Azok az egyetemisták akik dolgoznak vizsgaidőszakban mikor készülnek a vizsgáikra?
Nagyon függ a szaktól. Az első szakomon halál volt a vizsgaidőszak, volt 8-18 vizsgám általában... Hát, ott nem nagyon dolgoztam. Utána bevállaltam egy másik alapszakot, ott volt 4 vizsga félévenként, ami tény, hogy olykor sokkal nehezebb volt egyenként is, viszont ha tanultál félév közben, kettőt kapásból le lehetett pörgetni az első alkalomra jelentkezve.
De én például nagyon sokszor tanultam munkaidőben is, egyszerűen a feladataim nem töltötték ki az időm. Vittem a kis jegyzetem és azt lapozgattam (mondjuk én főleg szakirányú, irodai munkát végeztem, ott könnyebb, mint pl ha pultozol).
Illetve a legtöbb alapszakon az első kb 2 év a durva. Onnantól, hogy bekerülsz szakirányra vagy lemennek az általánosabb alapozó tárgyaid, már túléled. Most vagyok utolsó éves ezen a szakon, az első nyaramon még végigtanultam a vizsgaidőszakot. Ebben a félévben konkrétan két vészesebb hetem volt, nincsenek vizsgás tárgyaim egyáltalán.
Tanuló és dolgozó egyetemista vagyok, akinek ezek mellett is vannak rendszeresen elfoglaltságai (önkénteskedés, sportolás, magánórák).
Egyrészt sok múlhat azon, hogy milyen szakon vagy. Tagadhatatlanul vannak nehezebb és könnyebb szakok, például egy orvostanhallgató sokkal jobban le van terhelve, mint egy átlagos bölcsész. Aztán általában az utolsó év is keményebb szokott lenni, mint az előzőek, így ez is tényező lehet.
Másrészt nem az utolsó percben kell tanulni, hanem az egész év során. Ha az egész szemeszter alatt rendszeresen átolvastad a jegyzeteidet (pláne, ha az órákon is ott voltál), akkor nagy meglepetés már nem fog érni.
Harmadrészt a lehetőségeidhez mérten a legjobban kell beosztanod az idődet. Ez nyilván a legtöbb embernek más, de szerintem a többségnek van felesleges ideje, amit fel tudna használni valami másra.
Negyedrészt minden ember különböző, más képességekkel. Valakinek valami könnyebben megy vagy más igényei vannak (például kevesebb alvással is beéri).
Hogy a kérdésedre válaszoljak, dolgozni általában hetente kétszer-háromszor szoktam délután és este (egy átlagos műszakom 16:00 és 23:00 között zajlik), így délelőtt bőven van időm tanulni, aztán ugye vannak napok, amikor nem dolgozok, akkor főleg ráérek tanulni és bármi mást csinálni.
22/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!