Mit lehet egy ilyen kollégával kezdeni?
Ketten dolgozok vele egy irodában, ugyanazt a feladatot látjuk el. Így ha bárki bármit elront, nem lehet visszakeresni melyikünk hibájából történt. A kedves kolléganőm nem túl jól végzi a munkáját, sok hibát ejt, de mindig úgy intézi, hogy úgy tűnjön én tévedtem. Ha elront valamit, felhívja a főnököt, hogy valami hibát talált, segítsen már megoldani, ő nem is érti hogy történhetett ez meg. Nem mondja konkrétan hogy én voltam, de mivel ketten vagyunk, és ő értesíti a főnököt, neki (mármint a főnöknek) egyértelmű ki hibázott.
Sokáig fel sem tűnt, de a főnök egyre többet hivat be magához, hogy figyeljek jobban a munkámra. Utoljára már célzott rá, hogy ha nem változtatok megválik tőlem.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Ha ezt elmondom a főnöknek, olyan lesz mintha utólag kifogásokat keresnék, úgyse hinne nekem. Főleg hogy a kolléganőmet sokkal jobban kedveli. Már ott tartok, hogy ellenőrzöm a kolléganőm munkáját is, hogy véletlenül se legyen benne hiba, de így még a sajátommal nem haladok.
Mit lehet egy ilyen kollégával kezdeni?
Meg kell fejelni a kollégát.
(Ez a konfliktusok kezelésének protokoll-szerinti, legdiplomatikusabb eljárási módja.)
Egy próbár megérthet, de szerintám már felesleges: vegyél ki 1-2 hét szabi, ha visszamentél nézz át mindent (és ha hibákat találsz akkor irány a főni) , mert ugye kizárásos alapon te nem lehettél a ludas. Vagy észbe kap a főni vagy nem.
De mondom , szerintem itt már sok mindent nem tehetsz, elkéstél vele, az első masodik ilyen alkalom után kellett volna tisztázni a helyzetet a kollegával és főnökkel.
Nem károgás, de te már ki vagy rugva, csak még nem közölték.
Keress állást, és máskor legyél ügyesebb.
(azért a kollegát búcsúzóul egy péklapáttal arconsimogatni ne felejtsd el.)
Érdekes egy munka lehet, ahol irodában dolgoztok (gondolom gépen) és nem lehet visszakeresni, hogy ki mit csinált..
Egyébként egyetlen megoldás, ha leülsz a főnököddel és elmondod neki mindazt, amit ide leírtál.
Beszélgetni a főnökkel.
Egyébként, ha nem lehet visszakeresni, hogy ki mit csinált, akkor honnan tudod, hogy nem te hibázol annyit?
Én megkérném szétbontani a munkafolyamatokat.
Mert pl ha a te hibás kimutatàsod alapján dolgozik akkor evidens hogy ő is hibàsan dolgozik akkor.es forditva.
A hibák mennek tőled hozzá és hozzád tőle. Erre kell megoldás a főnöktől.
Van egy-két megoldás, amelyeket lényegében felsoroltak már előttem páran.
Elméletileg megteheted azt is, hogy amikor végzel egy folyamattal, azonnal, direktben elküldöd a főnöködnek a befejezett állapotú eredményt, - abba hiába is piszkál bele utólag valaki, bukta.
A másik ötlet:
Nemes egyszerűséggel eldugod a kész fájlokat - lehetőleg egy olyan helyre, ahová rajtad vagy/és a főnöködön kívűl senki nem tudja tiszteletét tenni.
Amikor a szőnyeg szélére hívnak, a főnök gépén előkeresitek az érintett munkaanyagokat és megnézitek, - a te igazolásodra, - hogy mikor, miben, ill. miért módosultak.
A fentiek ellenére is javaslom, hogy beszéljétek meg az általad tapasztaltakat a főnököddel négyszemközt, - már csak azért is, hogy a rosszhiszemű "kolléga" szétdurranjon a kíváncsiságtől és ne érezze magát biztonságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!