Jövedelemigazolsát köteles-e a munkáltató kiállítani? Igen vagy nem?
Van egy nagyon egyszerű kérdésem. Igent vagy nemet várok válaszként.
Ha egy alkalmazott a munkáltatójától jövedelemigazolást kér (hogy mire ahhoz senkinek semmi köze de nem is kérdezi senki....) akkor azt a munkáltató köteles-e kiállítani?
Igen vagy nem?
Igen. Jó sejtettem hogy ez a válasz magam is így gondoltam.
Oké.
Akkor itt a gyakorlati szitu kérem a megoldást. Kettő hete járok a munkáltató nyakára kettő hete kérem hogy töltse ki a papírt ha nem kértem szóban 10x egyszer se + 1x már írásban is. Nem kapom meg.
Indok duma az van majd holnap most nem de ekkor de akkor most nincs itt a pénzügyes (miközben ott van...).
Na ez a szitu.
Kérdésem: mit tehetek én agy egybites alkalmazott ha kérem 1x, 2x, 3x, Xx alkalommal és nem kapom meg?
Hova fordulhatok? Mert ez egy egyszemélyes vezetésű cég, és ha már a "legfelső szinten" akad el a dolog én még mit tehetek?
# 3
Igen.
Nem kérsz, hanem most már akarsz, szükség van rá. Addig ott batod a rezet az irodában, ameddig kezedbe nem adják!
Kibatott-lusta aktakukacok...
Legfeljebb felmondanak, de akkor is ki kell adniuk:DDD
Munkaügyi bíróságot is emlegetheted...
Sajnos naiv vagy ha azt hiszed hogy a "lusta" aktakukacok vannak a háttérben okként.
Én egész mást sejtek... ugye ezen az igazoláson a btto és nettó bérről is nyilatkozni kell és amit a munkáltató odaír azt felelősséggel írja oda.
De ha netán kiderül hogy nem is annyival vagyok bejelentve amennyivel állítólag be vagyok és ráírja a papírra hogy a hivatalos összeget miközben a háttérbn el van sumákolva a bejelentés és csak minimálra vagyok bejelentve (pl) akkor már érthető miért is nem akarja kiadni.
Nem baj majd bemegyek a nav ügyfélszolgálatra és ott minden kiderül.
Csak aztán az a kérdés ha kibukik a sumákság azzal mit teszek majd...
De ha már itt tartunk sajnos az sem igaz hogy "kirúghat de akkor is ki kell adnia" mert kirúghat úgy is hogy nem adja ki.
# 5
Nem írtad, hogy sumákosan dolgozol és mennyi ideje...találjuk ki?????
Battus, ott a munkaszerződésed, benne a fizetés megadásával, annyit kell kapnod plusz a túlóra...ilyesmi.
Egy szerződést nem fog 1 cég sem meghamisítani neked, annak stimmelni kell esetleges ellenőrzések miatt vagy baleset kivizsgálása kapcsán is.
Az a kérdés, hogy te kézbe többet kapsz havi fizuban kiegészítések-pótlékok nélkül, mint a szerződésben írva?
Ha többet, akkor sumizás van, ezért váratnak, de erről tudnod kell, ha írni-olvasni-számolni tudsz.
A navnál biztosan minden kiderül, de hogy mindenki derül e a végén....a melódnak biztosan annyi bukta esetén...leépítés címén.
Elbocsájtás esetén ki kell adni a cégnek a kilépő irataidat és ez is benne van és csak akkor írod alá átvételüket.Addig a cég alkalmazásában vagy jogilag és még munkát-fizetést-kártérítést is követelhetsz...Amennyiben ezt nem teszik, nekik lesz rosszabb...munkaügyi bíróságon bejelenteni, feketézés, csalás...ott a papíron-navnál a bizonyíték.
"Battus, ott a munkaszerződésed, benne a fizetés megadásával, annyit kell kapnod plusz a túlóra...ilyesmi. "
Annyit is kapok. De ez semmit se jelent a világon mert ki tudja hogy 150-et kéne kapjak annyit kapok de vajon bejelentve mennyivel vagyok?
Lehet csak minimállal?
Na lehet ezért nem adják ki a jövedelemigazolást? Mert abban azt kéne igazolniuk hogy van 150 nettóm miközben lehet csak 85 nettóm van a nav felé... (ld minimálbéres bejelentés)
# 7
Nagyon elbatott cégnek kellene lennie, ha ilyet mernének.
Adóbevallásnál kibuknának simán....A 8-as válaszoló jól írja.
Téged csak szívatnak és ennyi.Legyél rámenősebb.
Kérj a cégre egy adóellenőrzést, ha ennyire fúrja oldalad és nem hiszed a dolgot, de a cég is "jutalmazza" majd neked;)
"Kérj a cégre egy adóellenőrzést, ha ennyire fúrja oldalad és nem hiszed a dolgot, de a cég is "jutalmazza" majd neked;)"
Folyamatban.... megyek a navhoz és lekérdezem.
És ha kiderül "valami" fel is jelentem őket a navnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!