Amikor szabadságon vagytok, nálatok is kimondatlanul is elvárják, hogy 0-24 órás telefon- és e-mail-ügyeletet tartsatok?
Figyelt kérdés
A héten szabadságon vagyok. Tegnap többször rámírt e-mailben a főnököm. Naponta többször nézem a céges levelezést ezért amit kért, itthonról is megcsináltam, válaszoltam neki. Ma fel is hívott. (Lényegtelen hogy mi miatt.) Mivel épp biztosítónál intéztem a privát ügyeimet az ügyintéző előtt nem kezdtem el vele trécselni. Csak lehalkítottam a telefont. Aztán mikor végeztem, kb 10 perc múlva visszahívtam. (Nem céges telefon, saját készülék, 100%-ban saját költségemen hívtam vissza.) És le lettem ordibálva, hogy mit képzelek én, jó lenne ha elérhető lennék, mi lenne ha valami sürgős dolog miatt keresne. Semmi olyan megállapodás nem volt, hogy csak akkor mehetek szabadságra, ha ügyeletet tartok. Ez így csak nekem furcsa, vagy ez általános dolog, hogy kiakadnak, ha szabadidőmben van 10 perc amíg nem alkalmas, hogy munkahelyi ügyekkel foglalkozzak? 8 éve dolgozom, de eddig nem volt más munkahelyem, így nincs igazán összehasonlítási alapom.2019. jan. 4. 12:24
1/16 anonim válasza:
Arany szabály hogy szabadság alatt nem foglalkozunk munkával. Oldják meg akik bent vannak.
2/16 szántóvető válasza:
ez baromság.milyen területen dolgozol?fel sem kell venni a telót.
3/16 anonim válasza:
Előfordult már, hogy olyankor mentem szabira, mikor épp folyamatban volt valami, amiben én nagyon benne voltam, a többiek meg nem igazán. Ott megbeszéltük, hogy ha kell hívjanak, mert lehet, hogy én kapásból tudom a választ, ők meg órákig vacakolnának vele, és nem biztos, hogy az lesz a vége, aminek kell. Végül soha nem hívtak, megoldották valahogy nélkülem. De elvárás soha nem volt, hogy szabi alatt dolgozzak, sőt ki szokták emelni, hogy ne tegyem/tegyük.
4/16 anonim válasza:
Alapesetben persze az a normális, ha szabadságon vagy, akkor nem dolgozol semmilyen formában. - De azért szerintem ez cégfüggő, azon belül is munkakörfüggő, de az biztos, hogy szabadság előtt a függő ügyeket tisztázni kell, és azt is, hogyha speciális eset merül fel, akkor elérhető leszel-e. Nálam pl. volt már rá példa, hogy hívtak a szabadság alatt (de nem éltek vissza vele, és nem is tudtam felvenni a telefont, csak pár órával később hívtam vissza őket). Pár perc alatt elintéztük és annyi. Ha ezzel segíthettem a kollégákon, akkor nem bántam. Ha minden nap hívogattak volna, az biztosan zavaró lett volna. De volt olyan eset is, hogy kifejezetten figyelmeztettem az ügyek átadásánál a kollégákat és a főnököt is, hogy nem leszek elérhető.
5/16 anonim válasza:
Volt ilyen munkahelyem (egy az 5 közül), többek között ezért is hagytam ott. A mostani munkahelyemen, ha pont projekthatáridő környékén veszek ki szabit, akkor magamtól megnézem néha az emaileket, de még ilyenkor is rám szólnak, hogy ha szabin vagyok, ne dolgozzak, tartják helyettem a frontot.
6/16 A kérdező kommentje:
Szerintem nem lényeg, de ha érdekes egy állami cégnél mérnök vagyok. Kis létszámú az osztályunk, ezért a közvetlen szakmai munkán kívül egyéb irodai, adminisztratív és apró-cseprő dolgokat is rám sóznak.
2019. jan. 4. 12:46
7/16 anonim válasza:
Szerintem a munkaköre válogatja, illetve a pozíció magassága.
8/16 A kérdező kommentje:
Ha sürgős határidős munka van, nyilván nem megyek szabadságra. Ez az én érdekem is.
2019. jan. 4. 12:48
9/16 anonim válasza:
Multinál dolgozok mérnökként. Alap esetben nem zavarnak szabadság alatt, de persze előfordulhat, hogy akár nyaralás alatt is csörög a telefon. Mindenki nem tudhat róla, hogy éppen házon kívül vagyok. Kikapcsolni meg nem tudom, mert nekem csak céges telefonom van. Persze akinek nem szeretnék szabadság alatt segíteni, azt gyorsan lerázom. Olyan elő szokott fordulni, hogy amikor csak egy-egy napot veszek ki valami miatt, akkor megkérdezi a főnököm, hogy sürgős esetben zavarhat-e.
10/16 anonim válasza:
Mérnök vagyok és szabadság alatt ritkán szoktak engem is hívni, ekkor tudok rászánni 1-2 percet a válaszadásra, különben megakadnak és hibáznak is.
Én is szoktam szabadságon lévő kollégákat hívni ha elkerülhetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!