Egy főnök ezt megteheti?
Talán már a legtöbben találkoztunk a munkahelyi stresszel és egy beképzelt főnök irreális elvárásaival.
Emberekkel foglalkozom, fontos a minőség. Természetes, hogy kell egy főnök, aki irányítja a történéseket a hatékonyság miatt. Én viszont úgy gondolom, hogy egy főnök és egy vezető között nagy a különbség! Hiába a tegező nexus, szerintem emiatt is alakulhat ki egy komoly stressz főnök és alkalmazott között, mert személyesebbé válik a párbeszéd és mélyebb sérelmeket tud okozni egy-egy konfluktus. Én CallCenterben dolgozom pár hónapja, a főnök már az elején sem rejtegette a katonás múltját. Nagyon sok milliót hozott már neki a konyhára az iroda, azaz mi, a kishangyák, akik a motor, a krém, az összekötő szál az ügyfelek között. Maga a feladat kiosztásában nem látok problémát, hanem abban inkább, hogy a főnök rapszódikus viselkedése (ha még nem említettem, negyvenes férfi) gyomorideget generál és szünet nélkül a dolgozók sarkára lép, ha nem úgy folyik a menetrend, ahogy azt ő megálmodja magának. Nem hagy bennünket levegőhöz jutni, nem bízza ránk, hogy a saját tempónkban haladjunk, hiszen mi kezeljük az embereket, mi tudjuk csak, hogy hogyan folyik a társalgás köztem és az ügyfél között. Személyeskedik, csapkod, zsarol, fenyegetőzik, lehúz, ahelyett, hogy felemelne, az ember tök feleslegesnek és hülyének érzi magát a szavaitól. Mivel színvonalas munkáról van szó, a nyugalom, a bíztatás, a dícséret nagyon létfontosságú ... lenne. Egyre lehetetlenebb elvárásokkal terhel mindenkit, felelőtlenül ígérget nekünk is és az ő főnökeinek is, minket eszköznek néz, csak a számok és a statisztika érdekli, de a véleményünk vagy ötletünk nem és az istennek se akarja felfogni, hogy nem lehet minden egyes nap csúcsminőséget hozni, mert neki vannak fantáziái és miért nem úgy van, ahogy ő akarja. Erre van egy csúnya mondás: könnyű más f.....l verni a csalánt. Miközben ő a telefonját nyomkodja egész nap és bámul ki az ablakon. Ha megy a szekér egyik nap, az természetes. Ha másnap kevésbé, akkor hirtelen elfelejtettünk dolgozni és hallgatjuk a félórás hegyibeszédet arról, hogy használhatatlan sz...darabok vagyunk. Már odáig süllyedt a nemtetszése, hogy nem akar bennünket kifizetni, minden levegővételért X ezer forint összeget levon a fizetésünkből/jutalékunkból. A túlóra már napi szinten megy; ingyen. Ha haza küld a nap felénél, mert nem sikerült moströgtönazonnal eredményt hozni (ami ugye naponta változó és igenis nem rajtunk múlik legtöbbször), akkor ezt az ürügyet használja, hogy spórolhasson. Nagyon elszálltak az elvárások és a pöffeszkedő stílus. Éppen ezért megtettük a szükséges lépéseket, hogy ezt leállítsuk, szóval meglesz ennek a böjtje, karácsony ide vagy oda.
Az volna a kérdésem, hogy megteheti -e egy főnök, hogy ilyen bánásmódban részesítse a dolgozóit? A lehülyézéstől kezdve minden elhangzik, már csak a pofon hiányzik a repertoárból. Azt hiszi, csak neki van családja és csak neki kell villanyszámlát fizetni. Persze kirúgni senkit nem akar, mert kellenek neki a kishülyék, de hogy nyomatékosítsa a kakaskodást, inkább megteszi, hogy megérdemelt prémiumot se kelljen odaadni.
Azt nem érzem feltétlen megoldásnak, hogy ha nem tetszik a rendszer, akkor dolgozzak máshol. És mi a garancia? Mintha olyan egyszerű lenne olyan munkahelyet találni, ahol nem érzem napi szinten, hogy ki leszek rúgva, ha nem vagyok bólogató kisjános. No meg a fizetés ... mert nem mindegy, hogy 75ezer forintért trógerolok ugyanannyit vagy 130ezer forintért. Az arány nagyon nem mindegy, de elgondolkozok rajta, hogy ér-e ennyit az egészségem? Gyomorsavtól kezdve az éjjel 1-3 órás alvásig minden van. De azért ne görcsöljek rá ...
Köszi, aki válaszol!
(Hajnali 2 óra van, aludni nem tudok a stressztől, pedig hétvége van és képes vagyok idegenekhez intézni egy ilyen kérdést.)
"A lehülyézéstől kezdve minden elhangzik, már csak a pofon hiányzik a repertoárból."
Ez munkahelyi zaklatásnak tűnik. Amit be lehet jelenteni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.
Sajnos arra számítani kell, hogy ez nem fog egyszerűen menni, mert amikor tanúsítani kellene, hogy ez és ez történt, hirtelen valahogy mindenki meggondolja magát.
Szóval, ehhez kitartás kell :/
Válts munkahelyet, ha tudsz. Ez a legbiztosabb.
Most kapásból erre azt mondanám hogy ez MAygarország, lehet lepontozni.
Én már sok sort írtam itt a fórumon hogy mi a véleményem az ügyvezetőkről például. Sokuk inkább lebeszél a munkáról.
Szerintem ebben az országban teljes a káosz, így lehet megérteni.
Keress másik munkahelyet ha kettyós a főnök, vagy vállalkozz, azon is el lehet indulni. De ezek a kis magyar cégek, amelyek nagy német meg francia konszernek alvállalkozói, ezeket én komolyan mondom bezáratnám!!
Ki kell sétálni az ajtón hátha észbe kap vagy valami.
El van tévedve pár ügyvezető emberke...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!