Miért nem vesznek fel sehova? Soha nem fognak ezzel a végzettséggel engem komolyan gondolni?
Gépgyártástechnológiai technikus vagyok. Ez viszonylag sokrétű dolgot jelent, van, aki elmegy ezzel a végzettséggel CNC gépet kezelni, vagy esztergálni, vagy egyéb forgácsolási dolgot csinálni. A másik része meg elmegy egyetemre.
De az a baj, hogy ez egy középfokú műszaki végzettség. A gépészmérnök középfokú megfelelője. Tanultam gyártástechnológiát, sokféle anyagvizsgálatot, műszaki rajzot stb. Nem is firtatnám annyira, ha csak tanították volna és nem tanultam volna, de nem ez a helyzet. Én tanultam, és tényleg tudok művelettervet készíteni, ismerem a műszaki rajz készítés szabályait, a legtöbb jelölést műszaki rajzokon. (Rengeteg van, az összeset nem, de nem is szükséges tudni az összeset, de a legfontosabbakat igen, pl hegesztési jelölések, ezek alap dolgok.) Ismerem a műszaki rajz készítés szabályait, a szabványokat, az AutoCAD programmal igen jól tudok rajzolni, akár 3D-ben is, bár arra ott van a SolidEdge vagy Siemens NX.
És akkor nem akarnak engem komolyan gondolni. Önéletrajzommal semmi gond, legalább 3 hónapig szerkesztgettem, megmutattam legalább 10 embernek (akik értenek hozzá) és mind azt kondta, ez így nagyon jó.
Be is hívnak néha állásinterjúra (Pestre) de semmi. Hiába viszek magammal referencia munkát, igen bonyolult műszaki rajzokat, amiket AutoCAD-ben rajzoltam meg, műveletterveket, stb, nem vesznek fel sehova. Most is CNC gépet kezelek, de nem szeretem csinálni, de valami munka meg kell..
Műszaki előkészítő, gyártáselőkészítő, műszaki rajzoló stb. állásokat keresek, de semmi... Jó, oke, elég ha csak egy mérnök jelentkezik, őt veszik fel, de szerintem nekem (jóval) alacsonyabb a bérigényem, mint egy mérnöknek, így ha én is el tudom látni a feladatokat, akkor igazán nem értem, hogy miért nem vesznek fel.
Egyébként nem Pesten lakom, és elsősorban nem is ott keresek állást, csak beszoktam oda is adni, mert busszal azért ott lehet lenni 1,5 óra alatt.
Egyébként Nógrád-megyében lakom, sajnos, legelmaradottabb megye. De itt a környéken, 30 km-es körben, van legalább 8 gyár, mindenhova beadtam és semmi. Egyszer hívtak vissza, de oda sem vettek fel.
Teljesen el vagyok keseredve, szeretném azt csinálni, amit szeretnék, meg amit tudok, de sehol nem adnak esélyt.
Persze a jövőben el akarok menni egyetemre, levelezőn, de az nem most lesz, legalább 2-3 év még, még ha diákhitellel, akkor is.
De addig is nem fognak engem komolyan gondolni sehol? Németet beszélem körülbelül középfokon, de nyelvvizsgám nincsen.
22/f
Szerintem CNC-sként jelenleg sokkal jobban kereshetsz ma Budapest környékén, mint műszaki előkészítőként pl.
Ezekre az irodista munkakörökre pályakezdő mérnökök is pályáznak, ezért jelentős a konkurencia. Kétkezi munkára kevésbé, ezért kénytelenek jobban megfizetni is.
Egyébként sokat számíthat a lakhelyed is. Számomra is fura, amikor valaki 100 km-ről jelentkezik egy adott állásra, hiszen logikus ésszel végig gondolva is irreális onnan bejárni. Az meg jelentős terhet ró a jelölt nyakába, ha kikötöm, hogy csak akkor vesszük fel, ha közelebb költözik. (Munkába járási támogatás, bérlet támogatás, stb. miatt)
Igen, meglehet, de a CNC-t nem szeretem. Senki se szívesen dolgozik olyan munkakörben, amit nem szeret. Inkább keressek kevesebb pénzt, de ne undorral kelljen bemennem minden áldott nap.
Műszaki előkészítő, gyártáselőkészítő, műszaki rajzoló - tudod, ki jelentkezik ezekre az állásokra? Úgy van, ahogy gondolod: az ilyen-olyan gépészmérnök BSc.-ről kiesett ifjú titánok. És amíg ők jelentkeznek veled szemben, egyszerűen nem fognak felvenni. Ugyanannyit fizetnének neked is, mint nekik (nem biztos, hogy alacsonyabb a bérigényed), de az mégiscsak jobban mutat, hogy mérnököt alkalmaznak, nem holmi melóst. A multicégeknél az irodai munkát már most felejtsd el, oda diploma a belépő. Mindegy, mit tudsz, annyi diplomás van szerteszéjjel az országban, hogy megtehetik, hogy csak közülük válogassanak. Kis cégeknél talán még nem követelmény az oklevél, de ott meg garantált bérminimumnál többet ne várj. Egyébként is: a gépgyártástechnológiai technikust mindenütt lenézik. Úgy gondolják, ez gyakorlatilag a gépi forgácsolónak felel meg: a szakközépiskolában nem tanult szinte semmit, utána a kétéves technikusi képzésen az elméletet magas ívben lesz*rta, de legalább a műhelygyakorlat alatt megtanult annyit, amennyit a középiskola végéig kellett volna. Ezért aztán a munkáltatók úgy gondolják, hogy ezzel a végzettséggel már legalább nagyjából tud forgácsolni (az esztergagépet szemből közelíti meg, a darabot nem a szegnyeregre próbálja rögzíteni és felismeri a nóniuszt), többre viszont nem alkalmas. És az esetek 95-99%-ában igazuk is van, köszönhetően a hazai szakképzés mélyrepülésének. Ha technológus kell a cégnek, akkor inkább mérnököt vesznek fel, mert annak az egyetemen a fejébe vertek annyi gyártástechnológiát, hogy dolgozni is tud vele, a technológus meg az esetek többségében csak áll bamba arccal a gép mellett, hogy "mutassa mán meg főnök, mitkeecsinááni, mer' én nem értem eztet".
Ha műszaki területen értelmes munkát akarsz, akkor kell egy mérnöki diploma. Lehet, hogy azzal is csak irodai Excel-huszár leszel, aki a melós háta mögött állva méred a műveleti időket, de legalább nem kell sok műszakban dolgoznod és nem nagy nyakig koszos a nap végére, mégis jól keresel. Vagy irány külföld, ahol a szaktudást még meg is fizetik - igaz, ott melósként vár rád karrier.
#8 Ez jó volt! :D
Ha valami Nógrádi suliba jártál, akkor nem csoda, hogy nem tudsz elhelyezkedni sehol. Csak a gond van velük. Hiába tanulták 5évig a szakmát.... Egy 11éves jobban megtudná csinálni a forgácsolást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!