Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Egy keddi napon kezdtem, de...

Egy keddi napon kezdtem, de pénteken már nemakarok bemenni dolgozni. Viszont vasárnapig vagyok bejelentve. Jogos ha ezért nemfizet ki a munkáltató?

Figyelt kérdés
Üdv! Vendéglátásról van szó, elmentem egy balatoni étteremben egy keddi napon....ma csütörtökön beszéltem a főnökkel hogy a pénteki naptól nemszeretnék bemenni. Az volt a válasz hogy ő már bejelentett vasárnapig és ha most lelépek és ezzel szarban hagyom őket akkor nemfog kifizetni. Se szerződésem, se jelenlétim sincs. Elmérgesedett hangulatban én nemtudok még 3 napot ottlenni.
2019. máj. 23. 22:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Ezeket találtam Neked.

Itt a fő gond, hogy nincs szerződés.

Az érvénytelenség következményei

Ha a munkavállaló az írott munkaszerződés hiányára a munkába lépést követően 30 napon belül hivatkozik, akkor az érvénytelenség jogkövetkezményeit kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató a munkaviszonyt köteles haladéktalanul, azonnali hatállyal megszüntetni. Ebben az esetben a munkavállaló részére annyi időre járó távolléti díjat megfizetni, amennyi a munkáltató felmondása esetén járna. Továbbá a dolgozó részére végkielégítést is kell fizetni, ha a munkaszerződés írásba foglalása a munkáltató oldalán felmerült okból maradt el. A munkaviszony megszüntetéséig eltelt időt pedig úgy kell tekinteni, mintha erre az időre érvényes munkaszerződés alapján állt volna fenn a munkaviszony. Azaz erre az időre a dolgozónak például jár a munkabér és az arányos szabadság.

[link]

Ha a felek nem írnak szerződést, ebből az okból a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat, és csak a munkába lépést követő harminc napon belül. Vagyis, ha a munkavállaló nem kezdeményezi 30 napon belül a bíróságnál, hogy az állapítsa meg a szerződés érvénytelenségét, akkor írásos szerződés nélkül is érvényesen létrejön a munkaviszony. A munkáltató tehát ebben az esetben rosszul gondolkodott. Ha továbbra is ragaszkodik a felmondáshoz, akkor a munkaviszonyt is írásban kell megszüntetnie. A Munka Törvénykönyve kimondja azt is, hogy a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást is írásba kell foglalni.

[link]

2019. máj. 24. 08:31
 12/14 anonim ***** válasza:

Akár egy napot is ki kellene fizetnie.

Nem tudjuk ti ketten miben állapodtatok meg, nem írtad.

Ha elvállaltad vasárnapig szóban, akkor a szavad kötelez, jogos a háborgása, máskor nem szabad így ígérni, hiszen nem tudhatod előre milyen a hely vagy a munka.

2-3 napi bérért én biztos nem rohangálnék bíróságra, többe kerülne a leves mint a hús, próbálj meg szépen beszélni vele, indokold miért nem tudtál menni, ha ez is hatástalan, egy tanulsággal több.

2019. máj. 24. 10:03
 13/14 anonim ***** válasza:
Kiléphetsz amit eddig dolgoztàl azt kötelesek kifizetni. Ha nem akkor mehetsz munkaügyi birósàgra. Vagy kivered belöle.
2019. máj. 24. 10:12
 14/14 anonim ***** válasza:
Ezt bebuktad. Madár voltál, hogy nem írtatok semmit. Lépj tovább, a pénzedre meg igyál hideg vizet.
2019. máj. 24. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!