Ha az ember a munkájába rakja mindenét, de ott folyamatosan kudarcot vall, akkor mit lehet tenni?
Attól függ, hogy mi a célja. Ha mindenáron jó akar lenni a munkájába, mert ez a vágya, de kevésbé jók az adottságai hozzá akkor nyugodtan folytassa amit csinál.
Ha nekem valami fontos, de tudom, hogy mások fele annyi erőfeszítésből elérik azt, amit én, akkor beleteszek 2x annyi erőfeszítést vagy még többet, hogy elérjem amit szeretnék.
Ha meg csak kényszer alapon teszi bele mindenét az ember a munkába, hogy valamiben jó legyen, de nyilvánvalóan nem ez az a terület, ahol sikeres lesz, akkor keressen valami mást.
Más az eredmény és más a siker. Ha mindenét belerakta, akkor többet már nem tud belerakni.
Az eredményhez kell: 1. képesség, 2. akarat/szorgalom, 3. megfelelő munkakörnyezet (pl. kollégák, atmoszféra, vezető).
Amelyik hiányzik az eredményhez, azt pótolni kell, ha nem lehet, akkor tovább kell állni, mert ugyanott szenvedni nem érdemes.
Az eredményből akkor lesz siker, ha ezt a környezet (kollégák vagy család vagy barátok vagy főnök) tudomására hozzák ÉS azok ezt értékelni akarják. Az előbbihez kell a munkavégző VAGY a vezetőjének/főnökének a kommunikációja ÉS hogy a környezet ezt el is legyen hajlandó ismerni. Előbbire ellenpélda a sosem publikált csodatalálmány, utóbbira a jóég tudja miért lesajnált kirekesztett kolléga, aki csinálhat bármit, azt leß@rják.
Van, akit már az elvárt munka sikeres elvégzése (az ún. eredmény) is kielégít, van akit csak a siker.
Ha jó a környezet és az erőforrások is kb., mindent belead, de nincs siker, de legalább eredmény sem, akkor valószínűleg a tehetség képesség hiányzik. Kérdés ekkor, érdemes-e az erre a területre vonatkozó vágyálmot kergetni. Valószínűleg nem.
Azt hogy nem munkából áll az élet.
Az munka az életnek csak egy kis részét kéne kitöltenie.
Elgondolkodni azon, hogy:
- jó munkakört választottam-e magamnak?
- mi lehet a hiba, hogy kudarcba futok?
- mit tehetnék ellene?
- milyen más lehetőségem lenne helyette/mellette?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!