Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hol van az a sok munkahely?

Hol van az a sok munkahely?

Figyelt kérdés

Elég gyakran látom munkakereséssel kapcsolatos kérdéseknél azt hogy: "aki keres az talál" "óriási a munkaerőhiány" stb, akik ilyeneket írnak főleg tőlük kérdezném hogy mégis hol van az a hatalmas munkaerő hiány?

Azokra a munkahelyekre gondolnak ahol feketén, 12 órázni kell havi 80 ezer forintért? Vagy a közmunkára? Egy kisvárosban nincs autóipar, csak büdös kocsmák, néhány mezőgazdasági multi akik max nyáron tudják felszívni a munkanélküliek egy részét, meg vannak még az állami munkahelyek amik a foglalkoztatottság nagy részét kiteszik, és csak kihalásos/haveri alapon lehet bejutni.

Még minimálbérért sincs normális munkahely ami nem teszi tönkre az embert rövid távon.

Egyetlen lehetőség hogy az ember felköltözik valamilyen nagyvárosba, ahol kaphat valamilyen autóipari vagy más zombi munkahelyet, 3 műszakban, 100 ezer forintért, majd ebből lehet bérelni egy szobát, meg talán marad kajára is.

Persze, a képzett munkaerőből hiány van, de ez semmi másról nem árulkodik csak arról hogy mennyire trágya a magyar oktatás és hogy milyen trágyák a fizetések/munkakörülmények. Ilyen alapon a világ összes országában munkaerő hiány van, ennek sok jelentősége nincs.

Ismerőseim, volt osztálytársaim elég nagy része már külföldön dolgozik, és őket is szeretik leszólni amiért kimennek "mosogatni" a pénz miatt, de baromira nem ezért mennek el, hanem azért mert itthon nincs SEMMI csak a reménytelenség.

2016. aug. 12. 09:01
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
nem a tanulatlan, betanított munkás rétegben van munkaerőhiány. hanem az önállóan dolgozni tudó, tapasztalt IT-s rétegben!
2016. aug. 12. 09:08
 2/13 A kérdező kommentje:

Pont ezt írtam, hogy ez baromira nem jelent semmit, sokan mégis okoskodnak hogy mennyi lehetőség van ebben az országban.

Ilyen oktatás mellett sohasem fog összetalálkozni a munkanélküliek tábora és a munkaerőpiac igénye. A kkv szektor pedig teljesen nulla, nem szívja fel a pályakezdőket akikből később szakember lehetne.

2016. aug. 12. 09:19
 3/13 anonim ***** válasza:

Sajnos szóról szóra úgy van ahogy leírtad.

A képzett munkaerőre szükség lenne. Csak az a probléma hogy mind a közoktatás mind a tanfolyamok le vannak süllyesztve azért mert irigyek arra hogy valaki jó ismeretek birtokában jó állást kapna idehaza vagy külföldön. Ezért kiváló ismereteket nem kap, papírt is maximum csak azért mert furcsa lenne ha mindenki megbukna. Habár személyesen láttam olyan angol magániskolát ami egy sógor, koma, jóbarát kategóriájú tulajdonában volt, és olyan szinten oktatták a tanulókat hogy 300 főből mind a 300 megbukott a tanfolyam végi állami nyelvvizsgán. De ez lett volna a kisebbik baj, hanem évekre elvették az emberek kedvét a nyelvtanulástól, annyira kifejezték azt hogy irigyek arra hátha itthon vagy odakinn jó állást kapnának ha jól megtanítanák a nyelvet. Ez borzasztó, nem? Valószínű ezért szól az oktatás butításról, irigyek hátha valaki jó állást kap.

2016. aug. 12. 09:26
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
#2 Persze. Az államnak biorobotokra van szüksége és nem pedig gondolkodó emberekre. Nyomatják a programozó tanfolyamokat mostanság.. 1,3 meg 1,8 milla. Most ezt egy egyedül élő, minimálbéres nem fogja kifizetni, pedig lehet jó szakember válna előle..
2016. aug. 12. 09:48
 5/13 Shai-Hulud ***** válasza:
40%

Szóval ****fej vagy, de nem te vagy az oka, hanem mindenki más. Azért nem tanulsz, mert az oktatásszervezők irigyek (mire???), nem találsz munkahelyet, mert azt csak IT-seknek tartják fenn (Tesco központi raktárhoz mit szólsz?), meg utazni is kellene hozzá, és csak "autóipari, vagy más zombi" munkahely van (képzettség nélköl mit akarsz, igazgatói helyet?)

Igen, a világ úgy működik, hogy vannak munkahelyek, ahova oda kell utazni, és ahol képzettség nélkül jobbára csak segédmunkára vesznek fel, nem éppen csillagászati fizetésért. Vannak, akik ingáznak a munkahelyükre, vannak akik szállást bérelnek a munkahelyük közelében, ez mindenütt a világon így van.

Azért pedig, ha valaki nem szerez semmilyen képesítést, nem az oktatást kell szidni. Sokan képesek ugyanazt a tanfolyamot elvégezni, amit neked nem sikerült, tehát nem az oktatók irigyek, mearadjunk inkább annyiban, hogy valamiért (lehet, hogy esetleg tőled független okok miatt) te nem tudtad elvéégezni, De ezért nem az oktatási intézmény, vagy az oktatási rendszer a hibás.

(Elnézést, csak kissé elszállt az agyam ettől a "mindenki más hibás, csak én nem" féle hozzáállástól.

Na jól van, lehet lepontozni...)

2016. aug. 12. 09:54
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Én magánúton megszereztem a szükséges ismereteket a sikerhez. Csak még így is bosszant az hogy elcsesztem éveket fősulira meg utána angol tanfolyamra amik az ismereteknek csak a töredékét nyújtotta, amit odahaza kényelmes tempóban néhány hónap alatt is el lehet sajátítani. Az oktatás színvonaláról egy hasonlat: Ha az ember például vízvezeték szerelőt hív, vagyis szakembert bíz meg egy feladat elvégzésével akkor joggal elvárjuk azt hogy jobban végezze el a feladatot mint ha mi csinálnánk. Mindeki bosszankodna ha kifizeti a kért összeget, majd a munkája olyan lenne hogy minden részen spriccel a víz és mehetsz a boltba csőfogót vásárolni hogy ezentúl inkább magad végezd el a munkát. Márpedig az oktatás tényleg ilyen és ezt több tankörtársam és más ismerősöm is mondta, nem csak az én véleményem.
2016. aug. 12. 10:10
 7/13 anonim ***** válasza:
34%
Tapasztalatom szerint a legtöbb munkanélküli munkahelyet keres, és nem munkát. Hallottam már olyat is, hogy valaki egy cég egy dolgozójától érdeklődött, hogy van-e felvétel, de nem az volt az első kérdése, hogy mennyi a fizetés vagy mit kell csinálni, hanem hogy lehet-e lopni. Aztán ha ezek után nem veszik fel a szerencsétlen képzetlen, funkcionális analfabéta félhülyét nyugati szintű fizetéssel sehova, akkor panaszkodik, hogy az orbánviktor nem csinál munkahelyeket.
2016. aug. 12. 10:19
 8/13 A kérdező kommentje:

Tök jó hogy összemosod a kérdést és a válaszokat. Oktatásról annyit hogy számtech szakos középsuliba jártam, programozást tanultunk volna elvileg, tökre érdekelt mielőtt odakerültem, majd az első 2 évben kaptunk egy full lúzer tanárt. Egy hello world-öt nem tudott leprogramozni, és ő tanított minket. Mire? Hát world, excel, meg a többi szarságot nyomta még programozás órákon is, évekig, mivel semmi máshoz nem értett, lényegében kaptunk egy gyenge alapfokú titkárnői képzést, programozói felkészítő helyett.

Utána jött egy értelmes tanár, életem legjobb éve volt, minden nap tanultam valamit, itthon is szívesen leültem programozni, volt értelme bejárni iskolába. Később visszakaptuk megint ezt a suttyó tanárt, akiről amúgy nem értem hogy mire kapott diplomát, vagy hogy egyáltalán hogy maradhat bent az oktatási rendszerben anélkül hogy a szakmája alapjaival tisztában lenne. A lényeg hogy statisztika legyen arról hogy van x ezer informatika tanár, az hogy rendelkeznek-e a megfelelő tudással az már mellékes.

És akkor jönnek a nagyokosok akik elvárják hogy egy ilyen fos helyről kikerült ember versenybe szálljon a már 10-20 éve a pályán lévő szakikkal. És itt most nem csak rólam van szó. Volt osztálytársaimat is kérdezgettem merre mentek tovább, a haverjaim egy része okj képzésre ment tovább, 4 haverom rendszergazda tanfolyamot végzett, de ott is hasonlókat éltek át mint középsuliban. A tanárok teljesen képzetlenek voltak, az órákon játszottak / elütötték az időt teljesen jelentéktelen dolgokkal. Egyik sem lett rendszergazda, ami bár az ő hibájuk is mivel már középsuliban sem tanultak sokat, de a képzés meg sem adta rá a lehetőséget hogy rendszergazda legyen belőlük.

Én egyetemre mentem, később kibuktam, ami az én hibám is volt, de ilyen alapokkal egy lehetetlen küldetés volt. Mégis oda kellett jelentkeznem mivel más alternatíva nincs, vagy az egyetem, vagy valami hulladék okj ahol még az indiai szintet sem üti meg az oktatás minősége. Egyetemen beiratkozásnál azzal indítottak hogy az infósok 10%-a végzi el végül az egyetemet. Nyilván ennek nincs köze a középiskolák/gimik színvonalához, mert ugye tudjuk hogy egyetemre csak bulizni megy az emberek 90%-a, érthető hogy kibuknak...

Az pedig hogy képzettség nélkül csak szar fizetés van az oké, a gond ott kezdődik hogy nincsenek kis vállalatok akik alternatívát nyújtanának, ahol fejlődhetne az ember, csak a szar semmirevaló robotmunka ahol kihajtják az emberből a ***rt is. Ez az amiért lassan Kína is jobb hely lesz mint Mo.

2016. aug. 12. 10:31
 9/13 A kérdező kommentje:

Egy cikk az 5-ös válaszolónak:

[link]

Hogyha ilyen az oktatás színvonala akkor mégis hol tanuljon az ember? Vegyen egy könyvet, hegesztőgépet, meg egy tapasztalt szakembert valahonnan és tanulja meg magától a szakmát? Ezen a színvonalon tart ma a magyar oktatás, úgy adnak ki hegesztői papírt hogy 1x nem hegesztenek a diákok.

Akinek pedig szerencséje van és kifog egy normális sulit az meg kimegy külföldre, és ráfogják az egész problémára hogy nincs itt gáz, csak a gyökér fiatalok kimennek a kapzsiság miatt.

2016. aug. 12. 10:43
 10/13 anonim ***** válasza:

"Én egyetemre mentem, később kibuktam, ami az én hibám is volt, de ilyen alapokkal egy lehetetlen küldetés volt. "

Jah, csak éppen az a poén, hogy én egy sima gimibe jártam és van olyan osztálytársam aki sikeresen elvégzett programozói szakot. Tehát megint ott tartunk, hogy te voltál lusta tanulni, és mindenki hibás csak te nem.

2016. aug. 12. 12:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!