Miért vár el egy főnök irreálisan magas teljesítményt?
Tegyük fel, le tudsz mosni napi húsz ablakot, de ő százat vár, mert szerinte azt lehet teljesíteni. (ez csak egy fiktív példa)
Miért kér ilyet egy főnök? Ezzel arra utal, hogy nem kell jól megcsinálni, csak haladjunk?
20 ablakkal ő keres 20e-et, 100ablakkal meg 100e-et.
Vállalkozás meg a pénzről szól, alkalmazottakat, járulékokat, főnök luxusautóját, luxusházát luxuskrváit meg el kell tartani valamiből.
hajkurászó, mohó főnökök vannak - úgy tedd a dolgodat, ahogy jól el tudod végezni a munkát. Ha beszól, hogy miért csak ennyi? akkor mondd, így tudtam rendesen elvégezni a munkát.
Ne mondj többet, ne vitázz. Ha nem száll magába, óbégat, hajszol, keresni kell egy másik helyet.
Azt a lovat ütik, amelyik jobban húz...
A teljesítmény tovább javítása a cél nyilván, veszteni nem fog a főnök, legfeljebb pár olyan dolgozót is megtalál, aki így jobban hajt. Már megérte...
Mármint neki, hiszen a dolgizó többet dolgozik ugyanannyiért.
Más: nekem egy időben feladatom volt normaidőt/bért megállapítani, és azt a telephelyek felé a sokezer dolgozónak kiadni, és ez később referencia pont volt. A műszakis (gyek-es) kollégákat kértem meg, hogy minden műveletet másodperc pontossággal mérjenek ki, és a normát X%-os ráhagyással állapítottuk meg, tehát a max. kapható telj. bért ezzel a ráhagyással még lefele is toltuk a 100%-os tartománytól.
Mégis napi vita volt a telepvezetőkkel, hogy ezt "lehetetlen" megcsinálni, többszáz ember állítja, biztos igazuk van. Ahham...
Szóval az éremnek két oldala van.
5, jó, de én 40-50-et néha 60-70-et csináltam meg, ha az ablakmosáshoz hasonlítjuk.
És ez sem volt neki elég.
1.) Lehet, hogy volt egy rekorder alkalmazottja, és hozzá szabta a normát.
2.) Ha rendesen megcsinálod a munkát, ritkábban lesznek megrendelések. A fodrászhoz is gyakrabban mennek hajat festetni, ha hamarabb lekopó gyengébb festéket használ. (persze ez csak azokra a munkákra vonatkozik, ahol ezt meg lehet tenni, nyilván ez nem mindenhol engedhető meg)
Szia. Én már megcsináltam egyszer ,hogy elkezdtem egy szériát brutálisan embertelen sebességgel. Amikor a szerszámigényt leadtam akkor megmondta ,hogy megfelel a régi tempó is. Nagy sebességgel is tudok dolgozni ,de olyan szerszámom nem sok van ami bírja ezt a tempót ami meg igen azt nem bírja megvenni:)
Szerintem tedd fel neki a kérdést ,hogy most akkor gyors legyen vagy jó? Neked mindegy, te megkapod a fizetésed...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!