Ha a gépek ellátnak minden munkát és a diákmunkát is korhoz körik, miért kell még a szünet nyárra az általános iskolában?
Azért lett régen ez a szünet, hogy a gyerekek segíthesennek a mezőgazdasági munkákban.
Ma már a gyereknek 16 év alatt tilos dolgoznia és sok esetben szükség sincs rá, mert a gépek ellátnak minden munkát. A földeken dolgozó emberek munkája is lecsökkent.
A megmaradt diákmunka meg ahogy írtam, korhoz kötött.
Viszont a nyári szünetet megtartották MINDENKINEK. Hogy-hogy nem iktatták ki az általános iskolában, amikor a gépek megjelentek meg törvény lett, hogy 16 év alatt nem dolgozhat a gyerek? Nincs oka annak, hogy a gyerek kimaradjon az iskolából, míg a gimnazista megteheti, mert munkát vállalhat.
Na, én már ki is fejlesztettem egy alernatívát.
1-8. Osztalyik szorgalmi időszak van.
Júniusban kiosztjak a bizonyítvanyt és akinek 4,8 vagy afölött van az átlaga, az mehet nyaralni, ha a szülők nem tudja megoldani a gyerek felvigyázását, akkor a gyerek megy a táborba, amit az iskola biztosít.
Aki bukott, annak nyári tanítás van, ahol azokból a tantárgyakból készíti fel a tanár, amikből pótvizsgáznia kell. Velük egy tanár foglalkozik alsóban és felsőben meg a szaktanárok.
A többiek napköziben lesznek és egymást segítik, hogy felzárkózzanak a tárgyakból, amikből nem kaptak ötöst. Pl a matekzseni aki magyarból gyenge segít egy gyenge matekosnak, cserébe segítenek neki magyarból.
Rájuk egy napközis tanár és egy gimnazista vigyáz.
A gimnazista azért, hogy a tanárok ismehessenek 1-2 hét szabira.
A gimnazista ebből sokat tanulhatna (pl felelőséget) és ráadásul ő is tudna segíteni a gyengébben teljesítőknek.
A gimnazista aki ott lenne, olyan gyerek lenne, aki nem vállalt diákmunkát. Erről bővebben írok lent.
A gimiben meg a szorgalmi időszak ugyanúgy nézne ki, mint általánosban, de májusban jelezni kell, hogy sikerült e diákmunkát találni.
Ha igen, akkor azt csinálja a diák.
Ha nem, akkor berakják az általános iskolákba segíteni és rotálhat a többi diákkal, hogy egyszer a konyhán van, egyszer a tanteremben, egyszer a karbantarzónak aszisztál, egyszer a takarítónak segít.
Végülis világviszonylatban nálunk van az egyik leghosszabb nyári szünet.
Ha lecsippentenének 1 hónapot a szünetből, még így is lenne idő a pihenőre, a szülőnek meg nem kellene addig se vért izzadva logisztikáznia, hogy ki vigyáz a gyerekre.
A + 1 hónap suli meg azért lenne jó, mert nem kellene annyira roham léptekben ledarálni az anyagot.
1.5 hónap szünidő bőven elég kell legyen a pihenésre. Ha én dolgozóként kipihenem magam 3 hét alatt, akkor ők se panaszkodhatnak.
Mennyi ilyen "ha nekem szar akkor a gyerekeknek se legyen jobb " mentalitasu embre van itt, te jo isten.
Agyon terhelik oket az iskolaban, napi 7-8 ora (foleg kozepsuliban) es meg nyaron 40 fokba kotelezoen bent kene maradniuk? Persze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!