Üdv mindenkinek. Nem mentem be dolgozni 5 napja mert szeretném ha nekem felmondanának. Nem hivnak nem keresnek. Ilyenkor mi van?
Arról nem is beszélve, hogy ha tudod, hogy úgyis el fog jönni, akkor a két hónap is lazább lesz, nem fogod már olyan komolyan venni.
Szerintem ez nagyon nem jó hozzáállás, és a további munkavállalásodat is befolyásolhatja. Főleg, ha olyan a szakmád, hogy van valami kapcsolat az érintett cégek között. Nem lenne kellemes, ha ez a hír körbejárna rólad.
Én megértem, ha nem bírod jól, ez amúgy is nehéz terület, de ennek akkor sem ez a módja.
Egyébként a felmondási idő attól is függ, hogy ki mond fel kinek. Nem feltétlenül kötelező letöltened:
De ez nem így működik, hogy én nem akarok dolgozni. Szerződésed van.
Tényleg nem vagy már kisgyerek, hogy ezt ne értsd meg.
Akkor keress valami indokot az azonnali felmondásra.
Azonnali hatályú felmondással Te is felmondhatsz, de akkor indokolnod kell, hogy mi az amivel "a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi" cselekményt.
Elég ehhez, ha bizonyítani tudod, hogy emberi méltóságodban megsértett a főnököd, vagy a munkádhoz munkavédelemhez szükséges védőöltözetet nem biztosítja, vagy lejárt tűzoltókészülékek vannak az épületben, esetleg dohányoznak olyan helyiségben, ahova munkád folyamán be kell menni (a dohányzás tiltásának betartatása a munkáltató kötelezettsége), stb.
"42. Azonnali hatályú felmondás
78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.
(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.48
79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti
a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,
b) a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.
(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!