Mi az oka, hogy valakit túlhajszolnak, mindenki mást meg sosem?
Nem velem történt az eset, de van egy kollégánk, akit rendszeresen túlhajszolnak.
Pl. pénteken 16.00-kor kapta a telefont, hogy valamit XZ kolléga elrontott, meg kellene gyorsan csinálni. Szombaton is melózott.
És erre az emberre gyakran rásóznak ilyen dolgokat, a többiekre meg sosem, vagy legalábbis kiszámítható módon. Ez miért van? Pedig jóban van a főnökkel, gyakrabban beszélgetnek, mit a többiek - igaz nagyobb arca is van. Kicsit az a benyalósabb alkat, mégis úgy tűnik, pofára esett ezzel.
Ez miért lehet?

Azért van ez így, mert van, aki túl lehet hajszolni és van, akit nem. Ha a kolléga jól végzi a munkáját és lelkes, rá lehet lőcsölni más hülyeségeit is, akkor a nyakába is fogja kapni a rengeteg fost. Aki viszont reménytelenül bamba, azt nem hajszolják túl: az a jó, ha minél kevesebbet dolgozik, mert annál kevesebb hibát követ el - lásd a kérdésedben XZ kolléga, akit nem fognak megkérni, hogy javítsa a hibáját, mert csak még jobban összekuszál mindent. Olyan is van, akit nem lehet munkaidőn túl hajtani, nem hagyja magát. Az ilyeneket sem szokták nagyon hajszolni a főnökök.
De a jól dolgozó, lelkes, szervilis munkavállaló aranybánya, mert mindent meg lehet vele csináltatni.
ez kicsit ellentmond a munkahelyi morálnak.
Akkor egy kicsit érdemes "link"-ebbnek lenni, nem annyira hogy kirúgjanak, de még annyira, hogy ne bizzanak rá mindent?

"Nem tudom, hol éri meg a munkaadómnak ez"
Amíg bírtad, elvégezted legalább két ember munkáját, egy fizetésért. Ez megéri a munkáltatónak, mert kevesebb a bérköltség. Most táppénzen vagy, majd valamelyik hasonló igavonó kollégád helyettesít, megint csak spórol a munkáltató. Ha visszamész, azzal számolnak, hogy ugyanilyen lelkes leszel, folytatódik a spórolás. Ha meg nem leszel hajlandó egy fizetésért dupla munkát csinálni, akkor kirúgnak és keresnek olyat, aki megcsinálja. Sajnos ha egyszer "elkapatod" a munkáltatót, nehéz visszaállni a normális kerékvágásba.

Nekem egyenesen megmondta a főnököm, hogy hiába van alacsonyabb végzettségem és kevesebb munkatapasztalatom, mint a kollégámnak, nekem KELL vinnem a projektet, mert tudja, hogy akkor biztos teljesítve lesz.
Ehhez tudni kell, hogy a kollégám a minimalista példaképe. Úgy áll a munkához, hogy mások is odaférjenek. Ha úgy tartja kedve, nem foglalkozik a minőséggel, csak ki tudja pipálni az adott lépést. Mégis, a végzettsége és munkában töltött évei miatt többet kap nálam. De kevesebbet dolgozik valójában.
Vérlázító, de ez van.
Amikor már túl sok, akkor eljövök betegszabadságra. Volt már rá példa, hogy e-mailben keresett meg a főnök, hogy amit távmunkában el lehet végezni, tegyem már meg.
Megírtam neki, hogy nem vagyok olyan jól, hogy minőségi munkát tudjak végeni.
Természetesen, megvártak vele...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!