A Kréta adatszivárgásos botrányáról hatalmas a csend? Mi a helyzet ezzel? Felelősök? Intézkedések? Semmi?
valami troll belépett egy tanulónak a jelszavát valahogy megszerezve, aztán csúnya, trágár üzeneteket küldött az adott iskola összes tanárának és összes diákjának. Valami ilyesmi rémlik. Gondolom majd tárgyalják, a napokban olvastam róla én is, nem mennek itt olyan gyorsan a dolgok.
Egyáltalán nem ilyen piti viccelődésről van szó. Többek között megszerezték az összes tanuló minden személyes adatát.
Google keresés, KRÉTA botrány alatt izgalmas cikkeket lehet találni a témában.
Feltörték az E-kréta rendszert, az összes tanuló/tanár adatához hozzájutottak, konkrétan az egész forráskódot közzétették, így most már bármilyen közepes képzettségű informatikus fel tudja törni akármikor.
A projektvezető kapott egy phising e-mailt, a támadók annak a segítségével jutottak be a rendszerbe. Lementették a forráskód túlnyomó részét, illetve a rendszerben lévő személyes adatokat is.
Agyonhallgatta a fidesz és az általa felvásárolt média nagyrésze is, szóval nem csoda hogy sokan nem is tudnak róla, sajnos így megy ez jóideje.
Olvassatok utána mi történt, a pár megmaradt hiteles online híroldal lehozta a storyt, google segít ahogy felettem is írják.
Engem is érdekelne mik lettek a fejlemények, bár a tippem az hogy majd pár év húzás és alibizés után megszüntetik a nyomozást, ismeretlen tettes ellen. A cég pedig aki a kiszivárgott botrányos hibákat vétette, és valószínű rengeteg közpénzzel meg lettek támogatva erre a munkára, várhatólag fel lesz mentve szokás szerint hogy "nem hibáztak".
Azok a cégek amik állami megbízásra fejlesztenek, alap esetben 600 ezer bruttót (ami 400 nettó) ajánlanak. Ha egy kicsit tapasztaltabb ember jelentkezik és azt mondja, hogy neki 600 ezer nettó kéne, akkor vissza sem hívják. Inkább keresnek olyat aki olcsón dolgozik, de még arra sem figyel, vagy nem tudja, hogyan lehet biztonságos rendszert fejleszteni.
A kormány is tökön lőtte magát azzal, hogy a KATA-ból kiszórta a vállalkozókat, mert a legtöbb KATA adózó fejlesztő ezeknek az állami megbízásokat teljesítő cégeknek dolgozott.
Ez azt jelenti, hogy ha korábban a cég a KATA-zó külsősnek 600 ezret fizetett számlára, abból a bedolgozónak maradt még 550 ezre (és éves szinten -IPA, -kamara, de ezek sem jelentettek sok kiadást). Most akit muszáj volt felvették és csökkent a havi bevétele 400-ra.
A Ponyvaregényt idézve, "pláne ba**nak rá", hogy milyen minőségű munkát végeznek ennyiért. Viszonyításképpen a valódi senior fejlesztők igénye már nettó 1.5 milla, ennyiért lehetne találni olyanokat, akik szakszerűen elvégzik a munkát.
A munkaerőn spórolnak. Amit minőségi munkára lehetne szánni, inkább kiveszik a tulajdonosok osztalékként.
Ez az eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!