Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Sokan miért mennek el Budapest...

Sokan miért mennek el Budapestre egyetemre és laknak albérletben, ahelyett hogy maradnának egy vidéki egyetemen és lehetnének bejárósok/kollégisták és nem kéne albérletet fizetniük?

Figyelt kérdés

2021. szept. 5. 19:03
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
97%

Nagyon egyszerű.

Ki nem állhattam a gimnáziumot, meg úgy az egész közeget amiben voltam, úgy éreztem, kell a változás. Igazából nekem kellett változnom, de erre akkor persze nem jöttem rá.

Másrészt akárki akármit mond, az én szakmámban a legrangosabb egyetem az országban a Budapesten van (BME). Ezzel szemben az adott szak a szűlővárosomban akkor indult először, nulla előzménnyel, kb 10 fős oktatói gárdával. Bőven megvolt a pontom, miért ne mentem volna így a BME-re?

ui: 5,5 évig kollégista voltam, többnyire tanulmányi eredmény, néha közösségi tevékenység alapján, be lehet kerülni mindenféle hátrányos szociális helyzet nélkül is, csak tenni kell érte. Hozzáteszem, akkor sem mentem volna albérletbe, mikor egyetem végén már dolgoztam részidőben, és lett volna miből, én kifejezetten szerettem a kollégiumot, normálisan felszerelt volt, jó társasággal.

2021. szept. 5. 20:08
 12/15 anonim ***** válasza:
95%

"Bp-n sokkal nehezebb kollégiumba bekerülni."

Ez teljesen relatív.

Viszont azt tudom, hogy anno összes ismerősömnek Szegeden, Pécsett, Dunaújvárosban 30+ ezer volt a kollégium. BME-n pedig 10-15 ezret (!) fizettem akkoriban, és egy albérleti szoba volt 30-40 ezer. Tehát a vidéki kollégium nagyjából budapesti szoba áron ment. Nem tudom ez most hogy van, eltelt azóta 10 év.

2021. szept. 5. 20:33
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Azt tegyük hozzá, bejárósnak lenni a legnagyobb szopás egyetemistaként, hacsak nem az adott városon belül élsz.

Onnantól, meg hogy költözni kell, nagyjából tök mindegy, hova megy az ember.

2021. szept. 5. 20:39
 14/15 anonim ***** válasza:
86%
Jobb képzés, jobb lehetőségek, jobb egyetemi élet stb stb.
2021. szept. 5. 21:17
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem biztos, hogy az motiválja az embereket, hogy a fővárosban lakhassanak. Lehet, hogy egyszerűen csak olyan szakról van szó, amit Pesten jobban oktatnak.

Én egy vidéki egyetemen kezdtem abban a városban, ahol a szüleim laktak, ezért értelemszerűen bejárós voltam. Két félév után (már egy után is mentem volna, de keresztfélévben nem lehetett megoldani az váltást) ismerős ajánlására, aki korábban járt oda, átjelentkeztem egy pesti egyetemnek ugyanarra a szakára, és a kettő ég és föld volt. Vidéken viszonylag új volt a szak, amire jártam, nagyon szervezetlen volt még az egész, a kerettanterv kész káosz volt, csak egyetlen szakirányt lehetett "választani", ami engem pont nem érdekelt, és a tanárok közül több is volt, akik nem voltak szimpatikusak. Azóta is életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy átjelentkeztem Pestre, mert a pesti egyetemen ugyanaz a szak mérföldekkel jobb volt, sokkal érdekesebb kurzusaink voltak, többféle szakirány is volt, meg úgy általánosságban ha nem is tökéletes, de sokkal összeszedettebb volt az egész rendszer. Mellesleg a mostani állásomat is úgy szereztem, hogy anno egy iskolán belüli Facebook csoportban hirdette meg egy kolléga.

Szóval én nem azért váltottam, hogy Pesten lehessek, hanem hogy ténylegesen tanuljak is valami olyat, ami érdekel és amivel később foglalkozni is szeretnék. Fordított esetben is átjelentkeztem volna Pestről vidékre.

2021. szept. 6. 01:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!