éve: a magyar egy nagyszájú, sértett, de borzasztóan elmaradott és szolgalelkű népség.
A többség még mindig ott tart, hogy „de jó volt, hogy kaptam a pofonokat tanároktól”. Arról nem beszélve, hogy a magyarok zöme minden másban és kifogáskereső és mellébeszélő.
Azzal sincsenek sokan tisztában a magyar tanárok nem értelmiségiek, ellentétben mondjuk egy finn tanárral, hanem nagy részük teljesen átlagos képességű, az átlag gimis vagy általános iskolás tanár a diplomások legalját képviselik.
„azt is megmagyarázzák, ha az osztály nagy része szar jegyeket kap”
Ezt én is imádtam mindig. Vhogy mindig a diákok voltak hibásak azért, hogy nem sikerült még középfokon sem megtanítani a diákokat angolul, sosem a tanár :D
Az a szerencsétlenkedés, amit műveltek tüntetés címszóval, meg ragyogóan bemutatja a tanárok szellemi szintjét. Ja nem! Hiszen kirakták a facere, hogy tiltakoznak a státusztörvény miatt!
(Nem véletlenül nézi le a mérnök főnököm vagy programozó testvérem a tanárokat: rakás szerencsétlenségek az iskolán kívül)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!