Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » A tanári szakmában mikor lesz...

A tanári szakmában mikor lesz valamiféle megtisztulás?

Figyelt kérdés

Az oké, hogy a tanárok nagyon keveset keresnek, ezt aláírom. De azért azt se rejtsük véka alá, hogy a tanárok nagyon (NAGYON) nagy hányada nem való tanárnak. Olyan emberek ezek, akikre nem hogy a gyerekemet, de a kutyámat sem bíznám rá...

Közoktatásban dolgozom én is, a feleségem is, és szülő is vagyok. A munkatársaim közt főleg egyetemi oktatók vannak, de óraadóként akad néhány középiskolai tanár is (olyan is van, aki még engem is tanított). Zongorázni tudnám a különbséget.

A középiskolai oktatók mindent elvárnak, de kicsit sem próbálják megkönnyíteni a munkádat, hisztisek, sértődékenyek, magasan hordják az orrukat... az egyetemi oktatók sokkal normálisabbak.

2022. szept. 23. 15:07
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
80%
Márpedig ez ilyen, ahol nincs pénz, ott nincs minőség. Ha baromi jól keresnének a tanárok, akkor sokan szeretnének tanár lenni, lehetne válogatni. De így reménytelen a rendszerszintű javulás. Sőt, én 2002-ben érettségiztem, már akkor is nyávogtak a tanárok pénzért, akkor sem voltak túlfizetve, de nem volt megélhetési gonduk. De már akkor is úgy gondoltam, hogy legalább a felét a tanáraimnak nem szabadna iskola közelébe engedni. Sőt, 12 év alatt 3 tanárom volt, akikre ma is úgy emlékszem, hogy igen, ők jó tanárok voltak. Azóta valószínűleg még rosszabb az arány.
2022. szept. 23. 15:45
 12/30 A kérdező kommentje:

Oké, a körülmények is szarok, ezt elismerem.

Igen, rendszergazda vagyok (egyetemen), és nálunk is az van, hogy olyan 10-12 éves gépekkel dolgoznak a hallgatók, amiket már réges rég le kellett volna selejtezni, mert percekig tart csak az, míg bebootolnak. A munkatársaknál ugyanez, van olyan kollégám, aki 7.45-kor bekapcsolja a gépet azért, hogy 8-kor neki tudjon állni dolgozni vele...

Meg a tananyag is rettenetesen sok. Amikor én jártam suliba, már akkor is tömték a fejünket teljesen felesleges lexikális tudással, az elvárt tudáshalmaz pedig azóta is csak növekedett.

Na de akkor is, az milyen már, hogy jön óraadóként az egyik középiskolai tanár, hogy neki ez kell, az kell, amaz kell. Oké, megoldottam neki.

Másnap ugyanez, harmadnap ugyanez. Érdekes, hogy a többi oktató le tudta adni a teremigényét határidőig, ő nem, pedig nem először tanít nálunk.

És mit kaptam cserébe?

"méér lassú a wifi??", "mééér nincs eduroam?", stb...

2022. szept. 23. 15:47
 13/30 anonim ***** válasza:
18%
Én 20 éve voltam diák, de már akkor is pl az engem tanító tanároknak kb csak 30%-a volt igazán tanári pályára való. Volt pl. olyan tanárnő gimiben, akivel heti két óránk volt, 20-an voltunk az osztályban, mégse tudta év végén pl a kereszt nevemet. Ráadásul állandóan búvalbaszott fejet vágott, durcás volt, és a tananyag leadásán kívül egy rohadt mondatot nem beszélgetett velünk. És sorolhatnám a hasonló pedagógusokat. A matek tanár 2002-ben az érettségiző osztályunknak sok esetben tanítás helyett arra pazarolta az időt, hogy fűzte az osztályt, hogy Medgyessi komcsi bácsikára szavazzunk. Meséljek még? Na szóval ezek a tanárok rinyálnak folyton a fizu emelésért, a bőrük meg 5 forintot nem ér.
2022. szept. 23. 16:01
 14/30 anonim ***** válasza:
14%

Kicsit igazítsuk ki a dolgokat, hogy reálisabb képet alkothassunk:

- a tanárok, ha pedagógusok, akkor a munkajogi törvények alapján évi 45 nap szabival kalkulálnak, amikor meg dolgoznak, nyilván nem 8 órákat melóznak, hanem max 7-et, de akkor is 45-15 eloszlásban

- más oldalról a tanároknak extra idő a dolgozatok összeállítása, kijavítása, és az órákra való készülés

- a NAT minden szírszart előirányoz, és sablonokat tanítanak, aminek vannak nyomai

- több kutatás született arról, hogy a diákok egyszerűen totál katasztrófák, ami a tudást illeti (általános műveltség)... ez alapján nagyon úgy fest, vizsgacentrikusak; április 44-ére tudják az anyagot, mert akkor van a TZ, de 46-án már nem tudják a felét

érzékeltetésül pár példa:

a. az egyetemi hallgató közel 40%-a nem ismeri fel a Himnuszt idézet alapján

b. a hallgatók nagyjából 80-90%-a nem tudja, hány képviselő ül a magyar országgyűlésben

c. kb a fele nem tudja megmondani, mik a zsírban oldódó vitaminok

d. kb 30-40% nincs tisztában a fővárosokkal, csak a nagyon alapokat tudják, de pl Svédországot, Ausztráliát, Japánt már nem

e. fele nem tudja megkülönböztetni a csillagokat az egyéb égitestről és ez alapján a Nap mellett a bolygókat is csillagoknak tekintik

stb.

- amit a közepes diákok már nagyon tudnak: helyezkedni és a munkát kerülni. minden olyan megoldást előszeretettel alkalmaznak, ami ezt a hitvilágot követi (dolgozatok befotózása és továbbküldése, tesik kihagyása álokokra hivatkozva, "elalvások", "rosszullétek" stb)

- digitális életük van, kb a Messenger nélkül meghalnak, app-függők, a selfik mellett minden idiótaságot meg kell osztani, kommentelni kell, like-olni kell

Ez csak pár példa... nem a tanárok rosszak és csúszik le a szintjük, hanem az egész társadalomé... förtelem az egész generáció, a társadalom, morális téren kifejezetten...

2022. szept. 23. 16:42
 15/30 anonim ***** válasza:
100%

@14, linkelnéd ezeket a kutatásokat? Engem nagyon érdekelne, pláne, ha mondjuk ez hosszútávú kutatás, vagy nem csak a diákokat kérdezték, hanem mondjuk a negyvenes korosztályt is.

(Én sem igazán tudom, hogy hány képviselő ül a parlamentben, de mentségemre szóljon, hogy 15 éve nem élek Magyarországon. És a zsírban oldódó vitaminokat sem tudnám mindet felsorolni, de mondjuk ezt soha nem tudtam, nem volt épp igényes a bioszoktatás felénk.)

39N

2022. szept. 23. 16:50
 16/30 anonim ***** válasza:
84%
#15 a parlamenti képviselők pontos számát szerintem nem 80-90 százalék nem tudja, hanem a #14-es válaszadón kívül szinte senki. és kb. ennyire is van jelentősége.
2022. szept. 23. 16:53
 17/30 anonim ***** válasza:
100%
Valami 280 körüli szám rémlik, de lehet, hogy ezzel nagyon mellélövök.
2022. szept. 23. 16:56
 18/30 anonim ***** válasza:
68%

14. vagyok

15. nem online kutatás. PAPI-s és folyóiratokban vannak, voltak.

3 év alatt kb 400 elitegyetemista válaszait tartalmazza... Kb a 90-es években születettek kerültek be a kutatásba... ez az általános műveltséges dolog a kutatás egy kis szeletét képezte csak...

16.

Általános műveltség, állampolgéri ismeretből, ha már 4 évente választunk, nem árt tudni...

De könyörgöm, kitől legyen elvárható, hogy ezt rutinból tudja, ha nem az értelmiségi rétegtől?

2022. szept. 23. 17:04
 19/30 anonim ***** válasza:
76%
Az komoly, 400 egyetemista válaszai! Az aztán egy hatalmas, reprezentatív minta.
2022. szept. 23. 17:09
 20/30 anonim ***** válasza:
70%

18.

Játszod itt az eszed, de csak úgy szólok, hogy egy átlag német se tudja hogy áll a helyi képviselő testület összetétele.

Vannak kint ismerőseim, egy fokkal nem különb a német mérnök, se a szakmunkás.

Persze a milánói pizza teszt szerint nyugaton 100* jobbak a gyerekek.

A lényeg:

A válaszolóknak nagyon szépen sikerült eljutni a tanárokról szóló kérdés alatt oda (villámgyorsan), hogy hibás a gyerek, a kormány, a kérdező meg kb mindenki.

Szánalmas.

2022. szept. 23. 17:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!