Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Tanárként kötelező lesz majd...

Tanárként kötelező lesz majd ezeket csinálnom?

Figyelt kérdés
Harmadéves hallgató vagyok, osztatlan tanárképzésen, viszont én egyáltalán nem szeretnék saját osztályt, illetve versenyekre se akarok még vinni senkit a közel jövőben.

2020. júl. 24. 13:06
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
46%
A privát anyázónak pedig üzenem, hogy b.ssza meg az édesanyját utána les.ophat.
2020. júl. 24. 19:31
 22/34 anonim ***** válasza:
100%

Általános iskolai tanárként mondom, hogy igen kötelezhetnek rá. De nem biztos, hogy fognak.

Jó szívvel tanácsolom, hogy olvasd el a leendő iskolád Pedagógiai programját. Ezt elvileg az iskola honlapján megtalálod.

Az első éven nem valószínű, hogy osztályt fogsz kapni. Valóban azt fogják nézni, hogy hogyan állsz hozzá a munkához és mennyire sikerül beilleszkedned. (De láttam már arra is példát, hogy valakit egyből a mély vízbe dobtak.)

Osztály kirándulásra kísérőnek is beoszthatnak (ha nem vagy osztályfőnök) . Nálunk általában 10 gyermekenként osztanak be egy pedagógust+ egy két szülő. Én se voltam kezdőként osztályfőnök, de mentem versenyekre, kirándulni és táboroztattam is. (Hol küldtek, hol pedig önként. Ez a munkánk része. A tanítás nem csak az osztálytermékben történik.)

A versenyekre felkészítőnek és kísérőnek is beoszthatnak. (Nálunk először felmérik, hogy ki szeretne menni. )

Megbántani nem akarlak, de a hozzáálásodon van még mit csiszolni. A tapasztalattal (vagy kollégákkal való beszélgetés alapján) remélem ez változni fog. Ha van még kérdésed nyugodtan írj.

2020. júl. 25. 04:05
 23/34 anonim ***** válasza:
74%

Nagyon sok függ az iskolától, és a vezetőségtől. Ha olyan helyen tanítasz, ahol örülnek, hogy találnak szakos tanárt, akkor szerintem egész jó tárgyalási pozícióban vagy. Egy jobb nevű suliban azonban, ahova sokan pályáznának, nem fognak annyira ragaszkodni hozzád, ha nem ugrálsz a kedvük szerint. Nekem mindig jó főnökeim vannak és voltak, amikor olyanra kértek, amit nem akartam, mindig nemet mondtam. Az lehetett a "titkom", hogy a szülők és a diákok is jó véleménnyel voltak rólam, így értékes voltam nekik. na meg persze szerencsém is volt :)

Ha viszont ilyen nehezen kezeled a konfliktusokat, nehezen fogsz boldogulni az iskolákban. Hülye szülőkkel, hülye munkatársakkal nem lehet ilyen hisztiket levágni, meg kell tanulnod majd valahogy kezelni az ellenkező véleményeket

2020. júl. 25. 19:52
 24/34 anonim ***** válasza:
74%

Nekem is ez jutott eszembe, amit az előző írt... Veled nem az a baj, kérdező, hogy nem akarsz versenyeztetni, és osztályfőnök lenni, hanem a stílusod, a rugalmatlanságod, a flegma "én tudom, ki vagyok, és ne provokáljatok engem" hozzáállásod. Gyakorlatilag ezzel a viselkedéseddel csak konfliktusaid lesznek mindenkivel, a kollégáiddal, a szülőkkel és a diákokkal is. Márpedig a tanári pálya a kompromisszumok és a diplomatikus megoldások művészete, amelyre te teljesen alkalmatlan vagy.

Ha az van a fejedben, hogy "én tanítani fogom a saját szaktárgyamat, más feladat nem érdekel", nagyon gyorsan felejtsd el, hogy tanár leszel. A pályának csak egy része az, hogy bemész az osztályterembe, és leadod az anyagot, ennél több feladatod is lesz. Ez egy munkahely, ahol munkaköri leírást is kapsz, a feladataidat pedig el kell végezni, amik ott le vannak fektetve, és a feladatok között a közösségi nevelés és hasonlók is szerepelnek, illetve meg kell tenned, amit a vezetőség rád ró (adott esetben vállalni kell az osztályfőnökséget). Ez a munkakör része, egy utcaseprő sem válogat, hogy a műanyag flakont felszedi, de a taknyos zsebkendőt már nem. Ha elkezdesz válogatni, vagy a próbaidőben megválnak tőled, vagy ha később derül ki, hogy "ilyen" vagy, akkor fegyelmi eljárásokat kezdeményezhetnek ellened.

2020. júl. 26. 20:13
 25/34 anonim ***** válasza:
71%
A saját osztályt nehéz lesz elkerülni, bár nem lehetetlen. Pl volt ofőm könyörgött, hogy osztályt kapjon, de nem kapott sokáig. Aztán úgy alakult, hpgy látta, hogy 2 éven belül elmegy és akkor kapott osztályt. Az ofőnk volt 2 évig aztán elment.
2020. júl. 28. 21:03
 26/34 anonim ***** válasza:
35%

Nem erőltethetnek rád semmit, ha valami olyan akarnának, amit te nagyon nem szeretnél, akkor felmondasz és elmész máshova. Most végeztem tanárként, én sem lelkesedem az ilyen dolgokért. De ha mégis lesz osztályod, nem kötelező elvinned őket kirándulni, volt olyan osztály, akiket soha nem vittek el vagy ha el is viszed őket, mehettek egy (fél) napra is a szomszéd városba, nem kell több napra. Középiskolában meg ha érettségi szünetben van kirándulás és érettségiztetsz, nem is tudnál menni kirándulni, ha akarnál sem.

A versenyeket erőltetni nem kell senkinek, de ha valaki szívesen jelentkezik versenyre, akkor azzal szerintem motiváló lehet a felkészítés és a közös munka a tanárnak is, de nem kötelező ez sem, ha nem szeretnéd.

Mindig lehet nemet mondani, ha pedig úgy hozza a helyzet, fel lehet állni, lehet könyörögnek, hogy nem kell osztályt vállalnod/versenyeztetned, csak maradj, mert nem találnak helyetted senkit.

Vagy elmehetsz magántanárnak, ha nyelvszakos vagy nyelviskolába, felsőoktatásba és nem is muszáj tanárként dolgoznod tanári végzettséggel. :)

2020. júl. 28. 23:57
 27/34 anonim ***** válasza:
63%

"Igen, nem szeretnék saját osztályt, mert egyrészt világ életemben utáltam az osztálykirándulásokat,"

Attól, hogy gyerekként utáltad, tanárként teheted olyanná, hogy szeressék a gyerekek. Ráadásul valószínűleg mások szerettek kirándulni, ahogy a gyerekek az osztákyodból is szeretnének majd. Ez kicsit gyerekes hozzáállás, hogy mivel Te nem szerettél kirándulni, ezért nem fogsz oszrálykirándulást szervezni.

"másrészt elég nagy felelősség lenne pl elmenni 30 gyerekkel táborozni, egyedüli nevelőként, "

Nem egyedül küldik általában.

Gimiben viszed magaddal az ofőhelyettest,általanos sulit nem itthon csináltam, de pl külföldön úgy volt, hogy évfolyam osztályfőnökei meg egy kísérőtanár, itthon ha jól tudom, akkor x gyerekenként egy tanár meg pár önkéntes szülő.

Ha nem szeretnéd, ott se kell aludni, nekünk pl gimiben ofő meg a helyettese első évben nem vállalta be az ott alvós kirándulást és nem volt vele semmi gond, átvittek a szomszéd városba, tök jó volt.

Illetve ofőként meg is válogathatod, hogy kiket nem viszel; ha van olyan gyerek, akiért nem vállalsz felelősséget, akkor egyszerűen szólsz a szülőnek erről, aki vagy csatlakozik hozzátok vagy nem küldi el veletek a gyerekét.

"Mert jobb lenne, ha elvállalnám azért a plusz 10 ezer forintos juttatásért, de amúgy meg sz*rnék a gyerekek fejére magasról, mint ahogyan azt az eddig osztályfőnökeim tették?"

Miért a volt ofődből indulsz ki? Attól, hogy nem voltál megelégedve az ofőiddel nem kell rögtön így hozzáállni az egészhez.

"Tanulmányi versenyekre is csak nagyon minimális számú gyerkőc szeretne menni, én is utáltam amikor rám erőltették a tanáraim az idióta versenyeket gimiben meg általános iskolában"

Valószínűleg azért erőltették Rád, mert tudták, hogy jól teljesítenél. Egy tanár feladata moriválni a gyerekeket, szóval nem kell ráerőszakolnod a gyerekekre semmit, ha nem akarod.

---

Viszont, biztos tanár szeretnél lenni? Az ofőd, ofőid iránti harag miatt nagyon olyan a stílusod, amit, ha nem vetkőzöl le, akkor csapnivaló tanár leszel.

Gondolkozz el, hogy miért szeretnél tanár lenni.

2020. júl. 29. 08:50
 28/34 anonim válasza:
83%

Ha jól tudom, nem muszáj több napos kirándulást csinálni, elég egy naposat is (max. utálni fognak a gyerekek, de diákként én sem szeretem a több napos kirándulásokat, szóval ki tudja...).

A versenyeztetést se kell komolyan venni, mint ahogy te is írtad, veled se foglalkozott a legtöbb tanár, szóval szerintem annyi is elég, hogy felajánlod, hogy ilyen-olyan verseny van, még felkészítened se kell őket, de ha van ilyen lehetőség, akkor minimum mondd el.

Amúgy meg nem ajánlom neked a tanári pályát. Ezt komolyan mondom. Meg fogod bánni. Max. csak korrepetáló tanár legyél (szerintem ez érné meg neked a legjobban).

U. I. : Az én gimiben úgy van az osztálykirándulásoknál, amik több naposak, hogy 10 gyerekenként egy tanár. Tehát 30 főre 3 tanár jut. Lehet, hogy nálatok nem így volt, de egy normális általános suliban, gimikben már így van.

2020. júl. 29. 17:24
 29/34 anonim ***** válasza:
43%
27 vagyok, nem értem miért lettem lepontozva.
2020. júl. 29. 17:51
 30/34 anonim ***** válasza:
38%

Nem olvastam el végig mindent, csak az első két oldalt..

Nem tudom, hogy melyik felsőoktatási intézményben tanulsz kedves kérdező, de azt bizonyára tanulnod kellett, hogy hiába akarsz te "tanítani", -az írásodból az derül ki-, poroszos módon, a gyermekeket a belső motiváció felébresztésével fogod tudni rávenni a tanulásra. Az kevés lesz, hogy a*b*c=, ezt pedig versenyekkel, osztálykirándulásokkal, közösségformáló programokkal fogod tudni részben elérni, illetve a személyiségeddel. Remélem mire kikerülsz, gyerekek támasza leszel, akik felnéz(het)nek rád, mernek hozzád menni, ha baj van, és nem rettegnek tőled a kivívott "fapina" magatartásod miatt, ahol minden órát dolgozattal kezdtek....

3 dolog, és megyek:

1 sose mondd gyereknek!, hogy hazudsz!!! Ha bizonyosságod van róla, akkor is másként fejezd ki. Remélem ezt nem kell magyaráznom.

2. A föcitanárnőmmel mai napig tartom a kapcsolatot, az óráira tisztán emlékszem, pedig nem ma volt. Szerette amit csinált, aktív és interaktív volt, vitt minket külön versenyekre, kiállításokra sosem fogom elfelejteni ezeket a programokat, és képzeld senki nem halt meg, de még össze sem esett, nem tűnt el egy-egy kirándulás után. Nekünk meg sok szép emlékünk van. Kívánom, hogy legyél majd olyan, mint ő, vagy ne helyezkedj el a pályán, felfogtad, hogy gyerekek ÉLETEI lesznek a kezedben? Ez a lekezelő stílus nem állja meg szerintem az iskolában a helyét, vagyis nem kéne... És igen tőled is függ függni, hogy mi lesz a gyerekből... Felelősséggel tartozol értük, agyban le kell menned a szintjükre, hogy meg tudd érteni őket! És igen, ebbe az osztálykirándulasok, és programok is beletartoznak.

3. Én is idejárok hazudgálni :D : Nálunk is több tanárral mennek el osztálykirándulásra, sőt, hogy még jobban lódítsak, egynaposra 2 osztály megy, 3 pedagógus van rájuk. Nem lennél egyedül. Ez intézményfüggő.

Na mentem, minden jót neked!

2020. júl. 30. 00:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!