Miért nézik/hülyézik le a szakmunkást?
Ez az egyik problémája az országnak, hogy kevés a szakmunkás és túl sok a diplomás.
Az én nagypapám mindenkit lenéz, aki nem diplomás munkát végez, szóval ez nem csak az utóbbi időben alakult ki. Pedig szerintem egy szakmunkás is kereshet jól, ha jó abban amit csinál.
Négyesnél a pont.
Egyébként mindig is voltak és mindig is lesznek ilyen emberek. Kétféle diplomás van: az egyik azért gürcöl évekig, hogy aztán olyan munkát végezhessen, amit megálmodott magának. A másik be lett nyomva egyetemre, mondván, hogy másképp szedheti a szemetet. Utálja, utálta, nem is érdekli a szakma, csak úgy van a kis papírkájával és örül a fejének, hogy most aztán nagyon nagy ember lett belőle.
Persze, hogy az ilyenek lenézőek: mert kb. ez az egyetlen érték bennük...
Én sosem néztem le senkit, sem a nyolc általánossal rendelkezőket, sem a diplomásokat. Utóbbiakon viszont jót szoktam mulatni. Már némelyiken, persze. Rengeteg köztük aki buta mint a tök, mégis okoskodik, mert ő a diplomás, ő az ész :D
Az én álommunkámhoz nem kellett diploma, nem is szenvedtem vele feleslegesen, szóval - mily' szörnyűség! -, csak az OKJ-s szakig jutottam el. Azt se fejeztem be, mert végül nem kellett a papír.
A múltkor kerestem egy új tagot a bandámba és jelentkezett egy bölcsész diplomás úriember, aki már az első személyes találkozásnál, kérdés nélkül előadta, hogy nem baj, ha nem tudjuk jól kiejteni az angol szavakat - WTF, állandóan külföldön vagyok, anyanyelvi szinten beszélek -, meg nem mellesleg majd segít megérteni a dalszövegeket. Azt hittem, hanyatt dobom magam :D
Azóta sem érti szegény, hogy miért nem vettük be...
"hajlamosak lekezelő stílusban kioktatni az öreg , tapasztalt szakmunkást"
Nem tudom hol laksz, ezt hol tapasztaltad. De Debrecenben ez egyáltalán nincs így. Itt egy jó villanyszerelőt 5-6 alkalommal fel kell hívni, és rimánkodni, hogy jöjjön már el felszerelni a csillárt. Vagy a múltkor a csapom kezdett csepegni, a vízszerelőnél volt akkora várólista mint a fogorvosnál, 3 hét múlva tudott csak eljönni és megcsinálni.
Percre pontosan érkezett, megbütykölte negyed óra alatt a csapot, feltakarított, felmosott maga után, elkért 8 ezer forintot, adott nyugtát és elrobogott. A csap tökéletes lett.
Nem tudom mások hogy gondolják, de én ölni tudnék egy jó festőért vagy asztalosért.
Eleve primitívségnek tartom azt, ha valaki lenéz egy másik embert, mert annak olyan a végzettsége amilyen. Ráadásul pl.ügyvédet minden sarkon talász (más kérdés, hogy milyeneket), de pl. burkolót már nem nagyon...
Szerintem az, hogy ezt így fogalmazod meg, implikálja, hogy te meg a szülői támogatást nézed le, innentől meg miért kéred számon máson?
Amúgy jogos lenne amit mondasz, ha nem lennél te is ugyanolyan előítéletes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!