Próbaidős vagyok. Eljöttem egy cégtől táppénzre. (műtétem lesz sajna) még nem szoltak hogy mikor rugnak ki de kifognak azt mondták. Megtehetik ezt? A többi lent
Próbaidő alatt bármikor felmondhat mindkét fél azonnali hatállyal indoklás nélkül.
Én is vártam műtétre amikor egy új cégnél kezdtem ott pont az utolsó 2 hetem volt próbaidőn. Mondta is a főnököm hogy mivel sajnos 2 hónapra kellett táppénzre kényszerüljek hogy megszünteti a munkaviszonyom mivel a cégnek se éri meg, meg kell helyettem valaki akár tetszik akár nem. Fel is mondott de amikor meghozta a papírjaimat akkor felajánlotta azt a lehetőséget ha rendbe jövök és nem találok mást, vagy oda akarok visszamenni akkor hívjam fel és megbeszéljük. Ezt meg is tettem, vissza is vett engem a céghez ugyanúgy 3 hónap próbaidő volt, de közölte velem hogy ha nem bírom számoljak le nyugodtan. Igaz azóta is ott vagyok mert volt egy tulajdonos váltás aztán ő szerencsére normálisan áll a dolgokhoz és a közvetlen főnökömnek is kiadta hogy lehetne a dolgozókra nagyobb tekintettel. Azóta nem csinálja ezt a próbaidősökkel hogy aki elmegy 1 hétnél több időre táppénzre akkor elküldi.
A próbaidőre más szabályok vonatkoznak, mint a rendes munkaviszonyra.
Próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Ezért még csak magyarázatot sem köteles adni. Ha azért rúgnak ki, mert nem tetszik a szemed színe, azt is megtehetik, elvégre nem kötelesek megindokolni. (Hozzátenném: ugyanígy a munkavállaló is akármilyen gagyi indíttatásból megszüntetheti a munkaviszonyt.) A táppénz nem biztosít semminemű védelmet a próbaidő alatt, és a munkaviszonyod azonnali hatállyal, a felmondás napján megszűnik. A munkáltató erről köteles téged tájékoztatni, aminek formája rendszerint a hivatalos levél.
Visszamenőleg nem szüntethetnek meg munkaviszonyt.
"Ha a kérdezőt elküldik, nagy az esély arra, hogy olyan miatt küldik el, ami miatt nem tehetnék."
Nem, még mindig nem érted. Most mondom el utoljára: Próbaidő alatt a munkáltató indoklás nélkül elküldheti a munkavállalót, ha annak munkájával nincs megelégedve. Nincs olyan, hogy valami miatt nem tehetnék. A próbaidő alatt indoklás nélkül elküldhetik az ember, a munkáltató pedig nem kötelezhető magyarázkodásra sem a munkavállaló fele, sem a bíróság, hatóság fele. Ezt fel kellene fogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!