Van ebben morális probléma? Láttok benne árulást?
Miért, te a katonaságnál dolgozol?
Különben a katonaságnál vannak szövetségesek is, nem csak ellenségek, meg létezik a fegyverszünet kifejezés is.
"Miért, te a katonaságnál dolgozol?"
Nem a katonaságnál dolgozom. De az üzleti viszonytól függően lehet egy másik cég ellenfél (csokigyár), és ellenség (katonaság). Ez tesz különbséget a kettő között. A fradi az UTE ellenfele, nem az a célja, hogy az UTE szűnjön meg, zárják be. Ha a másik cég tönkretétele a cél, akkor az nem ellenfél hanem ellenség, és akkor máshogy kell megítélni a magánélet kérdését. Akkor inkább hasonlít a hadsereghez.
"Különben a katonaságnál vannak szövetségesek is, nem csak ellenségek, meg létezik a fegyverszünet kifejezés is."
Igen, ez így van. Nálunk, a mostani esetben viszont nem így van.
Azt azért megfigyeltem, hogy itt most kezdünk belemenni munkajogi dolgokba, meg "titoktartás" stb, holott az gész témafelvetés nem erről szól. Én nem jogi, hanem morális probléma tekintetében kérdeztem, amit kérdeztem. Nem azt kérdeztem, hogy jogilag szabad e neki, mert nyilván szabad.
De a jogilag mit szabad és mit nem, és a morálisan mit szabad és mit nem között nagy különbségek vannak. A jog, munkajog esetében két dolog van. Amit jogilag lehet, és amit jogilag nem lehet. Morális kérdéseknél ez nem így van. Azok akkor kerülnek a képbe, mikor jogilag valamit lehet morálisan azonban mégsem lehet. Ha jogi kérdésről lenne szó, akkor a vállalat jogászát kérdeztem volna, nem egy ilyen névtelen fórumra írok. Azért ide írtam, mert a morál, az dolog erkölcsi vonzata, az nem egy konkrét, kézzel foghtaó dolog. Ott kezdpdik a morális és erkölcsi működés, amikr jogilag megtehetek valamit, de mégsem teszem, mert morális problémám, erkölcsi problémám van vele.
No, ha a katonaságot nem ismered, inkább ne írj róla, maradj a versenyszféránál, mert azt ismered. Korábban le lett írva, a munkaszerződés leszabályozza a titoktartást, eljárás indítható azok ellen, akik ezt bizonyítottan megszegik.
Jobb munkakörülményekért, magasabb bérezésért a dolgozónak joga van váltani. Te is megtennéd, nem? Van korlátozás, de nem mindenkire vonatkozik. Tehát pl. egy egyszerű gyártósori munkás simán elmehet egy versenytárshoz bármikor, de pl. aki komolyabb döntési helyzetben van üzleti szempontból és olyan információk mennek át a kezén, amik veszélyeztetnék a céget, ha azokat bárhol máshol felhasználná, annak megszabhatják a szerződésében, hogy pl. a cégtől távozása esetén x ideig nem dolgozhat ugyanabban az ágazatban más cégnél, azaz nem mehet a megszabott időn belül konkurenciához.
Amikor elkezded idekeverni a moralis oldalt akkor maris vekony jegen jarsz.
A munkavallalo nem tartozik ilyen moralis kotelezettseggel a munkaadoja fele, hogy szabadidejeben ne talalkozhatna azokkal az emberekkel akikkel csak akar.
Sot, moralis szempontbol az lenne az elitelendo hogy pusztan a munkahelyvaltas miatt mar nem akarna talalkozni azokkal az emberekkel akikkel korabban nagyon jo baratsagban volt.
Te nagyon ragorcsoltel erre, nem jo nyomon jarsz.
" mert nem a főmufti megy el bulizni, hanem a porszem a gépezetben. "
Ezt miből gondolod?
Nézd, nekem azokkal, akikkel komolyan együtt jártam, mindegyikkel szépen sikerült a kapcsolatot befejezni. Barátok maradtunk. Azóta is ha találkozunk, megpusziljuk egymást és elbeszélgetünk pár szót.
Volt egy-két futó, rövid kapcsolatom is. Volt olyan nő, aki szájtátva és vörösödve nézte a bemutatkozás után, hogy mi két percig csicsergünk, és mikor továbbmentünk hisztériázni kezdett, hogy micsida dolog puszit adni az exnek.
Ő is moralizálni kezdett.
De miért kellene nekem egy exemre haragudni? Miért ne lehetnék jóba vele? Hol van az előírva, hogy egy új barátnő miatt meg kell tagadjam a korábbiak barátságát???
Együtt dolgoztunk a múltban, barátok lettünk.
Csak amiatt, mert a barátom más céghez ment dolgozni, nem találkozhatok vele? Nem beszélhetek vele? Meg kell tagadjam a barátságunkat???
[És nem sutyiban más városba elmenve pusmognak cégügyekről titokban, bújkálva, hanem nyilvános helyen együtt buliznak. Ez baj?]
Ha nem csak neked, hanem a cégvezetésednek is ez az álláspontja, amit leírtál, akkor ez a cég megérett a pusztulásra!
Jobb ha te is menekülsz, amíg lehet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!