Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Egyetemi hallgatóként szeretit...

Egyetemi hallgatóként szeretitek, ha a fiatal tanárok "jópofiznak" vagy haverkodnak a hallgatókkal?

Figyelt kérdés
Erről beszéltünk az ismerőseimmel. Volt, aki azt mondta, hogy őt kifejezetten idegesíti. Volt, aki szerint ha a tanár alig idősebb, akkor minek játssza az eszét a magázódással és hasonlókkal, ő simán meginna velük egy sört is. Van doktorandusz ismerősöm is, aki azt mondja, saját tapasztalata szerint a hallgatók nem hiszik, hogy nála is tanulni kell, mert "úgyis fiatal doktorandusz". Szóval ő ezért sem engedi a tegeződést. Szerinte sok olyasmit szigorúságnak vesznek tőle a hallgatók, amin nem lepődnének meg egy idősebb tanártól. (Nem szívatásról van szó, csak hogy tanulni kell.) Nekem volt olyan is, aki fiatal tanársegéd volt, és a folyosón nem is köszönt vissza. (Ha nem emlékszik rám, akkor is feltételezhetné, hogy egy hallgató vagyok.)
2022. nov. 1. 21:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
96%
Nekem egy ilyen fiatal tanársegédként dolgozó tanárom van, és bár számonkéri az anyagot, attól még marha jófej, és igazságos... szóval én szeretem.
2022. nov. 1. 21:26
 2/11 anonim ***** válasza:
92%
Szeretem, ha engedik, hogy tegeződjünk; szeretem, ha közvetlenek, de a nagyon jópofizást nem bírom.
2022. nov. 1. 23:29
 3/11 anonim ***** válasza:
87%

Van nálunk egy krva jófej oktató aki patológiát oktat, na vele legurítanék szívesen egy-két sört, de kétlem, hogy vevő lenne rá :DD

Egyébként én is azok közé tartozom akik azt mondják, hogy egyetemen már beleférhetne simán oktatóval közvetlenebb kapcsolat, főleg ha tényleg fiatalabb is. Lényegében kollégák vagyunk ;)

2022. nov. 2. 01:03
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen, preferálom a közvetlenséget. Ha egyenlő szemmagasságon vagyunk és partnernek érzem magam, akkor szívesebben működöm együtt, könnyebben megyek oda segítséget kérni és az önbizalmam is több. Az én személyiségemnek ez jobban passzol, jobban teljesítek. A tiszteletet, tanulási hajlandóságot nem befolyásolja negatívan.

A "jópofizást" viszont megkülönböztetném. Számomra az azt jelenti, hogy a demonstrátor próbál velem haverkodni, nem pedig azt, hogy közel enged magához, és partnerként kezel. Szerintem ez rohadtul csúszós terep, mert automatikusan arra gondolok, hogy a csávó így kompenzál, de közben meg hatalmi pozícióban van, ezért nem rázhatom le következmények nélkül. Kicsiben olyan ez, mint a fiatal színésznők combját fogdosó producerek.

2022. nov. 2. 07:59
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A magázódásnak szerintem egyetlen elfogadható, és létjogosultságot adó funkciója van, az a távolságtartás, ami bizony meg kell hogy legyen.

Ettől függetlenül is lehet poénkodni, hangulatot oldani, emberként viselkedni.

2022. nov. 2. 08:48
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem kicsi családias az egész képzési központ. Idén aki 2 tárgyat tart, ő csinálja a karrier irodában szívességből a nyomtatást. Vagy szintén előadást és gyakorlatot is tart az a tanársegéd, 45 környékén lehet. Megköveteli az anyagot, de emberséges, bármikor bármiről beszélhetünk vele, simán lehet neki sziával vagy helloval köszönni, ő már most is kollegaként tekint ránk. Szintén van tanársegéd, 2019-ben végzett, nagy a tudása, átadni nem tudja jól a rutin hiánya miatt, de úgy próbálja leadni az elméletet és a gyakorlatokat is, hogy tudjuk használni. Vele nem lett tisztázva, hogy tegezés vagy magázás, inkább tegezzük annyira fiatal, illetve ő is jön és érdeklődik, bulik után lightosabb órát tart, teljesen emberséges ő is. Közben meg van a másik oldal, ő már szerencsére felmondott, kérdezni nem lehetett (biztos nem figyeltél). Pofára ment nála minden, vele a vonaton sem futottunk össze szívesen, ott is és a teremben is sütött róla a felsőbbrendűség érzése. Mindig mindent nagyon tudálékosan akart elmondani, de nagyobb volt a füstje. Nálunk az igazgató is simán leszólít a folyosón, hogy na mi a helyzet…, bár nyilván vele magázódunk. Nagyon oktatótól függ, mit beszéltünk meg vagy ennek hiányában ők hogy viszonyulnak felénk, az a döntő. A lényeg a tisztelet és a határok betartása és éretni a másik testbeszédét, alapvető illemet betartani, ha nem lett tisztázva kinek mit hogy
2022. nov. 2. 12:46
 7/11 anonim ***** válasza:

A haverkodós jópofizást senkitől nem szeretem, egyszerűen feszélyez a helyzet. Oktató esetén még rosszabb, mert ha nem vagyok rá vevő, nem koptathatom le következmény nélkül.

Az, ha közvetlen, tegeződünk, oké, miért is ne, max elsőévesként én kínosan éreztem magam, mert nem azt szoktam meg addig. Ilyen órán kívüli haverkodós viszonyom semmelyik tanárommal nem volt még. Elvileg nem zavarna, akkor sem, ha nem feltétlen a korosztályom, gyakorlatban meg mellőzöm, mert nem sok ember tudja szétválasztani a munkát és magánéletet, a tanáraim is emberek, és nem szeretnék emiatt kellemetlen szitukat magamnak.

2022. nov. 2. 15:22
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
2022. nov. 4. 20:31
 9/11 anonim ***** válasza:

Engem irritál még a tegeződés is, pedig 23 vagyok, második szakomat végzem, és sok tanárom elég fiatal.

Én egyáltalán nem szeretem, ha “felettem” álló emberek közvetlenkedni akarnak, szívesen adom meg nekik a tiszteletet, nézek fel rájuk, és ehhez a magázódás is hozzá tartozik.

Az meg a másik, hogy SENKITŐL nem veszem jó néven, ha letegez, mert nem őriztünk együtt libát. A tanárokkal pedig elkerülhetetlenül hivatalos viszonyban vagyunk, úgyhogy felesleges jópofizni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem viccelődhetnek, vagy törődhetnek a diákokkal emberileg. De egy bizonyos távolságtartást én elvárnék.

2022. nov. 5. 11:58
 10/11 anonim ***** válasza:
#9, érdekes, amit írsz, mennyiféleképpen lehetnek bekötve emberek; én pl tökéletesen ellentétesen. Az én szemembem a magázódás az élet teljesen felesleges túlbonyolítása, és tök boldog vagyok, hogy mintha kopogatna kifelé a világból. Szerintem a tisztelet tegeződve is tökéletesen kimutatható. Én imádtam, hogy az egyetemi demonstrátorokkal inkább voltunk kollégák, és fellélegzés volt tegeződni. Nem vagyunk egyformák.
2022. nov. 5. 18:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!