Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » A tanári szakmában mikor lesz...

A tanári szakmában mikor lesz valamiféle megtisztulás?

Figyelt kérdés

Az oké, hogy a tanárok nagyon keveset keresnek, ezt aláírom. De azért azt se rejtsük véka alá, hogy a tanárok nagyon (NAGYON) nagy hányada nem való tanárnak. Olyan emberek ezek, akikre nem hogy a gyerekemet, de a kutyámat sem bíznám rá...

Közoktatásban dolgozom én is, a feleségem is, és szülő is vagyok. A munkatársaim közt főleg egyetemi oktatók vannak, de óraadóként akad néhány középiskolai tanár is (olyan is van, aki még engem is tanított). Zongorázni tudnám a különbséget.

A középiskolai oktatók mindent elvárnak, de kicsit sem próbálják megkönnyíteni a munkádat, hisztisek, sértődékenyek, magasan hordják az orrukat... az egyetemi oktatók sokkal normálisabbak.

2022. szept. 23. 15:07
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
73%

Az elemzett 5 egyetem tekintetében a minta jól illeszkedett.

Csak hogy tisztázzuk:

az 5 egyetem "összlakossága" nagyjából 90ezer fő, ebből 400 fő az 0,4%

Az egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy az egyetemi generációk között nincs releváns következmény, de ha mégis, akkor szakmailag alátámasztható, hogy egyfajta esettanulmány kapcsán miért szűkítették le az intézmények számát.

Érzékeltetésül:

Hazánk lakossága közel 10 millió, ennek a 0,4%-a 4000 fő, vagy ha mondjuk 18+ kb 7 millió alapján a 0,4% 2800 fő. Hány olyan kutatás is van, ami a következtetéseit az egész országra vetíti ki és mondjuk 1000-2000 fős? Akkor gondolom, az is nagyon komoly...

Picit gondoljuk át az arányokat.

2022. szept. 23. 17:18
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

"Na szóval ezek a tanárok rinyálnak folyton a fizu emelésért"

És milyen sikeresen!

Már csak 57 ezer hiányzik a minimálbérhez. De nagyvonalúan kiegészítik minimálbérre, bár hozhattak volna egy kormányhatározatot is, hogy esetükben nem érvényes a minimálbérre vonatkozó renelet.

2022. szept. 23. 17:19
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

"Az egy korábbi kutatásból már kiderült, hogy az egyetemi generációk között nincs releváns következmény, de ha mégis, akkor szakmailag alátámasztható, hogy egyfajta esettanulmány kapcsán miért szűkítették le az intézmények számát."

Ezt nem tudom értelmezni. Elolvastam tízszer, de nem áll össze. Miafaszt jelent ez, hogy az egyetemi generációk között nincs releváns következmény?

2022. szept. 23. 17:26
 24/30 anonim ***** válasza:

Kedves 23.!

Igazad van, elnézést, már előbb jártam gondolatban, korrigálom a mondatot:

egy korábbi kutatásból kiderült, hogy az egyes egyetemre járó hallgatók között nincs releváns különbség. és innen folytat...

2022. szept. 23. 17:30
 25/30 A kérdező kommentje:

"b. a hallgatók nagyjából 80-90%-a nem tudja, hány képviselő ül a magyar országgyűlésben"

Pontosan én sem tudom.

"c. kb a fele nem tudja megmondani, mik a zsírban oldódó vitaminok"

"e. fele nem tudja megkülönböztetni a csillagokat az egyéb égitestről és ez alapján a Nap mellett a bolygókat is csillagoknak tekintik"

Én sem tudom.

De kit érdekel? Mi lesz jobb attól, hogy ilyen, a hétköznapi életben gyakorlatilag teljesen jelentéktelen információkat bemagolok?

Akkor én most mondhatom azt, hogy tanítsák már meg a gyerekeket legalább alapszinten routert konfigurálni, IPv6-ot menedzselni, DNS-t beállítani... ennek is lenne annyi értelme, mint a csillagos példának.

Közben pedig az emberek elég jelentős része nem tud visszamondani egy hárommondatos szöveget, képtelen utánajárnak az információknak, képtelen megkeresni a választ alapvető kérdésekre, képtelen megkülönböztetni a teljesen nyilvánvaló hazugságokat az igazságtól, hisz a homeopátiában...

2022. szept. 23. 17:59
 26/30 anonim ***** válasza:
84%

Kedves Kérdező:

a leírtakat hívják úgy, hogy általános műveltség!

a router bekötése a műszaki ismeretekben kicsit speciálisabb, semmint az állampolgári ismeretekben az, hogy 4 évente hány képviselőre adnak le szavazatot az emberek.

Én is tudnám ám cifrázni, de pont ez a különbség az általános műveltség és a speciális tudás között. Nem mindegy, hogy a fizikából a sebesség mértékegységéről vagy épp az elemi töltés mennyiségéről, esetleg valami efféléről.

Az, hogy a mostani elitegyetemisták nem rendelkeznek ezekkel az ismeretekkel, ami az általános műveltséghez tartozik, az sajnálatos, és ne várjuk el se tőlük, se mástól (aki nem szakmabeli), hogy routert be tudjon kötni... De ismerje már Petőfit, tudja, ki Freud, mi a módusz, mik a prímek stb. (függetlenül attól, mit tanul az egyetemen)

Mindegy, tovább nem érvelek, az olvasottak és tapasztaltak alapján nem 1-1 esetből szubjektíven, azokat túlreagálva írtam... Ki elfogadja, hogy ez a valóság az egyetemeken (és sajnos egyre inkább az a benyomásom, hogy a középsulikban is), ki nem, mindenkinek a maga döntése, és e döntés meghozatalát mindenkire rábízom.

2022. szept. 23. 18:17
 27/30 anonim ***** válasza:
16%
Igazából azok mennek tanárnak, akiknek büdös a fizikai munka, viszont jobb egyetemre nem veszik fel őket, mint pl orvosi vagy jogi egyetem.
2022. szept. 23. 19:26
 28/30 A kérdező kommentje:

Ez az "általános műveltség" kifejezés egy nagy lózung, amivel lehet dobálózni, meg lehet rá hivatkozni, de létjogosultsága nem igazán van. Egyrészt azért, mert nagyon gyorsan változik a NAT és a kerettanterv*, másrészt pedig a változással együtt összeségében bővül az elvárt tudás, így egy mai fiatalnak részben mást, de végeredeményben többet kell (kellene) tudnia, mint annak, aki több éve végezte el az iskoláit.

Arról nem is beszélve, hogy az, hogy épp hány képviselő ül a Parlamentben, csak egy törvény kérdése, semmi másé. Manapság napról-napra hoznak új törvényeket, így ez is bármikor megváltozhat. Ha érdekel, majd utánajárok, nagyjából két kattintás.

Azt nem is említem, hogy az ún. "általános műveltség" tárgykörébe tartozó tudáshalmaz nagy hányadára az életben soha nem lesz szüksége senkinek.

Bár én sem szeretném, hogy router konfigurálást tanuljanak a gyerekek, de valljuk be, ennek legalább akkora relevanciája lenne, mint a kétszikűek osztályának, meg hogy I. Ulászló melyik napon mi a tököt csinált Késmárkon 1440-ben, sőt. Merthogy az IT biztonságtudat csapnivaló, az emberek többségének halvány fingja sincs a témáról, és amikor ellopják a bankkártya adataikat meg a privát képeiket, akkor csak pislognak...

* az egy dolog, hogy a fiamnak van egy rakat olyan tantárgya, amiről az én időmben még csak nem is hallottunk (digitális kultúra, vizuális kultúra, etika...), de az ezeknek megfeleltethető tárgyak (informatika, rajt) is egészen más anyagot, mint amikor én jártam suliban.

Illetve az is egy katasztrófa, hogy az elmúlt években olyan sokszor változott a NAT, hogy többször is voltak olyan érettségiző évfolyamok, akinél 11 osztályban a NAT módosítás miatt hirtelen megváltoztak az érettségi követelmények, és volt egy évük, hogy felkészüljenek az új típusú érettségire.

2022. szept. 23. 20:29
 29/30 A kérdező kommentje:
Vicces, a minap az egyik netceleb posztolta Facebookra, hogy "addig örüljetek fiatalok, amíg suliba járhattok és nem kell dolgoznotok", és jött rá párszáz hozzászólás, aminek a 99%-a arról szólt, hogy a hozzászóló inkább dolgozna még 50 évet, de soha nem menne vissza a suliba. Na, ezzel én is így vagyok... pedig fiatal pályakzedőként volt olyan munkahelyem, ahol 3 műszakban dolgoztunk a CNC gép mellett, és olyan műszakvezetőnk volt, aki minden reggel úgy köszönt, hogy "na mi a lóf*sz van emberek!". De még ide is szívesebben mennék vissza, mint a középiskolába, és ennek egyik oka azon tanárok egy része, akik tanítottak engem.
2022. szept. 23. 20:36
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
Majd, ha a háttérhatalom a magasan funkcionált, önálló erős öntudattal rendelkező embereket juttatja tanári állásban, a hülye proli, agymosott szarok, meg otthon maradnak.
2022. szept. 24. 23:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!