Minek egyetemre menni, amikor 8 általánossal is ugyan annyit lehet kereseni?
Ha sokat akarsz keresni és neked a pénzről szól a továbbtanulás akkor vannak olyan szakok amik után ez a kezdő fizetés.
Pl.: Mérnökinformatika Bscvel simán, de Mscvel már az átlag is bőven ennyivel indul.
... de az emberek nem a pénz miatt tanulnak tovább, hanem mert érdekli őket azaz adott téma.
Pl.: A biológusok doktori lerakása után annyit keresnek mint a tanárok, kevés kivétellel.
Meg persze ott a fejlődés lehetősége.
Lehet te most raktári munkásként megkeresed a bruttó 385 ezret, de örök életedben ennyi lesz a kereseted, egyedül az inflációval fog nőni amíg egyátalán létezni fog a munkaköröd és lesz munkád.
Egy szoftver fejlesztő (bocsi tudom mindenki ezzel jön, de mérnökinformatikus hallgató vagyok) a te béreddel indul az életnek diplomával a kezében ha jó és neki fizetés ügyileg a határ a csillagos ég. Vagyis nem igen, de mondjuk 3 szorosa a tiédnek, meg magánvállalkozóként tud olyan technikai dolgokat csinálni, esetleg startupot indítani amivel már tényleg nem igen van teoritikus határa mennyit kereshet.
Meg ott van az is, hogy úgy érzed valami fontosat raksz le az asztalra. Egy kicsi önbeteljesítés. Azaz már úgy bemenni munkába, hogy ha elrontasz valamit potenciálisan 100 ember fogja megérezni, ha meg sikerrel jársz ezrek élvezik gyümölcsét.
Mint hogy dobozokat pakolsz Aból B pontba.
Meg a presztizs, ami nem létező raktárimunkásként.
Ne a pénz miatt tanulj tovább, de ha tényleg ez az egyetlen motivációd már azért is megéri...
Én kettő diplomával 20 évvel a pályán szoc területen 190 bruttót kapok (bértáblás bér)
nem kapok annyit 2 diplomával mint egy 8 elemis teszkós árufeltöltő.
És? Ez van. Remény a változásra? Az van.
Leépítenek és akkor még ez se lesz. Ez a remény.
Kérdésre válasz: Mert nálam van egy plusz szempont: Ne utáljam az életem egyharmadát.
A munka márpedig az iskolák befejezte után, és a nyugdíj közötti életed kb egyharmada.
Ez bizonyos emberek szemében kényesség, az enyémben igényesség.
Őszintén örülök annak, ha valaki képes végezni monoton, idegölő, fárasztó, egészségkárosító munkákat úgy, hogy nincs felhalmozódó feszültsége, ami tönkrevágná az életét.
Én nem ilyen vagyok, engem nagyon sok olyan munka, ami egyetemet nem igénylő rövid távon kinyírna.
Mindenki válogassa ki az igényeit, tegye sorrendbe hogy mely szempontok a legfontosabbak neki, és aszerint alakítsa az életét.
Nálam a fix heti legalább egyszeri szabadnap, a fix fizetés, a stabilitás, a tervezhetőség fontos.
Ezért nem leszek semmilyen vállalkozó, mert nincs kedvem hónapokon át 130%-ot teljesíteni hogy talpon maradjon a vállalkozás, nincs kedvem éjszakázni, nincs kedvem hónapokig lemondani a barátaimról, családomról, nincs kedvem stresszelni azon hogy egy befektetés mennyire térül meg.
Számomra a lehetséges nagyon magas kereset sem érné meg ezeket a lemondásokat és kötelezettségeket.
Ezért mentem egyetemre: szeressem amit csinálok, és ne menjek tönkre miatta idegileg.
"8 általánossal is ugyan annyit lehet kereseni?"
Lehetni lehet, ez nem jelenti azt, hogy bárkit fel fognak venni és jól fog keresni. A 8 általánosok nagy része nem fog jól keresni.
Főleg az ilyen autós, raktári munkáknál ahogy láttam elég jó szűrés van, nem feltétlenül tűrnek meg bárkit maguknál.Ahol én dolgoztam ott többnyire fix munkaerő volt, a relatív normális rétegből. Nem azt mondom, a fingós poénok voltak a legkelendőbbek, de nem is alkoholisták meg lopós kisebbségiek voltak ott, az olyan hamar ki van paterolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!