Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Próbaidős vagyok. Eljöttem...

Próbaidős vagyok. Eljöttem egy cégtől táppénzre. (műtétem lesz sajna) még nem szoltak hogy mikor rugnak ki de kifognak azt mondták. Megtehetik ezt? A többi lent

Figyelt kérdés
visszamenőleg hány nappal rughatnak ki mint ahogy szolnak hogy kirugtak és ennyi volt? Aznap is kitehetnek amint eljöttem táppénzre csak még nem szoltak? 1 hete
2016. okt. 18. 11:28
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Az egybeesés a gyanú, illetve ha szóba került akár a műtét, akár, hogy emiatt elküldhetik a kérdezőt, és az pont elég, hogy rájuk nézzenek. Volt egy hasonló esetem, de mivel nem volt jelentősége, hogy panaszt tegyek, ezért akkor én nem léptem, de ha fontos lett volna, nem hagyom annyiban (államvizsgám előtt 2 hónappal történt, a vizsga fontosabb volt, mint a munka, így arra koncentráltam inkább, ha már így alakult, légkondi miatt ízületi gyulladással kerültem egy hét táppénzre, és mikor visszatértem, megköszönték az addigi munkámat, nem vettek fel helyettem senkit).
2016. okt. 18. 12:14
 12/21 anonim ***** válasza:
55%
#11: A kérdező próbaidőn van. Nem kell semmilyen indok, hogy elküldjék. Próbaidő alatt feleslegesen perel ilyen esetben.
2016. okt. 18. 12:22
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Próbaidő alatt bármikor felmondhat mindkét fél azonnali hatállyal indoklás nélkül.

Én is vártam műtétre amikor egy új cégnél kezdtem ott pont az utolsó 2 hetem volt próbaidőn. Mondta is a főnököm hogy mivel sajnos 2 hónapra kellett táppénzre kényszerüljek hogy megszünteti a munkaviszonyom mivel a cégnek se éri meg, meg kell helyettem valaki akár tetszik akár nem. Fel is mondott de amikor meghozta a papírjaimat akkor felajánlotta azt a lehetőséget ha rendbe jövök és nem találok mást, vagy oda akarok visszamenni akkor hívjam fel és megbeszéljük. Ezt meg is tettem, vissza is vett engem a céghez ugyanúgy 3 hónap próbaidő volt, de közölte velem hogy ha nem bírom számoljak le nyugodtan. Igaz azóta is ott vagyok mert volt egy tulajdonos váltás aztán ő szerencsére normálisan áll a dolgokhoz és a közvetlen főnökömnek is kiadta hogy lehetne a dolgozókra nagyobb tekintettel. Azóta nem csinálja ezt a próbaidősökkel hogy aki elmegy 1 hétnél több időre táppénzre akkor elküldi.

2016. okt. 18. 12:35
 14/21 A kérdező kommentje:
attol számit valaki kirugotnak,hogy aláirta a papirokat? most nem a szándékos időhuzásrol beszélek. de még csak telefonon rugtak ki. és azt se a fönök hanem az állományvezető.azt mondták hogy még a fönök felhiv ez ügyben,de még nem sikerült neki péntek óta
2016. okt. 18. 12:40
 15/21 anonim ***** válasza:
Értem én a próbaidő fogalmát, csak a kérdésben egy vitás eset áll fenn, és azt meg lehet vétózni, még ha próbaidőről van szó, akkor is. Ha a kérdezőt elküldik, nagy az esély arra, hogy olyan miatt küldik el, ami miatt nem tehetnék. Az, hogy ez pont próbaidő alatt történik, pech, és a cégnek alkalmat ad egy helyzettel való visszaélésre, de ezt nem feltétlenül kell annyiban hagyni.
2016. okt. 18. 12:47
 16/21 anonim ***** válasza:

A próbaidőre más szabályok vonatkoznak, mint a rendes munkaviszonyra.

Próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Ezért még csak magyarázatot sem köteles adni. Ha azért rúgnak ki, mert nem tetszik a szemed színe, azt is megtehetik, elvégre nem kötelesek megindokolni. (Hozzátenném: ugyanígy a munkavállaló is akármilyen gagyi indíttatásból megszüntetheti a munkaviszonyt.) A táppénz nem biztosít semminemű védelmet a próbaidő alatt, és a munkaviszonyod azonnali hatállyal, a felmondás napján megszűnik. A munkáltató erről köteles téged tájékoztatni, aminek formája rendszerint a hivatalos levél.

Visszamenőleg nem szüntethetnek meg munkaviszonyt.

2016. okt. 18. 13:00
 17/21 A kérdező kommentje:
de akkor mikortol vagyok kirugva?? ha már levelet is kaphatok
2016. okt. 18. 13:04
 18/21 anonim ***** válasza:

"Ha a kérdezőt elküldik, nagy az esély arra, hogy olyan miatt küldik el, ami miatt nem tehetnék."

Nem, még mindig nem érted. Most mondom el utoljára: Próbaidő alatt a munkáltató indoklás nélkül elküldheti a munkavállalót, ha annak munkájával nincs megelégedve. Nincs olyan, hogy valami miatt nem tehetnék. A próbaidő alatt indoklás nélkül elküldhetik az ember, a munkáltató pedig nem kötelezhető magyarázkodásra sem a munkavállaló fele, sem a bíróság, hatóság fele. Ezt fel kellene fogni.

2016. okt. 18. 13:13
 19/21 anonim ***** válasza:
15-ös, neked elbábozzuk. Felmondhatnak próbaidő alatt indoklás nélkül. Pont. Ezen mit lehet nem érteni?
2016. okt. 18. 13:15
 20/21 A kérdező kommentje:
oké,küldjön el ezt megértem,bár nem épp azt csináltam amiben megállapodtunk. most hárman csinálják amit én egymagam. :-) a kérdés az lett volna hogy szerda óta táppénzen vagyok és még csak telóba mondták,hogy elleszek küldve. akkor mikortol lettem kirugva??? mi áll majd a levélbe esetleg?
2016. okt. 18. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!