Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért írják hogy itthon...

Miért írják hogy itthon egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány? Ez nem igaz.

Figyelt kérdés
Szerintem inkább van munkanélküliség. Nagyon nehéz bekerülni egy céghez, kérem írja már meg valaki hogy igazam van. Legutóbb pl. 2 hónapot sikerült dolgozni, kib@@szott a főnök mint a szemetet. Persze szerintem frankón belémszuggerálták hogy milyen irdatlan jól keresek, értsd nem min. bér. Tiszta jófejek. Nyavajognak a cégek hogy nem találnak munkaerőt: fizetés min. bér. Ez valami vicc lesz. Vélemények?
2017. jan. 21. 21:00
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó: de van munkaerő hiány, csak nem azon a területen, ahol te próbálsz elhelyezkedni! Nem rég volt a tévében pl. hogy pékekből, cukrászokból nagy a hiány, sok helyre keresik őket, csak éppen minimálbért fizetik mindenhol, és annyiért meg sokan nem akarják elvállalni. Vagy lelépnek külföldre vagy keresnek itthon másik melót, ami jobban fizet, hiába ilyen irányú a szakképzettségük.
2017. jan. 22. 09:24
 12/26 anonim ***** válasza:
45%

Mi a munkaerőhiány? Jellemzően az, amikor szinte mindenki el tudott helyezkedni valahol, leginkább a szakmájában, és a nyitott pozíciókra alig akad ember. Hazánkban elég sajatosan értelmezik ezt a szót, amit inkább úgy írnék körbe, hogy alacsony, nevetséges fizetésért, nagyon sokat dolgozni hajlandó emberből(biorobtoból) van kevés. Elvrások nagyok, de a cégek például azt is keresik, hogy kit a legkönnyebb betanítani, mert ha sokat kell vele foglalkozni, az már veszteség. Ezért az irreális elképzelések az iskoláztatást illetően.

Ez a munkáltatói oldal.

A munkakeresőket sem kell félteni, hiszen sokan keresnek szakképzettség nélkül állást, vagy értéktelen végzettséggel munkát. Náluk is tapasztalható az elvárások elrugaszkodása itt-ott (jellemzően pályakezdőknél) de leginkább a munkáltatók azok, akiknek nincs összhangban az elvárás a kínálattal, értsd inkább felvesznek másikat, csak ne kelljen a dolgozó kishangyába befektetni, akár képzés akár más motivációs területeken. Apropó, motiváció. Érdekes az az elvárás, hogy legyél motivált, proaktív semmi fizetésért, hatalmaskodó hozzáállásért, robotoltatásért, és "fogd be az arcod, nem osztott a főnökség lapot"-hozzáállásért.

2017. jan. 22. 09:43
 13/26 anonim ***** válasza:
75%

A munkanélküliek többsége: aluliskolázott, szakmanélküli vagy kevés szakmai tapasztalattal rendelkező emberek, akik nulla munkáért várnak el magas fizetést.

Munkaadók, szakembereket keresnek, aki sok munkáért adnának minimálbért vagy annál hagyafaxnyival többet. De mivel ennyiért nem igazán mozdul meg senki, így náluk hiány jelentkezik.

Amúgy a munkáltatók azért nem adnak több fizut, mert nagyon drága a munkaerő, az a rengeteg járulék és plusz kiadás megviseli a munkáltatókat. Persze más a helyzet egy multinál, ahol nagy a nyereség, mint mondjuk egy kisvállalkozásnál, ahol nehezebb kitermelni a munkaerő bérét. Ahhoz, hogy valaki 100ezer nettót vigyen haza, akkor munkáltatónak 186ezret kell kifizetnie. Ez a baj az egész rendszerrel.

2017. jan. 22. 11:05
 14/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek aki írt, de mégegyszer leírom én azt veszem csak észre, hogy kegyetlen nehéz bekerülni egy céghez, fizetés 100-200 nettó per hó, diplomával, mondjuk gyk-n szinte mindenki diplomás úgyis vagy OKJ-s. A cégeknek meg van pofájuk kijelenteni hogy bocs nem találunk munkaerőt mert nem motivált a jelentkező és nem képzett. Onyád.
2017. jan. 22. 11:20
 15/26 A kérdező kommentje:
Jaj nem akarlak megsérteni utolsó de mindig előkerül ez a "munkaadónak ennyibe meg annyiba kerülsz" szöveg, ez a legtrébb mind közül.
2017. jan. 22. 11:21
 16/26 A kérdező kommentje:
És frankón azt sem értem miért kell kirúgdosni az embereket 2 hónap múlva, biztos ettől "megkomolyodnak".
2017. jan. 22. 11:23
 17/26 anonim ***** válasza:
Középiskolában ezt más vonatkozásban úgy nevezték az adott tantárgyból, hogy relatív túlkereslet és relatív túlkínálat. Szóval erre a kérdésre lefordítva relatív munkanélküliség és relatív munkaerőhiány van. A részleteket meg már kiveséztük, nem kell túlragozni.
2017. jan. 22. 16:14
 18/26 anonim ***** válasza:
42%

"miért kell kirúgdosni az embereket 2 hónap múlva"

Mert 2 hónap alatt kiderült, hogy semmitérő munkaerőt sikerült felvenni, és úgy döntenek inkább keresnek másikat. Az ilyenektől jobb megszabadulni, mert több kárt tudnak okozni, mintha ott se volnának. (Tapasztalat)

2017. jan. 22. 19:21
 19/26 anonim ***** válasza:
Ismerek olyan cégeket, akik nem akarnak hosszú távra felvenni embereket bizonyos munkákra, csak diákokat nem mindig kapnak. Próbaidő alatt indokolni sem kell a felmondást. Nem biztos, hogy a dolgozóval van baj, az sem biztos, hogy a munkáltatóval. Én is mondtam már fel próbaidő alatt, mert találtam jobbat közben, sőt, elég változatos indoklásokat hallottam, pl. volt, aki azért nem maradt meg egy irodai munkában, mert nem bírt annyit ülni, aztán olyat is hallottam, hogy valaki azért mondott fel egy felállványozott raktárban, mert tériszonyos. Nem mindig jön össze a cég és az ember, a próbaidőnek ez is a lényege, hogy még az elején kiderüljön pl. ez is, hogy tudnak-e hosszú távon együtt dolgozni, ettől még külön-külön lehet mindkét fél jó, csak együtt nem megy, van ilyen. Meg nyilván ott vannak, akik ezzel visszaélnek, de azok azzal is visszaélnek, amikor egy dolgozó után támogatás jár, és csak addig alkalmazzák, amíg jár a támogatás. Hallottam ilyen sztorikat pl. Start kártyával kapcsolatban vagy megváltozott munkaképességűekről is.
2017. jan. 22. 19:32
 20/26 anonim ***** válasza:
0%

A munkahelyemen úgy van munkaerő hiány, hogy nem találnak megfelelő embert. Pl mérnököt, akinek van tapasztalata, és vállalja a 4 műszakos beosztást is és a túlórákat, mert a diplomás fiatalok nagy részének már nem akaródzik ezt a kényelmetlenséget elviselni, pedig megfizetik: 500e nettó felett lehetne keresni.

Nem találunk hónapok óta olyan anyagmozgatót, akinek targoncás jogosítványa és érettségije is van, de lenne ereje és akarata a fizikai munkához-emelgetésekhez is. Aki jött hamar elment, mert nem tettszett neki, hogy kézzel is kel pakolni, pedig magyarországi viszonylatban jó a bér.

Ha akkora a munkanélküliség, akkor miért nem vállalják ezeket a feltételeket?

2017. jan. 22. 19:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!