Miért akar mindenki közgazdász lenni?
Nekem az volt a benyomásom mikor egy közgazdász harmad éves csajszikával beszélgettem, hogy baromi sok matekjuk van, baromira kell készülnie hogy átmenjen ebből-abból, de úgy istenigazán nem tudta összefoglalni hogy mi a frászhoz fog kezdeni majd.
Míg egy másik ismerősömet aki fizikára ment, kb fél napig hallgathattam hogy mivel is tud foglalkozni egy MSc fizikus végzettségű valaki.
#11: Közgazdasági MSc-t csinálok mérnök BSc után, ez a matek kb nulla egy mérnöki matekhoz képest.
Egyébként jogos, azt nem írtam a korábbi válaszaimban, hogy a konkrét célok és elképzelések hiánya is vezethet valakit közgazdasági területre. Mert 18 évesen kevésbé érezhető korlátoltnak, hogy mi lesz belőled.
A mérnöki szakok nehezebbek, aki nem tisztán reál beállítottságú, az ha el is végzi, nem lesz belőle jó szakember. Sokkal keményebb, mint bármilyen más szak.
A közgazdász szakok ilyen szempontból könnyebbek. Oda is kell egy kis ész, de sokkal könnyebb elvégezni, és sokféle munkát lehet vele találni a pénzügytől és a gazdasági informatikától kezdve a marketingen keresztül a logisztikáig bármit találsz egy alapszakkal. Főleg ha még nyelvtudás is jár hozzá (az sajnos sok közgazdásznak nincsen, és van, hogy a komolyabb melókat ezen bukják).
Szerintem azért választják sokan, mert még nem tudják biztosan, mit szeretnének csinálni a jövőben, de egy közgázos alapszak kiindulásnak hasznos lehet (nekem az összes gazdaságtudományis ismerősöm talált munkát a diploma után).
Erős matekos - mérnök
Közepes matekos - közgazdász
Nem megy a matek - bölcsész/társadalomtudomány
Egy korábbi válaszoló leírta, amit én is gondolok. Jó voltam matekból, informatikából szerettem a történelmet is, a fizikát és a többi reáltárgyat viszont rühelltem, de teljesítettem amit kell. Kb. ez játszódott le a fejemben:
- Na, akkor nézzünk körül. Ezekkel mit lehet kezdeni, hova lesznek ezek jók felvételin?
- Hát a közgazdász szakokra.
- Akkor nézzünk utána, hogy mit lehet ezekkel kezdeni. Hát konkrétum az kevés van, de gazdasági végzettségű embert rengeteget keresnek.
- No, hát akkor ez egy ilyen jolly joker, legyen ez.
Raádásul még egyet csavartam rajta és elmentem gazdaságinformatikára. Informatika is, gazdaság is, ezzel csak tudok valamit kezdeni. A szak közben rájöttem, hogy szeretek programozni, úgyhogy egyetem alatt programozó gyakornokként dolgoztam, aztán elvégeztem a mesterszakot is és most is programozóként dolgozok. Mondjuk azt még mindig nem tudnám megmondani konkrétan, hogy mire jó ez szak :) Egyetlen egy szaktársamról sem tudok aki munkanélküli lenne, sőt 90%-uk már egyetem alatt is dolgozott gyakornokként valahol.
"Most épp ez a népszerű, anno meg a jogászok voltak. Az ország gazdasága romokban de valami azt súgja, nem a kettes matek érettségijű közgazdász-palánták fognak minket kihúzni a csődből."
Azért én azt mondanám, ez a közgazdász mánia már lecsengőben van erősen, most mindenki mérnök akar lenni. Mindegy milyen, csak mérnök. Aztán simán lehet ezzel is koppanni, még egy gépészmérnök diplomát lobogtatva sem garantált az átlag diplomás bért meghaladó fizetés. Még itt gyakorin sem kell messzire menni egy mérnök panaszkodáshoz, "még egy kasszás is többet keres".
Igen, ez így van. Középiskolás fejjel pont az ilyen rémhírek miatt nem mertem mérnökire menni. Mindenhonnan az dőlt, hogy onnan kibukik a háromnegyede meg hasonlók.
Ma már 2 diploma után, felnőtt fejjel pontosan tudom, hogy honnan jönnek ezek a rémhírek: hármas-négyes matek érettségikkel röhögve be lehet kerülni mérnöki karokra, aztán csodálkozik mindenki, hogy csúsznak, meg kibuknak. Ha az embernek van egy egészséges szintű szorgalma, akkor szinte bármelyik szakot el tudja végezni közepes képességekkel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!