Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Kötelezhet arra egy tanár,...

Kötelezhet arra egy tanár, hogy az egész iskola előtt fel kéne lépnem?

Figyelt kérdés
Közeledik a március 15.-e, és az iskolai ünnepséget a mi osztályunk adja elő. Viszont ahogy rá gondolok, hogy ennyi ember előtt kéne beszélnem, elkezd verni a szívem és remegek. Ha mondjuk hangszeren kell játszanom sok ember előtt, akkor megy simán, de valahogy a beszéd az nem.. Elég durván lámpalázas vagyok ilyen szempontból, előtte 2 héttel már egy nyugodt napom sem lenne, mert egész nap stresszelnék, stb, ott a színpadon pedig szerintem meg se tudnék szólalni. Kötelezhet egy tanár arra, hogy szerepelnem kell, ha ennyire lámpalázam van?
2020. febr. 13. 19:32
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Akkor beszéld meg a tanároddal ezt a beszédhiba dolgot. Bár szerintem csak te látod tragikusnak a helyzetet, a tanárod biztos nem kért volna meg arra, hogy beszélj a színpadon, ha olyan rossz lenne a beszéded, sőt, az, hogy megkért, inkább jót jelent. Bizonyos szempontból ez pozitív visszajelzés is, úgyhogy nem kell negatív önértékelésednek lenni.
2020. febr. 14. 20:11
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

A tanár biztathat, de nem kötelezhet.

Az ő feladata, hogy a műsor minősége jó legyen.

Hogyan lehet egy műsor oktató jellegű vagy egyáltalán élvezhető, ha valaki kiáll és beszélni is alig tud?

Én is lámpalázas voltam, konkrétan lefagytam, amikor beszélnem kellett.

Nem ciki ilyenkor szólni előre a tanárnak, ismétlem, biztathat, de nem kötelezhet.

Ilyenkor a tanár vagy ad valami szerepet, ahol nem kell megszólalnod vagy együtt szavaltat téged egy csoporttal vagy egy bátrabb gyerekkel.

Esetleg elmondhatod neki, hogy hangszeren mernél előadni és akkor mondjuk Te hangszeren kíséred a műsort.

2020. febr. 15. 01:41
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi, a beszélni is alig tudot nem a beszédhibádra értettem, hanem, hogy nem mernél megszólalni mások előtt.
2020. febr. 15. 01:43
 14/15 anonim ***** válasza:

Alapból lesznek olyan helyzetek, amikor kell előadnod.

Most hagyjuk a március 15, október 23 meg hasonló iskolai műsorokat, amire a nézőtérben a tanárok és diákok 3/4-e nem is figyel oda.

Érettséginél úgy néz majd ki, hogy előtted ül kb az összes tanárod és pár gyerek mögötted épp a húzott tételt dolgozza ki. Ott is lényegében több ember előtt kell beszélned és nem mondhatod, hogy Te inkább eljátszod hangszeren József Attila munkásságát.

Aztán, nem tudom gimi után mit szeretnél majd csinálni. Ha pl egyetemre mész, ott lesznek majd órák, ahol ki kell állnod tartani egy 10-15 perces előadást valahol 10-20, máshol 40-50 fő előtt.

Egyetemen már nem fogja elfogadni a tanár, hogy te szégyelled, hogy nem tudod kiejteni a nem tudom milyen betűt vagy, hogy félsz beszélni mások előtt. Van 1-2 vajszívű tanár, aki kitalál valamit, hogy leosztályozhasson igazságosan, de a legtöbb csak széttárja a kezeit, hogy pl Államvizsgán így mi lesz.

És igen, Államvizsgán ugyanígy majd a tanszék tanárai előtt kell előadnod a tételt, illetve megvédened a szakdolgozatod. Ott se mondhatod, hogy "Én hangszeren sokkal jobb vagyok.".

Munkában az interjún tudnod kell eladnod magad és ehhez tudnod kell bátran beszélni. Nézd meg hány ilyen kérdés van a GYIK-n, hogy mit tegyenek, mert folyton lefagynak az interjún, nem tudnak beszélni.

Aztán munkában megesik, hogy ki kell állnod egy csapat elé és beszélned. Na ott már végképp nem fogadják el, hogy nem mersz beszélni.

Visszaevickélve a gimibe: annak tudatában állj ki, hogy a kutya nem fog odafigyelni. Max 2-3 túlbuzgó diák, pár tanár meg 1-2 gyerek akinek a haverja szerepel, de a többiek bambulnak, beszélgetnek, a telefont nyomkodják és várják, hogy érjen véget a műsor, kb lexarják, ha azt mondod, hogy répa retek mogyoró vagy jépa jetek mogyojó.

2020. febr. 16. 22:30
 15/15 anonim ***** válasza:

Birom az ilyen "joga van?", "kötelezhet?" kérdéseket.

Ez az osztályprogram, ha tetszik, ha nem, sajnos ezt kell csinálni.

2020. febr. 17. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!