Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Az érdekelne, hogy mennyi...

Az érdekelne, hogy mennyi pénzt kap kézhez egy diplomával és mesterlevéllel rendelkező mentőtiszt?

Figyelt kérdés
2018. aug. 14. 19:55
 1/2 anonim ***** válasza:

Ez azért elég tág kérdés.

Hol dolgozik az adott mentőtiszt (OMSZ, magánmentés, honvédség, TEK, egyetem, stb...)? Hány éves munkatapasztalata van? Másodállásban dolgozik-e? Havi hány órát dolgozik? Van-e gyermeke, családja?

Szóval, ha te kérdező ezt nem tetted meg, akkor eljátszok én a fantáziámmal. Perpillanat én mentőtiszt III-ként vonulok, az orvosi egyetem alatt. Lehet, hogy azok, akik régebbi idők óta a szakmában vannak jobban át fogják látni, és hitelesebb választ adnak. Mivel oxyiológusi szakvizsgát szeretnék tenni, így eléggé belemásztam én is ebbe a témába már tizenévesen, szóval ha nem is feltétlen tudom bizonyítékokkal alátámasztani a mondandómat, de nagyon sok emberrel beszélgettem már, akik otthonosan mozognak a magyar mentésben.

Első példa:

Frissen végzett mentőtiszt vagy, megszerezted az Msc-t, és szeretnél elhelyezkedni az OMSZ-nál, másodállás nélkül. Ez a legalapvetőbb, legegyértelműbb a kérdés alapján.

Ebben az esetben, ha nincsen gyereked, és azt a havi 160-170 órát, ami meg van határozva adott hónapra ledolgozod, akkor olyan bő 200 ezer forint lesz a nettó béred.

Fontos tudni, hogy ez ha jól tudom 3 évenként emelkedik, a közalkalmazotti bértábla szerint.

Második példa:

30-35 éves vagy, egy gyermekkel megáldva. Az egyetem elvégzését követően minden idődet az OMSZ-nak áldoztad, és a mai napig is ott dolgozol. Ezáltal onnan keresni fogsz körülbelül 250-260-270 ezer forintot. Ha tegyük fel sokat 24 órázol, akkor bőven lesz időd olyan másodállást találni (kórház, sürgősségi), ahol ugyancsak megkereshetsz 80-100 ezer forintot. Ebben az esetben nyilván többet dolgozol, de hazaviszel hónap végén egy szűk 400 ezret.

Harmadik példa:

Magánmentőként dolgozol, speciális mentőként (vízimentő, légimentő, barlangimentő, kutató-mentő, hegyimentő, motoros mentő), vagy akár külföldön. Általában azt mondják külföldön nem ismerik el a diplomádat, és ez sokszor így is van, de majdnem minden országban meg lehet találni azt a szervezetet, ami számára elfogadható lesz, főleg msc-vel. Ilyen például egy osztrák sípálya, ahol síelő mentőként (hegyimentőként) végezheted a napi munkád. Ezekkel az állásokkal jóval többet lehet keresni, mint a magyar állami földi mentéssel, de nyilván kell hozzá az a tapasztalat. Tehát pályakezdőként ez nem elérhető szinte senki számára. Ismerősök közül ezekre két példát tudok mondani;

Az egyikőjük légimentő (ugyanúgy OMSZ-nál), háromgyerekes családapa, körülbelül 350-400 ezer forintot visz haza havonta.

Másik tiszt pedig októbertől-áprilisig hegyimentő, áprilistól-októberig pedig Balatonnál vízimentő. Család nélkül ő is olyan 350 körül keres.

Tehát egyetemistaként az a véleményem, hogyha akar valaki, akkor jól is fog keresni. Nyilván a speciális mentés kritériumokkal bír, de talán mindenkinek vannak olyan hobbijai, ami előnyt jelent ilyenkor.

Idősebb, nagyobb rutinnal rendelkező, tapasztalt mentősök fizetéséről nem írok semmit, mert bár hallottam egy-két dolgot, de az már lejárt lemez. Nem most volt, és ha nem is jött az az x százalékos emelés az OMSZ-nál, de azért emelkedett annyit, hogy az én tudásom abban a kategóriában már hiteltelen legyen.

Remélem tudtam segíteni.

Ui.: Ha még a felvételi előtt állsz, és nem kezdted el az egyetemet, akkor én azt javaslom, hogy próbáld meg az orvosit. Nem ismerek olyan tisztet, aki nem azért kezdte el az egyetemet, mert nem élt-halt a segítségnyújtásért. Azt a szakmát nem lehet, és nem is fogod tudni a pénzért csinálni. Lelkileg egy pályakezdőnek hatalmas lökés, de amint ez a lökés elfogy, és látni fogod a realitást, akkor rájössz, hogy minimális visszaigazolást kapsz a munkádért. Mind személyi feltételekben, mind anyagilag. Ha pedig a pénz érdekel, akkor azonnal elkezded utálni a munkádat, miután az az első adrenalin, amit a sziréna hangja ad, kimegy belőled.

Sok sikert!

2018. aug. 17. 20:43
 2/2 anonim ***** válasza:
50%
Az első totálisan leírta az igazságot. Nincs mit hozzáfűzni a továbbiakban.
2018. aug. 17. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!