Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » A mostani járványhelyzet...

A mostani járványhelyzet közepette elmennétek osztálytalálkozóra?

Figyelt kérdés
Megéri a kockázatot? Pár hét múlva lenne, alapból szívesen mentem volna, de egyre kevésbé tartom jó ötletnek.

2022. febr. 18. 20:49
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
20%
(P.S.: Maszkok közül csak az végd meg hatékonyan, ahol illeszkedéspróbát lehet csinálni: mesterségesen túlnyomást/vákuumot létrehozva sem szökik a levegő oldalt a maszk mellett. Ezek többnyire a szilikongumi testű maszkok, általában FFP3-kategóriában. Munkavédelmi oldalakon lehet a legjobbakat nézegetni, kifejezetten covid vagy legalábbis vírus elleni célra egyet ismerek a KC-Struktur maszkot.) Az omega fetőzőképessége már magasabb mint az eredeti 2019-es covidé volt: az csak kicsit haladta meg az influenza fertőzőképességét, a delta kb. a bárányhimlő fertőzőképességét éri el, az omega még magasabb. A határ a kanyaró lenne, ezt talán nem fogja elérni a covid, de a jövőt nem ismerjük. jó esetben a fertőzőképessége nőni, de a súlyossága csökkenni fog, de ez nem feltétlenül érvényesül rövdtávon, tehát a Covid után is megjelenhet még súlyos lefutású mutáció, sőt a covid hosszútávú hatásait sem ismerjük, ezért az osztrák, német, amerikai szakemberek közül sokan intenek ovatosságra, sőt a magyar szakemberek között is efféle konszenzus van kialakulóban.
2022. febr. 19. 09:46
 12/18 anonim ***** válasza:
79%

Omikron, nem pedig omega.

Állítólag az omikronnak van olyan változata, ami olyan súlyos, mint a delta és annyira fertőz, mint a jelenleg itt levő omikron.

Igen, a hosszútávú hatásai a legdurvábbak... Például ezért se szabad sportolni 4-6 hétig és kell kardiológiai kivizsgálás is. Nekem 2 kéktúrát és a vivicitta-t kellett lemondanom (utóbbit pénzveszteséggel), lehet megcsinálom a Hello, Tavasz-t (online futás, séta, túra vagy bicaj), de ott maximum az 5 km séta lesz nekem való március közepéig.

Viszont még meg se jelent mutációktól nem kellene most f.. ni.

Az influenza miatt mikor csinálunk lezárásokat? Hiszen bármikor mutálódhat olyan irányba, amilyen a spanyolnátha volt, ami nagy citokinaktivitást vált ki, így a 20-40 közötti, legerősebb immunrendszerűek között gyilkolászott. Egy ilyen mutáció visszajöhet bármikor.

2022. febr. 19. 09:57
 13/18 anonim ***** válasza:
79%

A long-COVID esetében asszem az a legnagyobb baj, hogy az agyra gyakorolt hatását pontosan még nem ismerjük, amit meg tudunk róla, az nem megnyugtató. Omikron esetében annyit tudunk, hogy a tüdőt közvetlenül kisebb mértékben roncsolja, a többi kérdés azonban ott is függőben van még.

Mutációk ellen társadalmi méretekben a legerősebb védelem az lenne, ha felszámolnánk 1) a harmadik világ nyomorát, 2) az erdőirtásokat és egyéb nagyarányú bevonását szűz természeti területeknek az emberi élettérbe.

Ugyanis végső soron a szegénység (és a sokszor ezzel párhuzamos erdőirtás) a felelős a zoonózisok megjeleneséért: eredetileg állati eredetű korokozók emberre való átugrásáért.

Az AIDS eredetileg kb. a XIX-XX. század fordulóján jelent meg, akkoriban ugorhatott át majmokról egyelőre még csak lokális keretek közt dzsungellakó vadász-vadnépekre. Viszont világjárvánnyá pedig már a természeti életterek irtása és a nyomor peremére került népek nyomornegyedekbe való kerülése tette a XX. században.

Ami a COVID-ot és az egyéni védekezést illeti: itt a távolságtartás még ma is igen hatékony megelőző eszköznek számít (természetesen az oltás mellett). A kis gyengébb maszkok hatékonysága ugyan kisebb a delta és az omikron esetében, mint volt az eredeti vrustörzsre, hiszen a fertőzés ,,köszöbe'' alacsonyabb lett. A profi maszkok hatékonysága viszont még ma is elfogadottnak számít (és fog is, hisz a kanyaró fertőzőképességét a covid szinte biztos nem fogja túllépni).

1%-os alászívás azonban a profi maszkoknál is van. Az alászívást teljesen csak a pozitív túlnyomást biztosító (PAPR) respirátor képes csak , de a szűrő ekkor is kb. 1 ezrelék vírust átengedhet. Ezért a távolságtartás még ezekkel együtt is nélkülözhetetlen eszköz marad.

2022. febr. 19. 10:18
 14/18 anonim ***** válasza:
58%
A napi fertőzésszámból kiindulva, szerintem ebben az időszakban nem éri meg a kockázatot. Most volt az először, hogy szűk ismerettségi körömből is sokan elkapták (azelőtt az 5. hullám előtt személyes körből alig hallottam eseteket, most pedig egyszerre sokat: egyszerre két osztálytárs is, és más ismerős is).
2022. febr. 19. 10:47
 15/18 anonim ***** válasza:
76%
Igazából a járványtól függetlenül, nem.
2022. febr. 20. 00:25
 16/18 anonim válasza:
17%
Nincs járvány
2022. febr. 20. 07:41
 17/18 anonim ***** válasza:
76%

Attól függ mennyire vagy beteges típus, hogy viseled általában a léguti fertőzéseket, a munkából mennyire tudsz hiányozni, van-e kisgyermek,tartós beteg vagy idős a családban. Ha gyerek, beteg vagy idős van én nem mennék, annyit nem ér, hogy hazavigyem vagy ne látogassam őket x napig, hogy vigyázzak rájuk. Meg persze attól függ hol lesz, mennyien lesztek.

Ne foglalkozz azzal, hogy leszóltak fentebb, örülök, hogy felelősen kezeled a helyzeted és tudod mikor kell mérlegelni. Én is elkaptam, szerencsére oltások után, így enyhe lefolyású volt,bár nem volt kellmes, de így is elég nagy logisztika volt, hogy kivel érintkeztem és ne találkozzak senkivel még x ideig stb.

2022. febr. 20. 22:39
 18/18 anonim ***** válasza:
62%
Milyen járvány?🤣 Ja a covid? Persze majd örök életemre rettegni fogok nehogy megfázzak🥺😱😱
2022. febr. 21. 10:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!