Ha a 16 éves gyerek olyan videót oszt meg Facen amiben egy nő félmeztelen katonákból (lent nincs rajtuk ruha) kiválogatja a péniszmérete alapján a legjobbakat (énekelve) -majd a megosztott videóra érkezett kommentre válaszol obszcénul az iskolai ügy?
Szóval a gyerek talál a neten egy videót, viccesnek találja és kirakja és valamit bekommentál alá, ami trágár szavakat tartalmaz, de poénból írja oda válaszul egy barátnője kommentjére.
Ez otthon csinálja mobilról.
Pár nap múlva a gyereket behívják az igazgatóiba. Az igazgatón kívül ott van az ofő meg az ofőhelyettes is. Elmondják, hogy látták mit rakott ki meg mit írt alá és elkérik a gyerek ellenőrzőjét ahova egy figyelmeztetést beírnak a szülőknek és a gyereket eltiltják az iskolai számítógépek használatától, informatika órán más feladatokat kap a félév végéig.
Illetve kötelezik a diákot, hogy azonnal távolítsa el a videót, de hozzáteszik, hogy készítettek képernyőképet így van bizonyítékuk arról, hogy mit tett.
Ez tényleg iskolai ügy?
Ez olyan, mint amikor egy munkavállaló elkövet valamit. Nem kell, hogy büntetendő legyen jogilag, elég ha erkölcsileg aggályos. Akkor a munkavállalót is elküldhetik, mert rossz fényt vet a cégre.
Ez egyébként mindig is így volt. Már 20-30 éve is, amikor én diák voltam, rúgtak ki diákokat az iskolánkból, az iskolán kívül elkövetett balhék miatt.
Ha nem iskolai számítógépről írta, akkor nem iskolai ügy.
Középiskolás, nem kéne annyira dedós módon kezelni. A szülőt az ofő (nemhivatalosan) tájékoztathatja erről, hogy figyeljen jobban a gyerekére.
Az iskolai szgépektől való eltiltás tanórán elég durva (ha otthoni gépről vagy telóról csinálta). Ezt a szülő kifogásolhatja (én azt tenném a szülő helyében).
ÜGYVÉD!
Jogilag szerintem sincs köze az iskolához, de én a poén kedvéért megkérdeznék egy jogászt, aki viszont ilyet is mondana, hogy a diák becsületsértést szenvedett ezáltal.
Megintcsak valaki túlbuzgó túlkapása miatt szív. Az iskola is, meg a diák is.
Én nem hagynám annyiban.
11-es, a cégnek a magánélethez nincs köze.
Csak néhány speciális munkakörben (pl. rendőr, tanár) lehet indok, ha zűrös, bár nem törvénytelen dolgokat csinál szabad idejében.
Írd E/1-ben...
Magánügy persze, de amint rólad rakna ki így valaki egy negatív postot, ami alá odakommentelnek az osztálytársak máris vernétek anyuval az asztalt az igazgatónál... Tessék végiggondolni
17-es, az a vicc, hogy az sem tartozik az iskolára. Pláne, ha a post nem iskolai kép vagy videó.
Az iskolára az tartozik, amikor ott, nem virtuálisan hanem élőben bántják. Vagy maximum odafelé és hazafelé menet.
#18: mondd ezt el a fent említett túlvezérelt anyukának is...
Ha az igazgató helyében lennék és az én asztalomat verné, akkor biztos meg is mondanám, hogy ezt közvetlenül az érintett gyerekekkel és szüleikkel rendezze le, az iskolának ehhez nincs köze.
Ettől függetlenül persze osztályfőnöki órán lehet erről beszélni, mert van tanulsága az esetnek, de retorziót az iskola erre nem alkalmazhat - ezt mindenképp megmondanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!