A pincérek mire fel várnak el 10% borravalót? Illetve egyéb "szolgáltatói szektorban" dolgozók úgyszintén?
Van pár olyan tipikus munkakör, ahol kb. kimondatlanul is elvárják a borravalót vagy a hálapénzt. Mire fel? Van fizetésük, benne van az árban vagy az adóban. Amit csak így kapnak az meg a "láthatatlan jövedelem", amit csak úgy "puszira" elvárnának, azért amiért a munkaköri leírásukat teljesítették.
Most ezt mégis hogy? Vagy mindenki más is, ha elvégez egy feladatot irány a főnökhöz, "aggyonmá' 10% pluszt, mer' megcsiná'tam ám"... Ugye, hogy nem?
Úgy érzem ezek az emberek a semmire várnak egy kis pluszt, ami nem is járna nekik.
Íme szépen sorban az ilyen tipikus lejmolósok:
Pincér
Orvosok egy része
Szerelők
A szeméttelep őre
Postás (Nagymutter nyugdíját mindig kerekíti lefelé)
Benzinkúton az a csicskás aki csak úgy ott van és odajön random ablakot "tisztítani"
Ápolónő
Pizzafutár
stb.
Ahol eddig jártam külföldön és ott étteremben ebédeltem, ott felszámolták a borravalót is, nálunk is olvastam arról, hogy tervezik ezt bevezetni, és akkor nem a vendégen múlik, hogy ad-e vagy nem, és ha ad, akkor mennyit.
Most, amit hallok (nem biztos, hogy mindenhol ez van), hogy egyrészt a vendéglátásban eleve nem biztos, hogy rendes bérre vannak bejelentve az alkalmazottak, vagy teljesítménybér, vagy minimálbér/bérminimum van papíron, aztán vagy kapnak mellé mást is, vagy nem, esetleg a borravalóval egészítik ki, illetve nem is mindenhol tarthatja meg a dolgozó a borravalót.
Több helyről hallottam már (étterem, benzinkút, pizza futár), hogy nem rendes bérre van bejelentve, hanem a munkáltató eleve úgy kalkulál, hogy +jatt, ami persze undorító, mert jattot vagy kap, vagy nem..
Másrészt egyszer dolgoztam egy étteremben, ott a borravalót a pincérek elosztották nap végén, aki a pultban állt egész nap, az is kapott ugyanannyit, mint a főpincér pl.
Meg vannak olyan helyek is, ahol a borravalót is oda kell adni a főnöknek..
Egyébként én se szeretem ezt a jattolást, jobb lenne, ha konkrétan benne lenne az árban.
Az a gond, hogy pincér, pizzafutár stb.-nél államilag kellene szabályozni, hogy mennyi fizut kellene adnia a munkáltatónak, mert a mostani rendszerben teljesen megértem a borravalót, ha a kiszolgálás tényleg jó. Ott ügyeskednek, ahol tudnak, és botrányosan keveset adnak nekik. Közben a munka stresszes, 1000 dologra kell odafigyelni, az átlag magyar vendég nem éppen a kedvességéről és az illemtudásáról híres...
Mondjuk az orvosoknál én sem értem... sok nőgyógyász, főleg magándoki, hülyére keresi magát, és emellett még húzzák is a szájukat, ha szülés után anyuka nem ad oda 50e-t borítékban... (enm az összes, de vannak)
Arról nem tehet a vásárló, hogy rosszul árazták be a menüket és ezért nem tud vagy esetleg nem akar többet fizteni az étterem tulajdonos a személyzetének.... Nem lesz hírtelen paraszt a vásárló, mert a megadott árat fizeti ki.
Én naponta legalább 1-2x rendelteltem naponta az elmúlt 2 évben. Soha sem adtam borravalót, maximum 50-90 forintot nem kértem vissza, hogy pont úgy jött ki a szálma, mert nem szeretek az aprókkal szórakozni.
Maximum akkor tudom elképzelni a borravaló adást, akármilyen szakmáról is legyen szó, ha valami extra dolgot csinál, ami nincs benne a munkaköri leírásában. Végülis erre való a borravaló... ez nem sajnálati pénz.
Borravaló után nem kell adózni kedves kérdező. Neked szerintem az fáj, hogy ezek az emberek jobban keresnek nálad.
De sose késő szakmát váltani 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!