Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mi az oka, hogy valakit...

Mi az oka, hogy valakit túlhajszolnak, mindenki mást meg sosem?

Figyelt kérdés

Nem velem történt az eset, de van egy kollégánk, akit rendszeresen túlhajszolnak.

Pl. pénteken 16.00-kor kapta a telefont, hogy valamit XZ kolléga elrontott, meg kellene gyorsan csinálni. Szombaton is melózott.

És erre az emberre gyakran rásóznak ilyen dolgokat, a többiekre meg sosem, vagy legalábbis kiszámítható módon. Ez miért van? Pedig jóban van a főnökkel, gyakrabban beszélgetnek, mit a többiek - igaz nagyobb arca is van. Kicsit az a benyalósabb alkat, mégis úgy tűnik, pofára esett ezzel.

Ez miért lehet?

2018. febr. 11. 11:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért van ez így, mert van, aki túl lehet hajszolni és van, akit nem. Ha a kolléga jól végzi a munkáját és lelkes, rá lehet lőcsölni más hülyeségeit is, akkor a nyakába is fogja kapni a rengeteg fost. Aki viszont reménytelenül bamba, azt nem hajszolják túl: az a jó, ha minél kevesebbet dolgozik, mert annál kevesebb hibát követ el - lásd a kérdésedben XZ kolléga, akit nem fognak megkérni, hogy javítsa a hibáját, mert csak még jobban összekuszál mindent. Olyan is van, akit nem lehet munkaidőn túl hajtani, nem hagyja magát. Az ilyeneket sem szokták nagyon hajszolni a főnökök.

De a jól dolgozó, lelkes, szervilis munkavállaló aranybánya, mert mindent meg lehet vele csináltatni.

2018. febr. 11. 11:49
 2/11 A kérdező kommentje:

ez kicsit ellentmond a munkahelyi morálnak.

Akkor egy kicsit érdemes "link"-ebbnek lenni, nem annyira hogy kirúgjanak, de még annyira, hogy ne bizzanak rá mindent?

2018. febr. 11. 11:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan. Meg kell csinálni, amit muszáj, de semmivel sem többet. Akkor ugyanis hamar felfedezik, hogy te vagy az igavonó barom, akinek mindent a nyakába lehet akasztani és a főnököd, illetve a kollégáid is így fognak kezelni, amíg csak bírod. De megfizetni nem fogják.
2018. febr. 11. 11:58
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ó, velem is ez volt. Próbáltam korrekt lenni, segíteni - csak lehúztak. Utána időnként szarabbul csináltam dolgokat, hogy kicsit békén hagyjanak.
2018. febr. 11. 12:00
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Pont most megyek táppénzre ilyesmi miatt. Nem adok ki a kezemből középszerűnél rosszabbat, csak a tempó miatt nem törekszem tökéletesre általában, de ha megtehetem, igenis szakemberhez méltót teszek le az asztalra. Ezt értékelik is (nem pénzzel), de amikor feleannyi ember van, mint kellene, és átlag nap legalább háromfelé vagy egyszerre, akkor felőrlődsz. Néhány porckorongom most hasonló lelkiismeretességű szakemberek összmunkáját kéri, meglátjuk, mennyire járnak szerencsével. Nem tudom, hol éri meg a munkaadómnak ez.
2018. febr. 11. 13:22
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudom, hol éri meg a munkaadómnak ez"

Amíg bírtad, elvégezted legalább két ember munkáját, egy fizetésért. Ez megéri a munkáltatónak, mert kevesebb a bérköltség. Most táppénzen vagy, majd valamelyik hasonló igavonó kollégád helyettesít, megint csak spórol a munkáltató. Ha visszamész, azzal számolnak, hogy ugyanilyen lelkes leszel, folytatódik a spórolás. Ha meg nem leszel hajlandó egy fizetésért dupla munkát csinálni, akkor kirúgnak és keresnek olyat, aki megcsinálja. Sajnos ha egyszer "elkapatod" a munkáltatót, nehéz visszaállni a normális kerékvágásba.

2018. febr. 11. 13:26
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Nekem egyenesen megmondta a főnököm, hogy hiába van alacsonyabb végzettségem és kevesebb munkatapasztalatom, mint a kollégámnak, nekem KELL vinnem a projektet, mert tudja, hogy akkor biztos teljesítve lesz.

Ehhez tudni kell, hogy a kollégám a minimalista példaképe. Úgy áll a munkához, hogy mások is odaférjenek. Ha úgy tartja kedve, nem foglalkozik a minőséggel, csak ki tudja pipálni az adott lépést. Mégis, a végzettsége és munkában töltött évei miatt többet kap nálam. De kevesebbet dolgozik valójában.

Vérlázító, de ez van.

Amikor már túl sok, akkor eljövök betegszabadságra. Volt már rá példa, hogy e-mailben keresett meg a főnök, hogy amit távmunkában el lehet végezni, tegyem már meg.

Megírtam neki, hogy nem vagyok olyan jól, hogy minőségi munkát tudjak végeni.

Természetesen, megvártak vele...

2018. febr. 11. 16:44
 8/11 anonim ***** válasza:
Általában két oka van, vagy az, hogy hagyja magát, vagy az, hogy ki akarják rúgni, és jól kifárasztják előtte, mint a horgászok a halat, hogy könnyebb legyen.
2018. febr. 12. 06:54
 9/11 anonim ***** válasza:
A betegszabadságot ők fizetik 15 munkanap erejéig, közben egy gyanútlant betesznek a helyedre három helyett dolgozni, nyilván gyorsan betanul majd, meg semmi baja se lesz... Szerintem piszok nagy a deficitje ennek az észjárásnak, de azért persze a budipapíron kell spórolni.
2018. febr. 12. 07:43
 10/11 anonim ***** válasza:
Nagyapám fuvaros volt, lovasszekérrel járt. Egyszet beleragadtak a sárba, anyum is ott volt vele. Az egyik lovat ütötte nagyapám, a másikat nem. Anyum kérdezte, a másikat miért nem. Nagyapam annyit mondott: azt hiába ütöm, úgyis csak áll, azt kell ütni, amelyik húzza.
2018. febr. 14. 11:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!